Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 10:19, 18 kwi 2018

paulina_ns napisał(a)
W końcu jakieś zdjęcia wiosny się pojawiły berberysy bardzo lubię, ale to już wiesz, seslerii Ci pozazdrościłam i w tym roku i moje oczy cieszy przycinasz jej te " kotki " jak już przekwitają?

A wypadu nam morze zazdroszczę jeszcze nigdy nie byłam nad naszym morzem

Paulinka ja mam seslerię Hauflerianę, której nie polecam. O ile dobrze pamiętam Ty masz jesienną. Tak - za jakiś czas zetnę przekwitnięte kotki, a później całą

Nad morzem jestem bardzo często, a od tego roku będę jeszcze częściej
zoja 10:29, 18 kwi 2018

MirellaB napisał(a)
Taka skromna wiosna

W zeszłym roku kupiłam tą albo podobną trawkę na test czy taka sucha mi przypadnie do gustu - i spodobała mi się, jak okaże się, że przezyła zimę to dosadzę jej więcej
Twoje zestawienie z bratkami jest super

co do tulipanów - u mnie kwitnienie po raz 3 powtórzy banja luka (na wątku nazywam je urodzinowymi - są zółto-pomarańczowo-czerwone, dobrze zapowiada się salmon van ejk (będzie ich drugi sezon),
zadowolona jestem z botanicznych kaufanna (chyba concerto (białe) i czerwone mają jakąś długaśną nazwę);
z tych odmian darwina, które w zeszłym sezonie pieknie kwitły - nie jestem zadowolona, i z elegant lady chyba też mały pożytek
czekam aż zakwitną aby się przekonać
Magda70 10:32, 18 kwi 2018

MirellaB napisał(a)
W Kołobrzegu też pusto jak nigdy

zaraz się zacznie szaleństwo...
MirellaB 11:14, 18 kwi 2018

zoja napisał(a)

W zeszłym roku kupiłam tą albo podobną trawkę na test czy taka sucha mi przypadnie do gustu - i spodobała mi się, jak okaże się, że przezyła zimę to dosadzę jej więcej
Twoje zestawienie z bratkami jest super

co do tulipanów - u mnie kwitnienie po raz 3 powtórzy banja luka (na wątku nazywam je urodzinowymi - są zółto-pomarańczowo-czerwone, dobrze zapowiada się salmon van ejk (będzie ich drugi sezon),
zadowolona jestem z botanicznych kaufanna (chyba concerto (białe) i czerwone mają jakąś długaśną nazwę);
z tych odmian darwina, które w zeszłym sezonie pieknie kwitły - nie jestem zadowolona, i z elegant lady chyba też mały pożytek
czekam aż zakwitną aby się przekonać

Zoja ta trawa Carex Buchananii. Nigdy mi się nie podobała i kupiłam jedną sztukę na rabatę na próbę hi hi Ta jedna sztuka rośnie sobie trzeci rok, a ja w zeszłym roku kupiłam 5 sztuk do donicy i zaczęły mi się podobać Pasują do różnych kolorów kwiatów, ozdobnych liści i wrzosów jesienią. Jestem zdziwiona, że w nie ocieplonej donicy przetrwały zimę.

Natomiast trawę Prairie Fire też sadzę do donic, ale traktuję ją jako jednoroczną. Pieknie się przebarwia jesienią

Twoje tulipany Banja Luka pamiętam od zeszłego roku, bardzo mi się podobają. Kupowałaś je w B czy L? Van Eijk muszę kupić, bo na kilku wątkach już widziałam, że powtarzają kwitnienie. Dzięki za informację
Elegant Lady u mnie raczej nie zakwitną kolejny raz, a miałam ich z 100 sztuk
MirellaB 11:17, 18 kwi 2018

Magda70 napisał(a)

zaraz się zacznie szaleństwo...

Przy latarni i tam gdzie statki wycieczkowe tzn.tam gdzie osłonięte od wiatru to ludzie się opalali na ławkach, ale na promenadzie to zimnica i wiatr okrutny.
Mnie pogoda nad morzem nigdy nie jest w stanie zniechęcić do spacerowania
zoja 11:23, 18 kwi 2018

Dzięki za info o trawkach brązowych

Moje banja luka są z biedronki.
ren133 12:09, 18 kwi 2018

Mirelko Czy ja dobrze pamiętam, że Ty narzekałaś na heuflerianę? masz ją jeszcze?
MirellaB 12:28, 18 kwi 2018

zoja napisał(a)
Dzięki za info o trawkach brązowych

Moje banja luka są z biedronki.

To jesienią będę na nią polowała w B

Rozglądam się za dalią taką jak Ty masz odmiany Franz Kawka, ale u mnie jeszcze jej nie widziałam. To jedyna odmiana dalii, która mi się podoba.
zoja 12:35, 18 kwi 2018

MirellaB napisał(a)

To jesienią będę na nią polowała w B

Rozglądam się za dalią taką jak Ty masz odmiany Franz Kawka, ale u mnie jeszcze jej nie widziałam. To jedyna odmiana dalii, która mi się podoba.

ja wtedy ją trafiłam w leroy
/teraz byłam w obi i nie mają, w castoramie też jej nie widziałam/
MirellaB 12:41, 18 kwi 2018

ren133 napisał(a)
Mirelko Czy ja dobrze pamiętam, że Ty narzekałaś na heuflerianę? masz ją jeszcze?

Renia dobrze pamiętasz. Jestem niezadowolona z Seslerii Haufleriana, bo zwyczajnie jest brzydka. Ładnie wygląda kilka tygodni jak rusza i kwitnie, później tragedia.

Nie ma u mnie ani za mokro ani za sucho - ma tak jak mieć powinna. Wiosną ścięłam jej przekwitnięte źdźbła i jeszcze raz latem była ścięta.

Ja tej trawy nie polecam. Być może u innych rośnie lepiej.