Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

Makao_J 23:28, 04 sie 2015

MirellaB napisał(a)
Od lawendy do rozchodników i rozplenic mam 65 cm czy to jest dobra odległość czy za duża?

Rozplenice i rozchodniki są ustawione naprzemiennie, a między nimi jest odległość po 50 cm - może być?

Hejka Mirellko. Odchaczam się u Ciebie bo stale jesteś u Marty więc zaciekawił mnie Twój ogród.
Ta rabata co pokazujesz na pewno będzie wyglądać super. Obojętnie jak ustawisz roślinki. Możesz nawet wymieszać lawendę z rozchodnikami i rozplenicą i będzie ok. Nie wiem tylko czy odległość między rozchodnikiem a tym miskantem (chyba) z tyłu (zaznaczam czerwoną linią) nie jest za duża. Ale może po prostu nie wiem co to za trawa i ja duża będzie.

A jeśli chodzi o lawendę to one rosną ogromne. Sąsiadka ma taką 10-letnią i ma 1 m średnicy. W ciągu tych lat nabrała od niej tyle sadzonek że obsadziła cały ogród. Szok.
MirellaB 08:48, 05 sie 2015

Tess napisał(a)

Też wiedziałam, więc nawet nie proponowałam. Choć aż się prosi...

Tess w tym roku już były poszerzane rabaty. Teraz są wkopane krawężniki i już ich wyciągać nie będziemy.
Rabata bylinowa jest dość głęboka.
MirellaB 08:54, 05 sie 2015

paulina_ns napisał(a)
Ja na razie odpoczywam do jesieni,chcac cos kupic musialabym robic dalsza czesc rabaty,a poki co to nie na moje sily musze najpierw zrobic liste roslin,ktore musza znalezc sie w moim ogrodzie,ale cos nowego hortensji,zurawek, miskantow mam juz dosc 3 rabatki i na kazdej prawie to samo

A ja staram się nie powtarzać roślin na rabatach, bo tyle jest fajnych kwiatów, że po co powtarzać
MirellaB 08:59, 05 sie 2015

paulina_ns napisał(a)

Rozchodniki na pewno przed trawka, trawa hqmeln rosnie spora i je zasloni..ja bym dala trawke po bokach,rozchodniki na srodku,a jak Ci ich jeszcze zostanie to przed trawka

Kurcze niby już rozstawiłam na przemian, ale Twoja wersja mi się podoba.
Rozstawię tak i zobaczę
MirellaB 09:02, 05 sie 2015

ren133 napisał(a)

Nie wiem ile masz miejsca na rabacie, ale mi podoba się coś takiego

Miejsca tyle nie mam. Miałam tak rozstawione, ale mam prostokątne rabaty i stwierdziłam, że w rzędzie lepiej
MirellaB 09:05, 05 sie 2015

wiunia napisał(a)

O! Jak ja znam ten schemat z autopsji

Zaczynam dostrzegać w tym dobre strony - nie popędza mnie
MirellaB 09:12, 05 sie 2015

Makao_J napisał(a)

Hejka Mirellko. Odchaczam się u Ciebie bo stale jesteś u Marty więc zaciekawił mnie Twój ogród.
Ta rabata co pokazujesz na pewno będzie wyglądać super. Obojętnie jak ustawisz roślinki. Możesz nawet wymieszać lawendę z rozchodnikami i rozplenicą i będzie ok. Nie wiem tylko czy odległość między rozchodnikiem a tym miskantem (chyba) z tyłu (zaznaczam czerwoną linią) nie jest za duża. Ale może po prostu nie wiem co to za trawa i ja duża będzie.

A jeśli chodzi o lawendę to one rosną ogromne. Sąsiadka ma taką 10-letnią i ma 1 m średnicy. W ciągu tych lat nabrała od niej tyle sadzonek że obsadziła cały ogród. Szok.

Witam Cię na moim wątku
Z Martą mieszkamy blisko siebie i się poznałyśmy na Ogrodowisku
Też chciałam odwiedzić Twój wątek, bo często u Marty jesteś, ale Ty wątku swojego nie masz Będziesz miała?

Jeżeli chodzi o to co zaznaczyłaś to nie jest żadna trawa, to są liście po iryskach

Nie wiem czy moja lawendą się rozrośnie jak Twojej sąsiadce - fajnie by było
szemusia 09:25, 05 sie 2015

Przeanalizowałam projekty nasadzeń i też jestem zdania, że rozchodniki powinnaś dać w środku (wszystkie razem)lub przed hameln. Jak długo u Ciebie rośnie ten carex? Nie jest jeszcze duży ale z pewnością się rozrośnie. I myślę, że pojedyncze rozchodniki pomiędzy trawami po prostu zginą... A jak dasz je razem, to utworzą jedną plamę. Tym bardziej, że wokół masz różne inne roślinki, więc może warto byłoby pogrupować nowe nasadzenia.

Chyba, że wyrzucisz całą resztę i zainspirujesz się pomysłem Reni To pole rozchodnikowe-trawiaste jest boooskie
Zeta 12:11, 05 sie 2015

Sadź co 50 cm powinno być dobrze ale i tak rozplenicę będziesz co kilka lat dzielić
malkul 17:19, 05 sie 2015

patrząc na pierwsze zdjęcia z wątku to zmiany są mega!
a te rozplenice z rozchodnikiami będzie miodzio