Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

Warmia 18:51, 03 sie 2015

MirellaB 18:51, 03 sie 2015

Iwk4 napisał(a)

Perovska pieknie wygląda, jeśli jest kilka sztuk . Możesz ją łączyć z werbeną, miskantami, lawendą. Lubi suche podłoże, słońce. Są różne gatunki, przy zakupie zwróć uwagę, jaka odmiana, jak wysoko rośnie.
Little jest niska, są też odmiany wysokie, które sadzi się w plecy. Np. Blue Spire osiąga 1,5 m wysokości:
Tutaj młode nasadzenie z werbeną, stipą, ML, z przodu tawułka cięta w kulkę (może być berberys)
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931153/original.jpg
A tu w większej ilości z lawendą:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931136/original.jpg

Iwonko inspiracje bardzo ładne, ale jakie tam są duże rabaty.
Wczoraj dopiero zrozumiałam, że źle podeszłam do tej rabaty.
Ciągle mam w głowie, że duże ilości roślin sadzone w grupach, a nie pojedyńcze egzemplarze. Niestety na mojej rabacie to się nie sprawdza.
Pokupowałam po 5 szt, a nie mam miejsca.
A jak upchne to te same rośliny wypełniają mi prawie całą rabatę

Teraz taki upał, a te biedne rośliny w tych doniczkach i czekają, aż wymyślę gdzie je wsadzić. Mam je na taczkach i przedstawiam w cień.

Perowskię chcę posadzić między dwa rozchodniki, ale miejsca tam mam na szt.1.

Iwk4 19:02, 03 sie 2015

Masz zatem ten sam problem, co u mnie. Mojego ogrodu też się nie da powiększyć, tamtym, z którego rzuciłam ci fotki - się zachwycam.
Ja muszę też podejść do wszystkiego w skali mini, niestety. Dlatego sadzę mniej gatunków i chyba skończyłam planowanie nasadzeń, bo część, gdzie mam drzewka owocowe, wczoraj M poprosił, by traktować bardziej lajtowo. Gdzieś trzeba składować kompost, mieć troszkę warzyw - choćby por do zupy i pietruszkę i kilka drzewek dla dzieci, aby choć z drzewa miały frajdę zerwać sobie wisienkę albo śliwkę.
MirellaB 19:07, 03 sie 2015

Tess napisał(a)
A tu zobacz. Mój faworyt kompozycji z perovskią.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1779-dla-odmiany-czas-na-zmiany?page=720

Możesz sobie sama sadzonki zrobić. Jeśli nabędziesz egzemplarz mateczny

Tess bardzo ładnie to wygląda. U mnie niestety brak miejsca tak jak pisałam wyżej Iwonce.
Jeden egzemplarz między rozchodnikami może jedynie być, bo bardzo mi się ta roślina podoba
MirellaB 19:11, 03 sie 2015

amelia_b napisał(a)

Co do czyśćca to mi tez sie nie podoba jak kwitnie, ale podobaja mi sie jego liście przed i po, milusie włochate Ja też mam taką rabate co powiecmy ma kwitnąć przez cały sezon, a bywaja tygodnie że łyso jest czysciec podadziłam u siebie przed perovskią

Trudno tak dobrać, żeby w każdym miejscu zawsze coś kwitło.
Perowskia u mnie będzie między rozchodnikami
MirellaB 19:12, 03 sie 2015

Warmia napisał(a)

Leniuchujesz nad wodą?
MirellaB 19:17, 03 sie 2015

Iwk4 napisał(a)
Masz zatem ten sam problem, co u mnie. Mojego ogrodu też się nie da powiększyć, tamtym, z którego rzuciłam ci fotki - się zachwycam.
Ja muszę też podejść do wszystkiego w skali mini, niestety. Dlatego sadzę mniej gatunków i chyba skończyłam planowanie nasadzeń, bo część, gdzie mam drzewka owocowe, wczoraj M poprosił, by traktować bardziej lajtowo. Gdzieś trzeba składować kompost, mieć troszkę warzyw - choćby por do zupy i pietruszkę i kilka drzewek dla dzieci, aby choć z drzewa miały frajdę zerwać sobie wisienkę albo śliwkę.

Tak Iwonko w skali mini to dobrze określiłaś. Wczoraj to zrozumiałam.
Ja nawet nie mam warzywniaka, ani drzew owocowych, mam jedynie dla Kubusia maliny i jeżyny. Dużo miejsca na działce zabiera drugi garaż - magazyny, a tam by mógł być ciąg dalszy rabaty.
Warmia 19:20, 03 sie 2015

MirellaB napisał(a)

Leniuchujesz nad wodą?

Dzisiaj byliśmy dwa razy. Nazrywaliśmy bobu, fasolki, malin i popływaliśmy łódką po jeziorze.Troszkę słońce nas zmęczyło. Pogoda się zrobiła, więc na reszcie prawdziwie odpoczywamy.
paulina_ns 21:46, 03 sie 2015

Mirellko Ty masz za duzo roslin,za maly ogrod,ja znow odwrotnie tak patrze na te zdjecia i sobie mysle,ze moze poszerzysz rabatke,czy to w gre nie wchodzi?
Warmia 22:20, 03 sie 2015

Mirella i poszerzenie rabaty, to się nie uda Chyba, że coś się zmieniłoOna ma wszystko poukładane i to jest niezmienne.