Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Wojtas0311 22:07, 27 maj 2014

Posiałem, ale nie mogę załadować żadnej fotki. Niestety nie zwałowałem, bo dałem namówić się teściowi na posypanie torfem i przy próbie wałowania torf z nasionkami zostaje na walcu. Co do siewnika to szału nie ma, nie byłem przekonany do jego siania i na wszelki wielki po sianiu grabiłem Nie będzie problemu jak zwałuję jutro po południu?

Gemciu, to chyba Ty pisałeś, żeby odczekać aż torf wyschnie? Jeżeli tak, to miałeś całkowitą rację.
gemciu83 07:39, 28 maj 2014

Tak ja pisałem bo wielu się załamuje, a popełnia taką gafę i od razu tłusty mokry torf wałuje.
Jutro tzn. dziś przywałuj teren.
Podlewaj ale nie zalewaj.
kris_bialystok 09:01, 28 maj 2014

daro65 napisał(a)
dzien dobry wszystkim,pierwsze koszenie wiadomo wszedzie sie podaje od 10cm,nastepna rzecz przy pierwszym koszeniu podaje sie skrocic o3cm przez pierwsze trzy koszenia,niektore zrodla mowia o 1,5 cm to w koncu ile.

zaleca się żeby ściąć pierwszy raz trawę jak najmnije - czyli np na najwyższym ustawieniu kosiarki - moja własnie ma 7 cm więc tak zetnę - teraz własnie ma około 10 - jak nie będzie padać to może dziś / jutro
Wojtas0311 09:41, 28 maj 2014

gemciu83 napisał(a)
Tak ja pisałem bo wielu się załamuje, a popełnia taką gafę i od razu tłusty mokry torf wałuje.
Jutro tzn. dziś przywałuj teren.
Podlewaj ale nie zalewaj.

Wstałem dzisiaj o 5-tej żeby wałować, ale niestety padało. Wczoraj po sianiu trochę podlałem. Zapowiada się deszczowy dzionek, ale na szczęście nie leje. Z wałowania w takim razie pewnie nic nie będzie. Nie będzie tragedii jak zrobię to jutro lub pojutrze? Nie chciałbym, żeby moja ciężka praca poszła na marne. Pamiętam jak siali u mnie pod blokiem, to nie było żadnego wałowania.

Jak pisałem ten mój siewnik taki bez szału. Patrząć ile zostało nasion wydaje mi się, że mogłem zużyć tyle ile wynosi norma, ale patrząc na trawnik zastanawiam się czy nie za mało. Ktoś na forum pisał o dosiewkach - kiedy i jak się to robi?
Czesio 10:00, 28 maj 2014

Na forum również dywagowano, co jest gorsze, za rzadkie czy za gęste obsianie, z tego co pamiętam to lepiej wysiać za rzadko niż za gęsto.
Gdy za gęsto zasiejeś to niektóre gatunki traw z mieszanki mają utrudnione zadanie z wykiełkowaniem
Z dosiewką poczekaj minimum do drugiego koszenia, zawsze zdążysz dosiać, a gdy trawa się rozkrzewi to może się okazać , że jest to zbyteczny zabieg.
Moja trawa ma około 5cm wysokości, wyszło mi ~150% wydajności i uważam, że miejscami jest za gęsto.
gemciu83 10:22, 28 maj 2014

Jeżeli norma na opakowaniu wynosi 1kg/40m kw to oznacza ona, że taka ilość wystarczy do uzyskania trawnika czyli, że trawa wzejdzie, część wypadnie ale trawnik ma przetrwać.
Zwiększenie normy 1kg na 33-35m kw nie zaszkodzi, a pomoże uzyskać trawnik 2 letni po jednym pełnym sezonie.

Wojtas0311 nic się nie stanie, że uwałujesz plac jutro, pojutrze czy później. Teraz i tak już deszcz przygniótł glebę, wiec jak przeschnie to uwałuj to dla pewności by nasiona wgryzły się w glebę i zaczęły kiełkować.
Arturro 11:29, 28 maj 2014

Witam na wstępie chciałem się przywitać -parę dni temu posiałem trawę i do wczoraj wszystko było ładnie i pięknie do czasu kiedy nie przyszła bardzo duża ulewa i prawdopodobnie zniszczyła moja prace.Pytanie co z tym zrobić czy uda się to jakoś uratować.Część nasion zakiełkował ale woda wymyła rynny w ziemi i resztę zabrała ze sobą .Dołączam zdjęcia i proszę o rady.Pozdrawiam
rmf 11:32, 28 maj 2014

Ciężko radzić bez zdjęć. Możesz poczekać i zrobić dosiewki ew jeśli większość zmyło to wyrównaj i od nowa.
Patrząc na zdjęcia to jednak robiłbym od nowa...
Arturro 12:00, 28 maj 2014

rmf napisał(a)
Ciężko radzić bez zdjęć. Możesz poczekać i zrobić dosiewki ew jeśli większość zmyło to wyrównaj i od nowa.
Patrząc na zdjęcia to jednak robiłbym od nowa...

Czyli przegrabienie i siew?
Czy inaczej?
waldek727 12:26, 28 maj 2014

Wojtas0311 napisał:
Nie chciałbym, żeby moja ciężka praca poszła na marne.

Wojtas.
Tym się nie martw, przecież sąsiedzi zapewnili Cię, że będziesz miał piękny trawnik. Szkoda, że nie czytasz tego co inni piszą o żelaznych zasadach zakładania i pielęgnacji trawnika z siewu i robisz wszystko na własną rękę. Chęć posiadania pięknej zielonej murawy w swoim ogrodzie musi być oparta na kunszcie, a nie na własnym ,,widzimisię".
Pisałem, że nie polecam przykrywania nasion torfem, tylko przesianym kompostem-zrobiłeś inaczej.
Pisałem, że po zruszeniu grabiami wierzchniej warstwy gleby odkładamy je i zapominamy o nich przy dalszej pielęgnacji trawnika-zrobiłeś inaczej.
Twój ogród, Twoja trawa z tym, że na ogólny wygląd trawnika składają się detale.

Wojtas.
Ja również doceniam trud Twojej pracy jaką włożyłeś w przygotowanie tak trudnego terenu pod zasiew trawy. Jestem pasjonatem trawników w różnej formie od wielu lat. Popieram wszystkich którzy decydują się na założenie trawnika we własnym ogrodzie zarówno w celach rekreacyjnych jak i ozdobnych. Trzymając kciuki za powodzenie realizacji własnych celów w tym zakresie zawsze służę innym swoją radą. Jestem jak najdalej od tego aby Cię zniechęcać do dalszego działania przy zakładaniu trawnika z tym, że moje doświadczenie przy ich tworzeniu i pielęgnacji mówi mi iż ,,nie z każdej mąki będzie chleb z każdego jabłka wino".
Podtrzymuję to co Ci wcześniej napisałem, że w zaplanowanym przez Ciebie miejscu nie będziesz miał trawnika. Częściowo powstanie darń tylko w miejscach nasłonecznionych, a w zacienionym przez sosny miejscu będzie rosła przerzedzona, pożółknięta trawa.