Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

rozark 21:37, 09 sie 2015

Bozena13 napisał(a)

wczoraj posadziłam jasminę, zanim wykopałam dołek, myślałam, że zejdę, nie tylko mózg mi się zlasował, pozostałe muszą poczekać do poniedziałku

pamiętaj aby je posadzić trochę głębiej niż są w doniczce, miejsce szczepienia powinno być jakieś 3-5cm poniżej poziomu gruntu, wtedy nie są tak wrażliwe na przemarzanie
Karol99 21:41, 09 sie 2015

rozark napisał(a)

ja na zimę pod dalie daję obornik, sadzę 1 maja i zapominam o nich może to zaleta tej odmiany? ładnie się rozrasta i ma dużo pędów

tacy co mają wszystko nazywamy kolekcjonerami

wszystko mi schnie, deszczu nie było już 3 tygodnie i na następny tydzień 0 deszczu i 35 szt

dzisiaj się złamałam i podlewałam róże, czego normalnie nie robię, ach ta pogoda

U mnie deszczu też nie było dobre dwa tygodnie, gdyby nie nawadnianie i ręczne podlewanie wszystko by pousychało. Dzisiaj na szczęście padało z 2 godziny, aż kałuże stoją do teraz, więc jestem zadowolony.
Kasya 22:18, 09 sie 2015

rozark napisał(a)

wszystko mi schnie, deszczu nie było już 3 tygodnie i na następny tydzień 0 deszczu i 35 szt

dzisiaj się złamałam i podlewałam róże, czego normalnie nie robię, ach ta pogoda

Nie podlewasz zazwyczaj ??
Hmm...ja podlewam codziennie
Bozena13 11:17, 10 sie 2015

rozark napisał(a)

pamiętaj aby je posadzić trochę głębiej niż są w doniczce, miejsce szczepienia powinno być jakieś 3-5cm poniżej poziomu gruntu, wtedy nie są tak wrażliwe na przemarzanie

dzisiaj pomyślałam, najpierw zlałam miejsce wsadzenia róży i wykopałam dołek super, róża wsadzona, jak radziłaś, tylko nie wiem, czy jasminę wkopałam dobrze przez ten upał.
Krys 13:03, 10 sie 2015

Reniu mus podlewac bo tracisz roslinki
ren133 13:28, 10 sie 2015

Poczytałam o suszy, rośliny marnieją ... współczuję ... ja nie narzekam bo nawadnianie działa, ale hortensje non stop w słońcu przypalone na jednym krzaku Trzymaj się
Edyta10 23:01, 10 sie 2015

Renia, a może przygotować Ci coś ode mnie? może hostę, z białym chciałaś kiedyś,albo miniaturkę "mysie uszy"... i kiedyś pytałaś mnie o złocień różowy(w maju kwitnie) gdzieś jest u mnie fotka,obejrzyj sobie...
Pszczelarnia 10:45, 12 sie 2015

A ja właśnie u Ciebie byłam myślami i myślałam o czerwonej dalii (pewnie, że chcę, ale jedna porządna wystarczy).

Rose de Rhest (moja naj!) - jedyne co mogę powiedzieć, to lubią ją mszyce ale tylko w maju - ale nie są w stanie jej pokonać. Nie dostaje żadnych oprysków chemicznych (sztucznych).
Nigdy nie miała plamistości ani mączniaka (mam ją od 2011). Regularnie usuwam jej kwiatostany. Ma niewielką przerwę w kwitnieniu i od nowa startuje wieloma kwiatami (mnóstwo). Jest kolczasta,zaczepna - kwiaty konfiturowe, bosko pachnie, niewysoka, nie daje rozłogów (ale bywają "szczepki"). Kolor biskupiej purpury. Obok niej rośnie u mnie szpalerek lawendy (lawenda wiadomo, septyczna roślina) i dziurawiec (tak samo działa na sąsiedztwo).

Róże muszą mieć dobrą wentylację dookoła - to pewne.

Kupuj w ciemno od razu kilka krzaczków.

Bogdzia 21:52, 12 sie 2015

Renia kupiłas nowe róże?
rozark 21:28, 15 sie 2015

Karol99 napisał(a)

U mnie deszczu też nie było dobre dwa tygodnie, gdyby nie nawadnianie i ręczne podlewanie wszystko by pousychało. Dzisiaj na szczęście padało z 2 godziny, aż kałuże stoją do teraz, więc jestem zadowolony.

Deszczu nie było co najmniej 4 tygodnie wszystko schnie. Na ulicy leżą liście jak w październiku .

Rośliny są poprzepalane i szybko przekwitają.