Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 12:32, 22 sie 2017

Ania Makao_J cisy nie przerosną ML. Te w doniczkach są jeszcze małe, ale na rabacie igiełkowej mam też takie i po 3 latach już mają 1,40 i będą jeszcze wyższe. Murku z nich nie chce robić, bo to nie odmiana na żywopłocik.

Problem z tymi vanilkami, że takie wysokie. Liczę na to, że u mnie nie urosną wyżej niż ML.

Wyższe trawy, które proponujesz to dobry pomysł, tylko wiesz ja bym chciała wykorzystać to co już mam. Najpierw wydaję kasę kupując rośliny, a za chwilę te rośliny wydaję, a wiadomo, że roślinki kosztują - eM trochę nie zadowolony z mojej lekkiej ręki
Makao_J 13:03, 22 sie 2017

No to właśnie nasz problem. Kupujemy rośliny a potem okazuje się że nie do końca spełniają nasze oczekiwania a wywalić za szkoda i chcemy koniecznie gdzieś je upchnąć.
13:05, 22 sie 2017
Na wiosnę tnij Vaniliki nisko to może nie urosną wysokie, nie mam aż takieg doświadczenia z hortkami bo mam je drugi sezon, ale zawsze możesz przesadzić

ML nie rozrastają się tak strasznie, tylko z tą wysokością ciężko, możesz spróbować pomiędzy hortki (trochę za nimi) miskanty ML, a między ML i hortkami cisy (skoro mają być wysokie)
Makao_J 13:20, 22 sie 2017

Moja Vanilka ma drugi rok i wypuściła pędy na 120 długie. A ścięłam tuż nad ziemią. Aż się przeraziłam.

Nie wiadomo jednak jak będą rosły u Ciebie bo to zależy od wielu czynników.

No ale u Any też rosną wieeelkie
paulina_ns 13:36, 22 sie 2017

Mirelka widzę,że miejsca,miejsca Ci się zrobiło vanilki wysokie rosną, więc musisz coś pokombinować żeby Ml Ci nie zasłonily,może daj naprzemiennie, tylko ml bardziej z przodu...
malgol 13:36, 22 sie 2017

Mirelka, wpadam a tu taki wazny temat Zazwyczaj nie doradzam bo generalnie sama ciagle coś zmieniam i poprawiam własne błędu ,ale teraz się wypowiem bo mam doświadczenieU mnie Vanilki rosną na ok 1,7 m więc u Ciebie tez proponowałabym posadzić je przed tujami, potem ML i cisy>cisy bym wysunęła lekko przed ML.
Ja tnę Vanilki mocno i dość nisko a i tak rosna wyższe ode mnie...no tak maja i już
Nie wiem tylko jakie masz cisy...bo niektóre kolumnowe wysokie rosną <ale np. Robusta po 10 latach chyba dopiero z 1,5 m osiągnie

Ale tak pomyślałam sobie,że nawet jakby te sisy wysokie urosły to ponieważ są kolumnowe to jeśli nie posadzić gęsto to nie zakryją ani traw ani Vanilek .Będą tylko takie kolumny stały.Chyba nawet fajnie?
Mixtoorka 15:02, 22 sie 2017

MirellaB napisał(a)
Karolka cisy przed hortkami hmmm chyba coś mi z tym nie pasuje
Te cisy wysokie rosną.

Skoro cisy wysokie rosną to muszą być z tyłu. Pomiędzy nie Vanillki. Ja swoje tnę prawie na zero a rosną 1,4m. Te, cięte mniej też mają taką samą wysokość.
Możesz dać ML pomiędzy Vanillki, ale wszystko zależy ile tam masz miejsca. Vanillki będą się wykładać na ML a ML będzie delikatnie dotykał Vanillek.

Masz 5 cisów, a ML ile i Vanillek ile?
MirellaB 16:09, 22 sie 2017

Dziewczyny dziękuję za pomoc. Coś mi nie gra, żeby ML sadzić przed hortkami. Jeżeli wiecie kto ma tak posadzone ML przed hortkami lub pomiędzy to wstawcie mi link. Ja w odwiedzanych wątkach nie spotkałam się z takim posadzeniem.
Myślę dalej

Edit. Do dyspozycji mam 7 sztuk Miskantów ML, 7 sztuk cisów kolumnowych, 5 sztuk hortensji Vanilla Fraise, ale mogę mieć jeszcze dwie
anulajda 16:55, 22 sie 2017

Mirelko kibicuje żeby rabata Ci się udała i żebyś była zadowolona
Iwk4 17:10, 22 sie 2017

MonikA napisał(a)
Cisy mi tu w ogóle nie pasują, hortki dałabym z tyłu, potem ML z racji tego, że są nie wysokie i hortki je zakryją jeśli będą przed nimi. Moje VAniliki mają 140cm a mają drugi sezon u mnie

u mnie Vanilki ok. 2 metry juz urosły. Cięte nad drugim, trzecim oczkiem.

Mi tez cisy z tujami nie grają.
Będą tam niewidoczne ...