Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 09:53, 15 maj 2015

wietrzyk napisał(a)

Odrosty poniżej miejsca szczepienia to odrosty z "dzikiej" podkładki. Usuwaj koniecznie, im mniejsze, tym lepiej, bo mniejsza ranka zostaje. Pozostawione odrosty rosną bardzo silnie i z czasem osłabią i zagłuszą zaszczepioną na podkładce szlachetną odmianę.

Dziękuję Asiu za informację. Zaraz dzisiaj obetnę
polinka 09:55, 15 maj 2015

Berberys może Red Pillar??
paulina_ns 09:57, 15 maj 2015

Mirellko widzę, że razem spacerujemy po ogrodzie i robimy zdjęcia co robisz ze stokrotkami jak przekwitną?
Ala106 09:58, 15 maj 2015

MirellaB napisał(a)
Takie tam zdjęcia z porannego obchodu ogrodu

Tamaryszek za chwilę zakwitnie, a berberys się sprawdził i chcę dokupić więcej - kto podpowie jaka to odmiana?

Wydaje mi się, że to berberys ottawski superba.
Jeżeli mogę Ci coś doradzić, to kup Berberys Thunberga Artropurpurea zamiast tego ottawskiego. Kolor, pokrój ładniejszy, w ogóle drugi wg mnie zdecydowanie na plus.
Mam obydwa, z przewagą ottawskiego i chętnie bym go wymieniła na tego drugiego.
Taka moja sugestia.

Edit: teraz doczytałam, to faktycznie może być red pillar.
W każdym razie ottawskiego nie polecam .
Ala106 09:59, 15 maj 2015

O jałowcach i serduszce napisałam u siebie .
MirellaB 10:05, 15 maj 2015

wietrzyk napisał(a)
Mirella, ja to chyba nie mam ręki do rodków. Podglądam u Ciebie rady Bogdzi, dogadzam im jak mogę, ale one chyba mnie nie lubią Marne są. Znalazłam im nowe miejsce koło sosny, dam ostatnia szansę. Jak tam nie będą rosnąc, to już więcej nie kupuję. O dziwo azalie wsadziłam prawie bez niczego i ładnie rosną, a rodki wybredne, nie podoba im się u mnie

Aśka daj im szansę. Ty masz ziemię lepszą od mojej i będą u Ciebie rosły Tylko ich ciągle nie przesadzaj.
Moim wszystko zrobiłam od nowa i daję im czas na regenerację 3 lata.

Ja jestem przeciwnikiem ciągłego przesadzania roślin. Oczywiście, jeżeli warunki tam nie odpowiadają to tak, ale, że nie ładnie roślina wygląda w danym miejscu to nie. Moje przesadzane non stop, bo wizualnie niezbyt niestety nie odwdzięczyły się
wietrzyk 11:31, 15 maj 2015

MirellaB napisał(a)

Dziękuję Asiu za informację. Zaraz dzisiaj obetnę

Najlepiej jeśli się uda oderwij (z wyczuciem ), a jeśli nie to odetnij. Jeśli wyłazi spod ziemi do jak najgłębiej się uda. Najlepiej troszkę odkop.
wietrzyk 11:40, 15 maj 2015

MirellaB napisał(a)

Aśka daj im szansę. Ty masz ziemię lepszą od mojej i będą u Ciebie rosły Tylko ich ciągle nie przesadzaj.
Moim wszystko zrobiłam od nowa i daję im czas na regenerację 3 lata.

Ja jestem przeciwnikiem ciągłego przesadzania roślin. Oczywiście, jeżeli warunki tam nie odpowiadają to tak, ale, że nie ładnie roślina wygląda w danym miejscu to nie. Moje przesadzane non stop, bo wizualnie niezbyt niestety nie odwdzięczyły się

Mirella, ja moich nie przesadzałam na razie. Znaczy nie zmieniałam im miejsca. Podsadzilam je w górę, bo po sadzeniu w świeżo wyrobioną ziemię, po jakimś czasie "siadły". Bogdzia mówi, że nie lubią być za nisko i mieć zalewane korzenie, więc troszkę w górę je podsadziłam. Dodałam też kwaśnego torfu i opryski robię wg zaleceń Bogdzi. Polełam też nicieniami, jakby miały mieć larwy opuchlaków w korzeniach. Efekt jak na razie średni, więc ta zmiana miejsca na "pod sosnę" w ostateczności mi przyszła do glowy. Ale poczekam jeszcze cierpliwie jak radzisz Choc trzy lata nie wiem czy wytrzymam...
lojalna_ 11:49, 15 maj 2015

Mirellko ale kolorowo u Ciebie sie zrobiło trzymam kciuki za rh piwonie super wygladaja takie baki
Bogdzia 13:10, 15 maj 2015

MirellaB napisał(a)

Bogdziu,a ile razy mam spryskać?
Czy można robić oprysk teraz jak pąki zaczynają się otwierać czy poczekać do przekwitnięcia?

Jeżeli chodzi o psy to pilnuje, żeby ich nie obsikiwały, a jeżeli już się to stanie to rh są natychmiast zlewane wodą. Poza tym oglądam je kilka razy dziennie, a jestem strasznym zapachowcem i mocz wyczuwam na odległość.

Bogdziu, ale Twoim fachowym okiem widzisz w nich poprawę, dajesz im szansę? Co i nich myślisz

Zafundować im coś jeszcze?

Może jeszcze ze dwa razy i koniec bo jak beda kwitły to juz nie można.Szansa jest oczywiście , wcale nie sa takie złe ale trzeba cały czas o nie dbac. Moim zdaniem na razie nic wiecej nie rób , po kwitnieniu zrobisz zdjecia i wtedy zadecydujemy co dalej.Pilnuj żeby psy jednak tam nie sikały bo nawet jak podlejesz to roślina i tak częsc pobierze.