Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

Iwk4 22:06, 11 maj 2015

Mirelko, rabatka ładnie wyszła, widać, ze przy samych roślinkach żwirku nie dałaś, to dobrze. Z tym żwirkiem tak jest, ze zawsze coś do pielenia się znajdzie, jak nie z ziemi, to z innych rabat coś się nawieje. Nawet na macie
Mirella, cięłam radykalnie berberys i teraz odbija. Myślę, ze twoje przycięte roślinki też już wystartowały. Jeszcze żałujesz przycinania ?
MirellaB 09:53, 12 maj 2015

Iwk4 napisał(a)
Mirelko, rabatka ładnie wyszła, widać, ze przy samych roślinkach żwirku nie dałaś, to dobrze. Z tym żwirkiem tak jest, ze zawsze coś do pielenia się znajdzie, jak nie z ziemi, to z innych rabat coś się nawieje. Nawet na macie
Mirella, cięłam radykalnie berberys i teraz odbija. Myślę, ze twoje przycięte roślinki też już wystartowały. Jeszcze żałujesz przycinania ?

Iwonko, żałuję bardzo, bo mogłam przyciąć, ale nie z wysokości tylko boczne pędy.
Nie wiem, mój dereń przeciętny jest tak biedny, ma tylko dosłownie kilka listków, a był pięknym wysokim liściasty krzakiem. U mojej mamy derenie mają już pełno liści, nie wiem co z tym moim?
Budleja lepiej, liściasta cała, no ale niska. Kilka lat zanim znowu będzie fajny drzewem.
MirellaB 10:01, 12 maj 2015

Ale się spało
Mój synek i przygarnięty bezdomny Abi

Iwk4 10:17, 12 maj 2015

MirellaB napisał(a)

Iwonko, żałuję bardzo, bo mogłam przyciąć, ale nie z wysokości tylko boczne pędy.
Nie wiem, mój dereń przeciętny jest tak biedny, ma tylko dosłownie kilka listków, a był pięknym wysokim liściasty krzakiem. U mojej mamy derenie mają już pełno liści, nie wiem co z tym moim?
Budleja lepiej, liściasta cała, no ale niska. Kilka lat zanim znowu będzie fajny drzewem.

Mirelka, budleję tnie się co wiosnę. Tym się nie przejmuj. U mnie Ewa bacowa wstawiła fotkę rok wcześniej przyciętego berberysa. Zobacz, jaki teraz ładny. Twój dereń też odbije. Będzie niższy, ale gęsty. Ja mam nadzieję, ze moj berberys też będzie ładny.
Mysza 11:44, 12 maj 2015

Mirelko one ładnie odbiją.zobaczysz.A jak Twoja wierzba??odbija??
Moja bardzo ładnie się zagęściła
Idę sadzić rh,a już sił mało.
Mysza 11:57, 12 maj 2015

MirellaB napisał(a)
Ale się spało
Mój synek i przygarnięty bezdomny Abi

Super fotka.Słodziaki
polinka 12:18, 12 maj 2015

MirellaB napisał(a)

Ty masz większe doświadczenie, kiedy trawki się rozrosną. Są już 3 tyg.na rabacie i trochę wypuszczają Ale kiedy będą efektownie większe?
Myślę, że dosadzę z 10 szt. berberysów admiration. Przeczytałam, że wolno rosną 5 cm na rok. Masz takie berberysy? Czy faktycznie tak wolno rosną?

Tak, pracowałam dzisiaj w ogrodzie i się narobiłam nieźle. Wybierałam chwasty z rabat żwirowych. Szlak mnie trafia, że nie rozłożyłam maty. Na drugiej części ogrodu,którą mam do zrobienia mata będzie

Takie fest duże to będą za dwa lata i z każdym kolejnym rokiem będą jeszcze większe Będziesz miała co dzielić

A tak na poważnie to już w tym roku zauważysz różnicę w wysokości i w masie Trawki tak jak wszystkie rośliny potrzebują czasu aby pokazać na co je stać. Berberysa mam ale Red Pillar a to duży krzew więc nie doradzę bo Ty potrzebujesz mniejszego.

Nie wiem czy wolisz chemię w ogrodzie czy naturalne sposoby ale ja w kamieniach zwalczałam chwasty rozcieńczonym octem.
Gosiniak 13:53, 12 maj 2015

Mirella trawkami się nie przejmuj, tak jak pisze Polinka trzeba czekać, one w pierwszym sezonie rzadko są okazałe, w przyszłym już będą super a później to będziesz już dzielić musiała Ogrodnik musi być cierpliwy, nie ma innej rady
Co do berberysów admiration w tym miejscu- mam i polecam ogólnie, ale tylko na miejsce słoneczne, mam w lekko zacienionym i nie jestem z nich tam zadowolona, inne na słońcu są pięknie wybarwione. Z małych ciekawy jest też bagatelle- ale też na słońce. Nie wiem jakie tam masz do końca warunki, ten drugi rośnie wolnej. Żurawki też by mogły być, choć ja u siebie wywaliłam prawie wszystkie z powodu opuchlaków, więc ja ze swojego doświadczenia bym nie polecała.
Przemyśl sprawę
malgorzata_s... 14:49, 12 maj 2015

Admirationy są małymi kulistymi roślinami i faktycznie wolno rosną
Tutaj są na obrzeżu na przemian z tawułami. Te czerwone.
MirellaB 15:32, 12 maj 2015

Iwk4 napisał(a)

Mirelka, budleję tnie się co wiosnę. Tym się nie przejmuj. U mnie Ewa bacowa wstawiła fotkę rok wcześniej przyciętego berberysa. Zobacz, jaki teraz ładny. Twój dereń też odbije. Będzie niższy, ale gęsty. Ja mam nadzieję, ze moj berberys też będzie ładny.

Iwonko wstawię później zdjęcia to zobaczysz jak to wygląda