Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

rozark 19:52, 01 kwi 2015

Mala_Mi napisał(a)
U mnie świecznica najładniejsza jest w cieniu.. kompletnym cieniu, bo rosła pod płaczącą jarzębiną Fotek nie mam bo nie miałam jak zrobić foto jej.

Dobrze, że rozwiewasz moje obawy o to czy Świerznica wybarwi się i zakwitnie w cieniu .

Byłam dzisiaj w ogrodniczym i babka zachwalała małe parzydło leśne - podobno cudo . Ma ktoś?
Z dużej zrezygnuję, dam małą a w jej miejsce posadzę kalinę sztywnolistną .
rozark 19:52, 01 kwi 2015

Mala_Mi napisał(a)
U mnie świecznica najładniejsza jest w cieniu.. kompletnym cieniu, bo rosła pod płaczącą jarzębiną Fotek nie mam bo nie miałam jak zrobić foto jej.

Dobrze, że rozwiewasz moje obawy o to czy Świerznica wybarwi się i zakwitnie w cieniu .

Byłam dzisiaj w ogrodniczym i babka zachwalała małe parzydło leśne - podobno cudo . Ma ktoś?
Z dużej zrezygnuję, dam małą a w jej miejsce posadzę kalinę sztywnolistną .
rozark 20:01, 01 kwi 2015

popcorn napisał(a)
Hej,
będziesz 11.04? Bym się może do Ciebie wprosiła na pół godzinki? Inaczej obejrzeć ogródek na żywo, a inaczej coś kombinować ze zdjęć... będę na bałutach rano, na 10tą wracam na retkinię na masaż..
daj znać
przyjedziesz dzisiaj do mnie?

byłam , dzięki za sadzonki, są super, już posadzone
ziemia mokra, łatwo się kopało i nie podlewałam po posadzeniu
wieczór mnie z ogrodu wygonił zdjęcia zrobię jutro

dostałam dzisiaj paczkę od Fuksji - dzięki Aniu bardzo dużo sadzonek przysłałaś
one też były z gołym korzeniem także je też wsadzałam dzisiaj

nagle usłyszałam jakiś szum a potem białe kulki zaczęły mi na głowę spadać ale gradu się nie przestraszyłam, naciągnęłam kaptur na głowę i do dzieła

zdjęcia porobię jutro

a w sobotę zapraszam - jasne - niestety w kwietniu jest niewiele do oglądania ale może jakieś narcyzy będą kwitły
Fuksja 20:04, 01 kwi 2015

Fajnie,że paczka tak szybko doszła.
Fuksja 20:09, 01 kwi 2015

O takie chodzi, to mam to maleństwo. Bezproblemowa roślina.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1372-bajkowy-ogrod-weroniki?page=66
rozark 20:21, 01 kwi 2015

Margarete napisał(a)
Świecznice polecam, szczególnie pod płotem, A podsadzona czymś niższym wygląda super- zobacz u Marzenki jak świetnie sie prezentuje. Ja moja posadziłam w słońcu i kicha - dogorywa, mus przesadzić ją wiosna jak juz bedzie ja widac.
Forsycje i miodunki u mnie to obiboki - nie kwitną.......
Pogoda u ciebie taka ak w całej Polsce, 4 pory roku w jednej godzinie i ten wiatr....
Dzieki Reniu za troskę o mój kregosłup juz mi lepiej.
Dajcie i mnie na PW namiary na te szkólki w Łodzi do ktorych ja tez jeszcze nie dotarłam...(!!??)
A poza tym zróbmy w sobote 11.04 albo 18.04 rajd wspólny po szkółkach w okolicy zahaczając o któres z naszych "łódzkich" i "podłódzkich" ogrodów...a moze do tego jakas wspólna kawka i ciacho ....

pierwszy raz słyszę żeby forsycja nie kwitła, ciekawe dlaczego?
namiary na szkółki oczywiście wyślę dzisiaj
a na kawkę się chętnie umówię w dobrym towarzystwie
rozark 21:30, 01 kwi 2015

Bogdzia napisał(a)
A czego jutro będziesz szukac w tej szkółce?

Bogdzia Mam całą listę zakupów.

Do przedogródka szukam czegoś żółtego zimozielonego na pniu. Sama nie wiem jeszcze czego ale jak zobaczę to będę wiedziała że to to . Może trzmielina albo jakiś iglak?
Miskanta ML
żółtego carexa Aures
perovskią

Oni tam mają dużo róż, więc na pewno paschmina, zephrine

Musze obsadzić całą rabatę w cieniu z dzisiaj tylko male parzydło,ice dance, dąbrówkę, przywarkę japońską, lilia złotogłów, jarzmiankę, pluskwicę groniastą, może carexa lemon zet, liriope ....

do domu solejrolia

jak nic nie kupię to pojadę chociażby pooglądać jak rośliny wyglądają w naturze a nie tylko na zdjęciu, łatwiej się decyzję podejmuje i planuje rabatę
Bogdzia 21:39, 01 kwi 2015

No to bedzie co oglądac . Wejdziemy jeszcze do mojej szkólki.
rozark 21:39, 01 kwi 2015

Fuksja napisał(a)
Fajnie,że paczka tak szybko doszła.

łoo i to jaka paczka

brunera miała iść na rabatę ale jak zobaczyłam ile przysłałaś znaczy się bardzo dużo, to zrobiłam z niej półkole w narożniku, pomiędzy czereśnią a jaśminowcem

trawę podzieliłam na pojedyncze kłącza i było tego tak dużo że połączyła mi rabatę narożną od frontu do samego klona , podsadzę to konwalikiem będzie ładnie wyglądać
a jako tło na siatce w tym miejscu mam mieć żółty milin tylko skubaniec chyba mi zmarzł, może odbije i rośnie trzmielina

a hibiscusa też posadziłam w innym miejscu, bardziej na słońcu

dzięki jeszcze raz

mam nadzieję na rewanż
rozark 21:41, 01 kwi 2015

Fuksja napisał(a)

O takie chodzi, to mam to maleństwo. Bezproblemowa roślina.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1372-bajkowy-ogrod-weroniki?page=66

dzięki już się za nią rozglądam albo za nasionami