Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

Ala106 19:59, 25 maj 2015

szemusia napisał(a)
Dziewczynki, myślę o przesadzeniu lawendy. Sadzonki są w ziemi jakiś miesiąc, a że koncepcja się trochę zmienila, to korci mnie, by traz je przesadzić. Jeszcze nie kwitnią, ale pąki już sporawe. Jak myślicie, bardzo jej zaszkodzę?

Mi się wydaje, że możesz przesadzać. Ja w zeszłym roku na wiosnę swoją przesadziłam i dała radę.
Ale może jeszcze niech ktoś inny się wypowie.
Kacha123 20:10, 25 maj 2015

Ja też będę przesadzać zeszłoroczną - zobaczymy co z tego wyjdzie
Dorota123 21:48, 25 maj 2015

Zanim rzucisz się pryskać trawik koniecznie zrób próbę w najmniej widocznym miejscu, spryskaj kawałek minimum 50X50 cm i obserwuj jak zachowuje się trawa i koniczyna. Ja z pewnością tak zrobię następnym razem. Mój syn też tak zrobił, bo teraz każdy ma stracha, a ja to mam wręcz wstręt do opryskiwacza, no ale trzeba będzie zrobić oprysk na robaki i na grzyba.

Moja trawka wschodzi, ale do trawnika to jeszcze daleka droga.
szemusia 21:59, 25 maj 2015

malgorzata_s napisał(a)
Beatko powtórzę za innymi- świetna stipa! Spóźnione gratulacje z okazji 100!

Gosiu, za gratki dziękuję
Stipa normalnie oszalala - rośnie i rośnie... Dobrze, ze nie wymarzła, to mogę się nią nacieszyć
Widzialam Twoje zakupy. Baaardzo zacne
szemusia 22:00, 25 maj 2015

Ala106 napisał(a)

Mi się wydaje, że możesz przesadzać. Ja w zeszłym roku na wiosnę swoją przesadziłam i dała radę.
Ale może jeszcze niech ktoś inny się wypowie.

Dzięki za słowa wsparcia. Przydadzą się, bo lawenda zmieniła miejscówkę Teraz będę testować, co z tego wyjdzie.
szemusia 22:03, 25 maj 2015

Kacha123 napisał(a)
Ja też będę przesadzać zeszłoroczną - zobaczymy co z tego wyjdzie

Kasiu,ja często przesadzam roślinki, bo nie lubię jak jest pusto zanim się rozrosną, więc później muszę je rozsadzać. Ale ta lawenda, w celu zapewnienia jej optymalnych warunków, wsadzona została na patelnię - słońce cały dzień. I tego się troszkę obawiam. Ale zapowiadają kilka chłodniejszych dni, więc liczę, że da radę
szemusia 22:07, 25 maj 2015

Dorota123 napisał(a)
Zanim rzucisz się pryskać trawik koniecznie zrób próbę w najmniej widocznym miejscu, spryskaj kawałek minimum 50X50 cm i obserwuj jak zachowuje się trawa i koniczyna. Ja z pewnością tak zrobię następnym razem. Mój syn też tak zrobił, bo teraz każdy ma stracha, a ja to mam wręcz wstręt do opryskiwacza, no ale trzeba będzie zrobić oprysk na robaki i na grzyba.

Moja trawka wschodzi, ale do trawnika to jeszcze daleka droga.

Dziękuję za cenne rady, Dorotko
Już wilokrotnie stwierdziłam, ze z tym trawnikiem to najwięcej zachodu. Albo nie rośnie, albo coś na nim rośnie i tak w kółko Ale niezaprzeczalnie zadbany trawnik, to wieeeelka ozdoba ogrodu.

Jutro będę przeprowadzała oprysk testowy (jak zdążę - mamusię przecież trzeba odwiedzić ).
Iwk4 22:23, 25 maj 2015

Beatko, ja w zeszłym roku przesadzałam lawendę kwitnącą. Z donicy na rabatę, bo w donicy jej było za ciasno. Dała radę. Tylko potem ją podlewałam co dzień przez kilka dni
Asiuniaa 09:43, 26 maj 2015

Trzymam kciuki zaq lawendę myślę, że będzie z nią ok jak dziewczyny piszą.
Mysza 22:22, 26 maj 2015

Spóźnione gratki na 100.
Stipka ładniusia
Lawenda sobie poradzi.Moje dużo znosiły a potem kwitły.