Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 09:10, 12 kwi 2017

JoannaDe 09:21, 12 kwi 2017

Ale czad! Pamiętam jak walczyłaś z tymi rabatami. Super wyszło.
A powiedz mi Mirelko, zadowolona jesteś z wysypania tych rabat kamieniami? Co masz pod nimi? Bo ja klnę na potęgę na swoje i w tym roku kamieni się pozbywam. Mam nimi podsypane evergoldy i ani to dobrze wypielić, ze o dzieleniu nie wspomnę.

Jak sobie z chwastami w tych kamieniach radzisz?
MirellaB 09:25, 12 kwi 2017

Renia moje berberysy Erecta teraz wyglądają tak

MirellaB 11:11, 12 kwi 2017

Joanna walczyłam z rabatami i nadal walczę, bo czeka mnie wprowadzenie zimozielonych na największej rabacie w moim ogrodzie - bylinowej. Dla mnie to ogromne wyzwanie.

Odnośnie kamyczka - wizualnie wygląda bardzo ładnie, natomiast pozostałe aspekty to koszmar. Nigdy więcej bym kamyczka nie wysypała. Nie mam maty na rabatach, kamień wbija się w ziemię, odgarynam go spod roślin, dosypuję ziemię, bo zdarza się, że korzenie nie mogą się swobodnie rozrastać i wychodzą na wierzch. Poza tym przesadzanie / dosadzanie roślin tragedia. Zielsko jak kopciuszek dłubię paluszkami. Teraz już czekam, aż sporo urośnie to łatwiej jest wyrwać. Reasumując nie jestem zadowolona
A czy w ogóle jest możliwe pozbycia się kamyczka z rabat jak jest wciśnięty w ziemię?
ren133 11:39, 12 kwi 2017

MirellaB napisał(a)
Renia moje berberysy Erecta teraz wyglądają tak

Dziękuję Ci bardzo Mirelko
Fajnie wyglądają ... piękna soczysta zieleń ... a pamiętasz kiedy zaczęły się zielenić? One są takie limonkowe? Wyróżniałyby sie na tle szmaragdów?
JoannaDe 11:51, 12 kwi 2017

MirellaB napisał(a)
Joanna walczyłam z rabatami i nadal walczę, bo czeka mnie wprowadzenie zimozielonych na największej rabacie w moim ogrodzie - bylinowej. Dla mnie to ogromne wyzwanie.

Odnośnie kamyczka - wizualnie wygląda bardzo ładnie, natomiast pozostałe aspekty to koszmar. Nigdy więcej bym kamyczka nie wysypała. Nie mam maty na rabatach, kamień wbija się w ziemię, odgarynam go spod roślin, dosypuję ziemię, bo zdarza się, że korzenie nie mogą się swobodnie rozrastać i wychodzą na wierzch. Poza tym przesadzanie / dosadzanie roślin tragedia. Zielsko jak kopciuszek dłubię paluszkami. Teraz już czekam, aż sporo urośnie to łatwiej jest wyrwać. Reasumując nie jestem zadowolona
A czy w ogóle jest możliwe pozbycia się kamyczka z rabat jak jest wciśnięty w ziemię?

I to jest, tak jak piszesz, jedyny jego plus. I to ze nie wywiewa go z rabat. Z reszta zgadzam się z Toba w 100 %. Pytałam się bo zastanawiałam się czy tylko mnie te kamyki tak wkurzają.

Ja na szczęście mam tylko jedna rabatę w kamykach ALE za to w zeszłym roku radośnie chciałam zrobić miejsce pod ognisko. I wysypałam kamykami. Bez folii. Powciskało się toto w ziemie, ciężko usunąć. Beznadzieja.

Teraz to wszystko zaczęłam usuwać i chce zrobić placyk z kostki. Nie będę pisać co mi się cisnęło na usta przy tej robocie. Jedynym wyjściem żeby usunąć te kamyki to chyba przekopanie na amen a ziemie muszę przesiać. Innego sposobu nie widzę.
malgol 12:07, 12 kwi 2017

MirellaB napisał(a)

[img size=360x480]

Mirelko, co to za pomarańczowe trawki wśród tulipanów? Nie było mnie tydzień a tu tyle zmian ,że nie nadążam nadrobić
Efffa 12:08, 12 kwi 2017

Mirela śliczne berberysy,tulipki też
Efffa 12:13, 12 kwi 2017

Czytam o kamyczkach,ja też pozbyłam się z dwóch rabat i nigdy wiecejjjj,ile mogłam wybierałam,a resztę przekopałam,a teraz jak któryś widzę że wychodzi to wyciągam,ten z wierzchu jeszcze ok szło zebrać, te niżej niestety wyciągałem z ziemią i muszę ziemi dosypac.
MirellaB 12:37, 12 kwi 2017

Renia berberysy zaczęły się zielenić trzy tygodnie temu
Nie są limonkowe, są typowo zielone, nie będą się odznaczały na tle szmaragdów. Zobacz sobie berberys Maria ma jaskrawy limonkowy kolor - może o taki Ci chodzi?

Joanna u mnie jednak to raczej nie jest do wykonania - kto to będzie przekopywał, przesiewał, a na rabatach ścisk, że prawie wejść nie można W Mai oglądałam jak pani sypała kamień do dołka przy sadzeniu roślin w ciężkiej gliniastej glebie, bardzo mnie to zdziwiło - to chyba taki drenaż? Pomyślałam sobie, że mój powciskany kamień to może też taki drenaż hi hi, ale co z tymi wychodzącymi korzeniami powplątywanymi w kamyczek? U mnie dość gruba warstwa kamyczka i głęboko powciskana

Gosia te ścięte trawki to Rozplenice Hameln

Ewelina czyli kamień wybrałaś i dosypałaś ziemi tak?