Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Kasya 09:28, 06 kwi 2016

Renia, a ty teraz bralas od ciepłuchy jakieś gołe korzenie ?
Kasya 09:29, 06 kwi 2016

Renia, a ty teraz bralas od ciepłuchy jakieś gołe korzenie ?
Edyta10 16:08, 06 kwi 2016

rozark napisał(a)
dziewczyny wrzucam tak na szybko - dostawa Pashminy bedzie 8.04
wieczorkiem zajrzę to poodpowiadam

cieszę się
zdrówka dla kotka..
anna_t 16:20, 06 kwi 2016

Renia nam się zapodziała
tulucy 23:31, 06 kwi 2016

jankosia napisał(a)

P.S. Ta róża która mi tak pasowała (lykkefund), a którą mi podpowiedziałyście już mi nie pasuje. Pooglądałam więcej zdjęć i ona ma dużo moreli i takiej żółci w kolorze. Wszystko byłoby fajnie, ale musi być koniecznie biała. Żadnej żółci. Jestem więc otwarta na propozycje Ba! Wręcz wyczekuję ich z niecierpliwością

Jankosiu ona faktycznie nie jest czysto biała... ale zapach ma taki, że nie musi być i rośnie w cieniu i nie marznie
rozark 08:59, 07 kwi 2016

Kasya napisał(a)

ale tylko do opryskow trzeba podhodowac

do nawozenia dokorzeniowego mozna tak:

Aby podlewać rośliny ASTVITem należy zrobić roztwór wodny, który jest nawozem dokorzennym. Do 10 litrowej konewki wsypać 4 płaskie łyżki stołowe nawozu sypkiego ASTVIT i zalać wodą. Zostawiamy go na kilka godzin, aby nasączył się i po części rozpuścił. Nawóz jest suchy i jak zalejemy go wodą uniesie się na powierzchnię wody. Po kilku godzinach opadnie na dno i gotowy jest do dokarmiania roślin, do podlewania. Przed podlewaniem za każdym razem roztwór wymieszać, aby nierozpuszczalna część, czyli tzw. maź, została wprowadzona do podłoża. W mazi jest siedlisko mikroorganizmów, które to przy wzruszeniu gleby np. haczką zostają wprowadzone do podłoża i przy dostarczaniu powietrza oraz wody rozmnażają się. Mikroorganizmy nie znoszą światła dziennego, dlatego należy od czasu do czasu podlewając rośliny roztworem z sypkiego ASTVIT-u wzruszyć glebę, dzięki czemu wprowadzamy maź głębiej.

Dziewczynki, sorki za przerwę ale obawiam się, że teraz będą one częstsze. Bardzo pracowity rok mnie czeka.

Kasiu, Astvit różni się tym od innych producentów, że nożna nim pryskać liście od spodu nie tylko odżywczo ale i na choroby grzybowe: zapobiegawczo jak i leczniczo. Wtedy obrywam wszystkie chore liście i pryskam stężonym roztworem. Potem oprysk powtarzam.
rozark 09:04, 07 kwi 2016

katel napisał(a)
Syrop można z kwiatów lub z owoców robić, od babci dostajemy - ale kwiaty w cieście to brzmi ciekawie.
Ten Astavit faktycznie działa też na grzyby i szkodniki?

Na grzyby tak na szkodniki nie. Przy czym jest to preparat naturalny więc nie działa tak silnie jak chemiczne opryski, i trzeba go powtarzać. Działanie głównie polega na przewadze mikroorganizmów "dobrych" nad złymi. Nie ma żadnych skutków ubocznych .
rozark 09:09, 07 kwi 2016

tulucy napisał(a)
Pan w sklepie mi powiedział, że ten Astvit to na bazie kurzaka jest. I że dużo lepszy od biohumusu. Tak do końca nie wierzyłam, bo zachwalał to, co akurat miał. A biohumusu wtedy nie miał.

O kurzaku nie słyszałam, więc się nie wypowiadam. Biohumus też używam np. w domu do podlewania kwiatów, wtedy nie trzeba wymieniać ziemi w doniczce . Główna przewaga Astwitu polega na tym że można nim pryskać też rośliny a biohumusem tylko ziemię. Aaa i używam tylko biohumusu ekodarpolu. Inne mają chemiczne dodatki - nie są w pełni naturalne.
rozark 09:22, 07 kwi 2016

Krys napisał(a)
Reniu bardzo dziekuje za przywiezienie moich zakupow i zapraszam do mnie na kontrole ciecia roz [/quote

Zapowiadam się na sobotę przed południem, zapowiadają deszcz , może jednak uda nam się wyskoczyć do ogrodu i przywiozę Paschminę.
rozark 09:23, 07 kwi 2016

Bogdzia napisał(a)
Renia buziaki .I pozdrówka dla M.

Dziękuję i dla was również :