Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:))

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:))

Pola 08:35, 07 lut 2015

Wpadłam tylko na chwilę, brzozy i hortensje hm,hm no jakoś mi nie pasuję, zobacz co Danusia sadzi pod brzozami ( ogród z lustrem ) brzozę zwisającą mam i ona sama w sobie cudna, pije dużo wody pod nią pasują niskie roślinki ..... To tyle zmykam do pracy....wpadnę wieczorem
Juzia 09:28, 07 lut 2015

Mala_Mi napisał(a)
Mysza.... ja tak sobie dumam po swojemu... ja nie mam pojęcia o projektowaniu. Bazuję tylko na swoich doświadczeniach i jakimś tam guście (często kokoszki).

Jakbym ja miała robić sobie rabatę, to dałabym kulki i coś pomiędzy. Pod serba kulki te co masz (szkoda dobra które się zgromadziło, a uwierz mi, mam z tym wielki problem u siebie) a niskie hortki Bobo wciśnij pomiędzy kulki i serba... na tej rabacie. Nawet jak któraś hortka wystrzeli, to da tylko ładną plamę, nie przytłoczy.
Brzozy płaczące są same w sobie ozdobne, od ulicy będzie parawan z cisa. I wtedy będziesz mogła brzozy poprowadzić na długość "włosa " jaką uznasz za stosowne.

Oglądałam brzozy pendule jak wyglądają na obrazkach.. i nijak mi nie pasuje z hortkami. Pierwsza myśl Juzi moim zdaniem była najlepsza

Najpierw przekonali mnie na hortki... teraz Ty znów przekonałaś mnie na kulki
hehe
Tylko tam jest studzienka pod brzozami i Gosia chce ją zasłonić. Pomyślimy
Juzia 09:30, 07 lut 2015

Gosia co Ty na to?
Męża już przekonałaś? A możę mąż przekonał Ciebie?

Czekam na odpowiedź
Mala_Mi 10:00, 07 lut 2015

Rabata będzie wyspana korą, kamykiem czy czymś tam.. więc i studzienkę można "zasypać". Zrobić dekiel którym się będzie zasłaniać studzienkę, a jak trzeba będzie się do niej dobrać to się dekiel odsunie. Dekiel z obrzeżem od góry, by kora czy kamyk się nie wysypywał. Dostęp do studzienki jak często musi być potrzebny?
Hortki też nie zasłonią studzienki. A brzoza która będzie cięta co najmniej na wysokość 1 metra tym bardziej nie zasłoni.
Juzia 12:10, 07 lut 2015

Studzienkę zasypiesz....ale nic na niej nie posadzisz. Będzie puste koło.
Kulki i wypełniacze nie załatają dziury w miejscy studzienki... Trzeba by jakąś irgę, ale nie wiem czy Gosi się podoba.

A jak hortensja się rozrośnie to trochę te koło przysłoni. Dodatkowo obwódka z bukszpanu przed... i nic nie widać.

Karol99 12:15, 07 lut 2015

Jałowce płożące bardzo szczelnie zasłonią.
Juzia 12:29, 07 lut 2015

Karol99 napisał(a)
Jałowce płożące bardzo szczelnie zasłonią.

Mam trzy do oddania! bleeee
Karol99 12:33, 07 lut 2015

Juzia napisał(a)

Mam trzy do oddania! bleeee

A jakiej wielkości?
Juzia 13:04, 07 lut 2015

Karol99 napisał(a)

A jakiej wielkości?

Maluchy jeszcze.
Marcin89 14:11, 07 lut 2015

A teraz tak sobie myślę, że hortensje będą fajniej pasowały przy świerku serbskim. Rabata przy wejściu jest stosunkowo wąska i tam mogą być niższe rośliny - kulki, stożki, co kto woli. Studzienkę będze można zasłonić trzmieliną?? .

A przy wysokim świerku na szerszej rabacie:
- brakuje średniego piętra, którym mogą być hortensje (ładny widok z ławeczki, pasują do miskantów obok)
- najniższe będą rośliny uzupełniające i wypełniacze, czy też obwódka bukszpanowa
- zachowane zostaną proporcje tej części ogrodu
- obwódka bukszpanowa będzie nawiązaniem do siebie dwóch sąsiednich rabat

To się pomądrzyłem .