Kulki na dwóch sąsiednich rabatach dadzą spójność.
albo
Czy pod serba nie lepiej dać hortensji.. rozświetli trochę rabatę.. zielone kulki zielony serb..będzie smutno i monotonnie.
Pomysł kulek pod brzozami jest fajny, pomiędzy kulki zawsze można coś dać, a hortkę przy serbie.
Wracam rzucić okiem jeszcze raz na ten fragment rabaty.
Zamiast pęcherznic lepiej dać hortensje.... są dużo bardziej ozdobne
I jeszcze jedno przyszło mi do głowy
Nie znam się na brzozach. Mam swoje ale ich nie tnę.... tzn jedną co roku ciacham bo mi leży na wrzosach. Ale tak korekcyjne tylko.
Brzozy tnie się tylko pod koniec zimy (i nie za późno bo wcześnie rozpoczynają wegetację). Pasuje zadać pytanie do kogoś kto ma takie brzozy i je przycina na parasol... do głowy przychodzi mi Agnieszka z Jurajskiego, Alinka z ogrodu u stóp klasztoru.... Hortensja przyrasta dużo w sezonie, jeżeli też przyrasta brzoza, to czy jednak gałązki nie będą się plątać z hortensją?? Brzozy latem i jesienią nie przycinamy, czyli zostaje jedno przycięcie, a potem wszytko rośnie....
Po drugie czy jedno drugiego nie przytłoczy... zasada projektowania jest taka, że jedna roślina ma podkreślać urodę drugiej.. a tu będzie konkurencja.
Jeszcze ten żywopłot z cisa... mi to nie leży.... będzie wszytko za ciężkie..
Jak Juzia pisze cieszę się
A po zimowym terminie to kiedy, jak wszystko budzi się do życia????
ANIU ja konkurencji nie chcę
Pęcherznicy tam nie będzie o ile w ogóle gdziekolwiek
Napiszę tak Mi się podoba plan z hortensjami, ale gdyby miały konkurować to możnaby faktycznie dać je z boku.Też ładnie by pasowały, masz rację.
Mąż zobaczył dzisiaj dwie propozycje i jemu podoba się bardziej wersja z Cis/tuje + kulkami, trawką i podsadzone żurawkami. A i brzózki muszą zostać dwie bo wiadomo.
Mysza.... ja tak sobie dumam po swojemu... ja nie mam pojęcia o projektowaniu. Bazuję tylko na swoich doświadczeniach i jakimś tam guście (często kokoszki).
Jakbym ja miała robić sobie rabatę, to dałabym kulki i coś pomiędzy. Pod serba kulki te co masz (szkoda dobra które się zgromadziło, a uwierz mi, mam z tym wielki problem u siebie) a niskie hortki Bobo wciśnij pomiędzy kulki i serba... na tej rabacie. Nawet jak któraś hortka wystrzeli, to da tylko ładną plamę, nie przytłoczy.
Brzozy płaczące są same w sobie ozdobne, od ulicy będzie parawan z cisa. I wtedy będziesz mogła brzozy poprowadzić na długość "włosa " jaką uznasz za stosowne.
Oglądałam brzozy pendule jak wyglądają na obrazkach.. i nijak mi nie pasuje z hortkami. Pierwsza myśl Juzi moim zdaniem była najlepsza
Ale pędzisz! Zadyszki dostałam I jakie zmiany zanim naprawdę przyjdzie wiosna, będziesz miała piękne plany ogrodu. Świetne pomysły pojawiają się na forum Naprawdę sympatycznie