Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:))

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:))

Mala_Mi 23:12, 05 lut 2015

Zjawiam się po 12 godzinach i mam 20 stron..... musiałabym zrezygnować ze wszystkiego by ogarnąć o co chodzi.
Mogę tylko napisać, że drzewa rosną, piją wodę i pod drzewami nic nie chce rosnąć. Fajny ogród to taki co ma piętra. Pod drzewem trawa nawet nie chce rosnąć. Wysypiesz wszytko korą???
Zastanów się czy Ci tyle drzew potrzeba na tak małej działce?
Nie rozumiem problemów ze śmietnikiem.. piszesz o jakiejś drewutni.. daj przy niej schowek na kosza. Jak jedzie śmieciara to i tak musisz kosza wystawić na ulicę. Ja wyciągam kosza do drogi, a to prawie 100 metrów i nie ma problemu. Raz w tygodniu się wyjeżdża i po kłopocie. Jak nie, to postaw ściankę z cegły jak ogrodzenie i zamaskuj. Widok z ławki ma być bez śmietnika, ale jak goście wchodzą to mają wpadać na kubeł ze śmieciami??? Sama częściej wchodzisz przez furtkę niż siedzisz na tej ławce..
Lilak jeden ok, ale lilak jest atrakcyjny jak kwitnie, a potem już jest krzaczorem.. brzydko sie zachowuje jesienią... dziś ten temat u mnie przerabialiśmy...

Dlaczego pęcherznice?? Pod nimi nic nie urośnie bo to pijaki. Rosną wielkie, chyba że posadzisz odmiany miniaturowe. Nawet cięcie ich nie ograniczy.
Masz dzieci to lepiej już posadź im borówki amerykańskie. Przyjemnie z pożytecznym, a pod borówkami poziomki. Lubię pęcherznice, ale to krzew do parku lub wielkiego ogrodu.

Jarzębiny pendula..... też nie do małego ogrodu. Moja cięta ostro po 5 latach ma ponad 3 metry średnicy. Jarzębiny te brzydko wyglądają jesienią. Szybko gubią liście. Pod jarzębiną nic nie rośnie. I u mnie jeszcze mszyce je atakują.

Do małego ogrodu wybieramy rośliny bardzo starannie, atrakcyjne cały rok.

A teraz idę spać.. sorki za wiele nie pomogłam

Pola 23:30, 05 lut 2015

Mala_Mi napisał(a)
Zjawiam się po 12 godzinach i mam 20 stron..... musiałabym zrezygnować ze wszystkiego by ogarnąć o co chodzi.
Mogę tylko napisać, że drzewa rosną, piją wodę i pod drzewami nic nie chce rosnąć. Fajny ogród to taki co ma piętra. Pod drzewem trawa nawet nie chce rosnąć. Wysypiesz wszytko korą???
Zastanów się czy Ci tyle drzew potrzeba na tak małej działce?
Nie rozumiem problemów ze śmietnikiem.. piszesz o jakiejś drewutni.. daj przy niej schowek na kosza. Jak jedzie śmieciara to i tak musisz kosza wystawić na ulicę. Ja wyciągam kosza do drogi, a to prawie 100 metrów i nie ma problemu. Raz w tygodniu się wyjeżdża i po kłopocie. Jak nie, to postaw ściankę z cegły jak ogrodzenie i zamaskuj. Widok z ławki ma być bez śmietnika, ale jak goście wchodzą to mają wpadać na kubeł ze śmieciami??? Sama częściej wchodzisz przez furtkę niż siedzisz na tej ławce..
Lilak jeden ok, ale lilak jest atrakcyjny jak kwitnie, a potem już jest krzaczorem.. brzydko sie zachowuje jesienią... dziś ten temat u mnie przerabialiśmy...

Dlaczego pęcherznice?? Pod nimi nic nie urośnie bo to pijaki. Rosną wielkie, chyba że posadzisz odmiany miniaturowe. Nawet cięcie ich nie ograniczy.
Masz dzieci to lepiej już posadź im borówki amerykańskie. Przyjemnie z pożytecznym, a pod borówkami poziomki. Lubię pęcherznice, ale to krzew do parku lub wielkiego ogrodu.

