Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

UlaB 10:51, 31 mar 2017

Zgadza sie, z lewej Ale akurat to ze jest wiecej gałęzi z lewej to wina mojego niezdecydowania przy cieciu, z prawej uchlastałam ich po prostu ciut wiecej. Wczesniej ten cyprysik rósł w donicy na tarasie, miał wiecej słońca - ma jakieś 8 lat i rósł od takiego mikruska jak Twój. Szczerze mówiąc myslałam ze rosnie wolniej. Niedługo znowu zmieni miejscówkę i wtedy dotne go zaleznie od potrzeb danego miejsca, teraz tylko musze podciąć chmurki bo jeszcze tego nei zrobiłam. Cały ten kawałek idzie do renowacji i jakoś nie moge tam wleźć - wygrabiłam tylko liście. Jak widac po bokach poczochrane kulki tez nie widziały jeszcze w tym roku nożyc.
rozark 10:52, 31 mar 2017

Margerytka40 napisał(a)
Ale zaaaaakupy.

teraz zrobiłam stop z zakupami

ren133 10:52, 31 mar 2017

rozark napisał(a)

wczoraj oprócz lawendy pocięłam bukszpan

Ależ zieloniutki masz ten bukszpan miodzio
rozark 10:53, 31 mar 2017

Nikita napisał(a)
Reniu, a to mój cyprysik groszkowy BOULEVARD

Rozrósł mi się bardzo i zupełnie zbrązowiał od środka, przesadziłam więc go w kąt działki, żeby nie raził w oczy.
Ale i tak brzydal raził... więc złapałam sekator, ciach ciach i teraz wszystkim się podoba.

piękny

konieczne muszę przesadzić swój
UlaB 10:54, 31 mar 2017

ale piekny bukszpan - juz podcięłas? hm, ja jeszcze troche sie boje - u mnie zapowiadają za tydzień -4 w nocy i to pewnie nei jest koniec

i widze barwinka - mój wróg numer 1
rozark 10:58, 31 mar 2017

UlaB napisał(a)
Zgadza sie, z lewej Ale akurat to ze jest wiecej gałęzi z lewej to wina mojego niezdecydowania przy cieciu, z prawej uchlastałam ich po prostu ciut wiecej. Wczesniej ten cyprysik rósł w donicy na tarasie, miał wiecej słońca - ma jakieś 8 lat i rósł od takiego mikruska jak Twój. Szczerze mówiąc myslałam ze rosnie wolniej. Niedługo znowu zmieni miejscówkę i wtedy dotne go zaleznie od potrzeb danego miejsca, teraz tylko musze podciąć chmurki bo jeszcze tego nei zrobiłam. Cały ten kawałek idzie do renowacji i jakoś nie moge tam wleźć - wygrabiłam tylko liście. Jak widac po bokach poczochrane kulki tez nie widziały jeszcze w tym roku nożyc.

niestety aby uformować bonzai to potrzeba trochę czasu, ja się jeszcze wacha czy zrobić stożek, kulki, spirale czy bonzai. Na szczęście mam trochę czasu na podjęcie decyzji - cyprysik musi urosnąć
rozark 10:59, 31 mar 2017

ren133 napisał(a)

Ależ zieloniutki masz ten bukszpan miodzio

jakoś bukszpan u mnie nie przemarza ( tfu, tfu na psa urok )
przy okazji cięcia zrobiłam trochę sadzonek
rozark 11:03, 31 mar 2017

UlaB napisał(a)
ale piekny bukszpan - juz podcięłas? hm, ja jeszcze troche sie boje - u mnie zapowiadają za tydzień -4 w nocy i to pewnie nei jest koniec

i widze barwinka - mój wróg numer 1

pogody nie sprawdzałam ale nie powinien przemarznąć, bo najbardziej wrażliwe są nowe przyrosty a one nie zdążą się pojawić jeszcze

edit a barwinka mam całkiem sporo i go lubię
UlaB 11:06, 31 mar 2017

Renia, co dobrego jest w tym sekatorze, ze jest polecany przez kolejne ogrodniczki? I jaki to sekator?

U mnie barwinek to temat rzeka - tez mi sie podoba, ale mimo cięcia za bardzo mi sie rozrósł. Nie mam na niego miejsca, a poza tym stanowił domek dla ślimaków.
Kasya 11:37, 31 mar 2017

rozark napisał(a)

pogody nie sprawdzałam ale nie powinien przemarznąć, bo najbardziej wrażliwe są nowe przyrosty a one nie zdążą się pojawić jeszcze

edit a barwinka mam całkiem sporo i go lubię

ja tez jeszcze lubie barwinka