Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 17:28, 22 sie 2017

Zgadzam się cisy na tle tujek nie będą widoczne. Dlatego chciałam posadzić miskanty ML, a przed nimi cisy, a przed cisami hortensje. Hortensje cisów nie zakryją (jak cisy już urosną), ale pewnie zakryją miskanty.
18:00, 22 sie 2017
MirellaB napisał(a)
Zgadzam się cisy na tle tujek nie będą widoczne. Dlatego chciałam posadzić miskanty ML, a przed nimi cisy, a przed cisami hortensje. Hortensje cisów nie zakryją (jak cisy już urosną), ale pewnie zakryją miskanty.

Dokładnie, ale jak na siłę chcesz ML to daj je albo pomiędzy hortki albo lekko z przodu ale pomiędzy, choć słabo to widzę
AngelikaX 18:35, 22 sie 2017

MirellaB napisał(a)
Angelika wiesz ja zawsze szczerze piszę. Jak mi się coś nie podoba to nie chwalę na siłę. Oj kilka razy już mi się dostało za moją szczerość na O, ale ja nie z tych co się od razu obrażają. Inni za to dziękuję za szczerość
Jak coś mi się nie będzie podobało w Twoim ogrodzie to bez ogródek napiszę, ale hmmmmm to pewnie nigdy nie nastąpi

Mam do zaplanowania jedno miejsce na rabacie - pomożesz?

Ja też raczej z tych co nie owija...

Jak będę umiała to pomogę - lecę czytac nad czym dumasz
AngelikaX 18:41, 22 sie 2017

Hortki masz zwykłe (nie na nóżkach?)?

A co byś powiedziała aby vanilki połączyć prawie w jednej linii z cisami (cisy ciutkę za nie)? Cis dałby fajny przerywnik w hortkach... a za wszystkim miskantowa ściana... i cis ładnie by sie na niej odznaczył... hmmmm?
MirellaB 18:47, 22 sie 2017

Monika też to słabo widzę No i nie są uwzględnione cisy ;(
MirellaB 18:51, 22 sie 2017

Angelika hortki vanilki zwykłe
Tak myślałam posadzić jak piszesz tylko wszyscy potwierdzają to czego się obawiam, że hortki zakryją miskanty.

AngelikaX 18:54, 22 sie 2017

A jak będziesz nisko wiosną ciąć to też wybujają?
szemusia 18:58, 22 sie 2017

Mirelka, a jak długą masz tę rabatę?
Widzę ją kilka stron wczesniej, ale nie mogę odnaleźć wymiarów.
Ja osobiście nie mieszałabym wszystkiego naprzemiennie, a może najpierw pas hortensji podsadzonych jakąś niską trawą (wiem, ze nie chcesz nic dokupywać, ale moze masz coś na zbyciu ), a ML pasem obok?, tzn. dalej na rabacie? Tylko, że wiosną masz pusto... Nie ma hortensji i traw i tu przydałyby się te cisy... Tylko nijak ich nie widzę...
To pomogłam
Ale będę myśleć...
szemusia 18:59, 22 sie 2017

Tak mi się przypomniał Ogród z lustrem - pewnie znasz, tam Danusia sadziła miskanty i hortensje...

Znalazłam:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=251

Zerknij, tu są naprzemiennie wlasnie
MirellaB 19:01, 22 sie 2017

Podobno tak. Do dwóch metrów skubane potrafią dorastać Liczę, że u mnie tak nie wystrzelą Wiesz co ja chyba jednak zaryzykuję i posadzę tak jak pisałyśmy. No chyba, że może jeszcze jakiś pomysł się znajdzie
Myślałam też, żeby może jakoś to pogrupować, ale za słaba jestem w te klocki to nie na moją główkę - nie mam takiego zmysłu