Jarzębiny pendula..... też nie do małego ogrodu. Moja cięta ostro po 5 latach ma ponad 3 metry średnicy. Jarzębiny te brzydko wyglądają jesienią. Szybko gubią liście. Pod jarzębiną niię ,

Do małego ogrodu wybieramy rośliny bardzo starannie, atrakcyjne cały rok.

Podpisuję się pod tym obiema rękami, w moim ogrodzie mam 4 buki, różne w kolorze ale kolumnowecudne oraz 2 nigry, i te będą większymi drzewami, jeden miłorząb,przebarwiający się cudnie jesienią.....też o wąskim pokroju ...... musisz bardzo to bardzo przemyśleć
lenka 01:01, 06 lut 2015

Witaj
Przemyśl co napisała Mała_Mi, na wiosnę jeszcze trochę poczekamy więc nie musisz się tak spieszyć z projektem.
Zdecydowałaś, że na front pod brzózki pójdą hortensje ale zastanów się czy to na pewno dobry pomysł? Hortensje nawet krótko cięte będą wyrastać na co najmniej metr a Youngii przecież rosną w dół... Zasłonią hortki. Poza tym pomyśl jak ta rabata będzie wyglądała zimą - bezlistne drzewka i uschnięte kwiatostany hortensji.. Uważam, że skoro brzozy mają tam zostać to pierwsza koncepcja z kulkami była lepsza. Brzózki podsadzone kulkami bukszpanowymi/cisowymi (może stożek) a całość wypełniona bordowymi/różowymi żurawkami ewent. żółtymi trawkami. Może z tyłu jakieś większe trawki by weszły?? Na wiosnę dużo tulipanów lub innych cebulowych a i na lato można dosadzić coś kwitnącego. Prosto i efektownie a kulki i żurawki dadzą Ci kolor i kształt nawet zimą.

Pozdrawiam i dziękuję za wizytę u mnie...
Juzia 08:09, 06 lut 2015

Mala_Mi napisał(a)

Właśnie bardzo pomogłaś!
Juzia 08:14, 06 lut 2015

lenka napisał(a)
Witaj
Przemyśl co napisała Mała_Mi, na wiosnę jeszcze trochę poczekamy więc nie musisz się tak spieszyć z projektem.
Zdecydowałaś, że na front pod brzózki pójdą hortensje ale zastanów się czy to na pewno dobry pomysł? Hortensje nawet krótko cięte będą wyrastać na co najmniej metr a Youngii przecież rosną w dół... Zasłonią hortki. Poza tym pomyśl jak ta rabata będzie wyglądała zimą - bezlistne drzewka i uschnięte kwiatostany hortensji.. Uważam, że skoro brzozy mają tam zostać to pierwsza koncepcja z kulkami była lepsza. Brzózki podsadzone kulkami bukszpanowymi/cisowymi (może stożek) a całość wypełniona bordowymi/różowymi żurawkami ewent. żółtymi trawkami. Może z tyłu jakieś większe trawki by weszły?? Na wiosnę dużo tulipanów lub innych cebulowych a i na lato można dosadzić coś kwitnącego. Prosto i efektownie a kulki i żurawki dadzą Ci kolor i kształt nawet zimą.

Pozdrawiam i dziękuję za wizytę u mnie...

Ale uschnięte kwiatostany hortensji są ładne...dla niektórych
A brzozy mają być cięte w parasole...
Iwk4 09:10, 06 lut 2015

No to zaczynamy myślenie od nowa
Marcin89 10:40, 06 lut 2015

Co głowa to pomysł inny .
Juzia 10:43, 06 lut 2015

Iwk4 napisał(a)
No to zaczynamy myślenie od nowa

A po co?
Chyba nie trzeba już mieszać.
Gosi się podobało
Iwk4 10:45, 06 lut 2015

Juzia napisał(a)

A po co?
Chyba nie trzeba już mieszać.
Gosi się podobało

Tyż prawda Gosi ma się podobać
Marcin89 10:47, 06 lut 2015

Ja tam uważam, że warto dyskutować. Każdy pomysł może okazać się fajny, a jak się raz posadzi rośliny to porządnie . Po co je potem kolejny raz przesadzać. Roboty już jest dużo... .