Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

Gardenarium 21:31, 23 sty 2016

Hakonechloa nie jest zimozielona U mnie teraz pod śniegiem, ale po mrozie była beżowa, nieźle wyglądała. Wiosną ją ścinam do ziemi i zaraz wychodzą młode "kiełki" i się zazielenia (zażółca)

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/217-portrety-roslin-hakonechloa-macra-aureola

Instagram Ogrodowiska
Ewik 21:35, 23 sty 2016

iwka napisał(a)

Sadzonki po 5,5 były aktualnie czekam na ofertę, pod koniec stycznia mają przysłać ale to jest bardzo obieganą szkółka przez ogrodowisko, więc nie liczę na zakupy u nich.

Hej, zdradzisz co to za szkółka ? rozumiem, ze sprawdzona jak taki ruch jest
ewa004 21:52, 23 sty 2016

Warmia napisał(a)

Ale hortensje ogrodowe chyba nie bardzo na południowej stronie. Od północnej byłoby lepiej, albo od wschodniej.

Północna strona oczywiście
Myślami byłam na innej rabacie czujna jesteś
Warmia 21:55, 23 sty 2016

ewa004 napisał(a)

To gitara gra
MirellaB 22:44, 23 sty 2016

iwka napisał(a)
Dziewczyny czekoladowych kosmosow nie ma nasion, albo się mylę. Zebrałam ze swoich i dałam Amelce, będzisztuk ć ale wątpię w powodzenie . Naczytalam się ze one tylko z klączy. Ja w ubieglym roku mialam i klacza i sadzonki. Nie zauwazylam roznicy we wzroscie, z taką tylko ze te co sadzilam z klaczy jesienia mialy je, a te co mialam z sadzonek zadnych klaczy nie miały wiec nie wiem, może z nasion.

Klacza kosztowały 8,50 teraz w ofercie prawie 12. Sprzedawca sprawdzony i ok.
Sadzonki po 5,5 były aktualnie czekam na ofertę, pod koniec stycznia mają przysłać ale to jest bardzo obieganą szkółka przez ogrodowisko, więc nie liczę na zakupy u nich.

Mam jeszcze jedno miejsce z klaczami po 5 z kawalkiem ale nigdy u nich nie brałam. Kupię na próbę kilka sztuk. Jak cos to dam namiary.

W ubiegłym roku dałaś mi namiary na szkółkę koleżanki ogrodowiskowej. Chyba na razie nie mają w sprzedaży, bo pisałam maila i nikt mi nie odpisał

A te kłącza o których piszesz po 5,00 złotych to kiedy będą dostępne?

U mnie nigdzie ani kłączy, ani sadzonek
MirellaB 22:45, 23 sty 2016

AsiaK_Z napisał(a)
Mirella, na Zawadach są wiklinowe osłonki stożki - do zwieszania. Różne rozmiary.
W Owińskach póki co mały wybór, mus jechać w sezonie i oblukać. Towaru zdecydowanie mniej niż w Tarnowie Podg.

Dzięki Aśka
To już mam dwa miejsca w których są
W Tarnowie mieli full roślin wczoraj
MirellaB 22:50, 23 sty 2016

Gardenarium napisał(a)
Hakonechloa nie jest zimozielona U mnie teraz pod śniegiem, ale po mrozie była beżowa, nieźle wyglądała. Wiosną ją ścinam do ziemi i zaraz wychodzą młode "kiełki" i się zazielenia (zażółca)

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/217-portrety-roslin-hakonechloa-macra-aureola

Dziękuję Danusiu. Taką informację, że hakone jest zimozielona pani w centrum ogrodniczym mi udzieliła.
Zgłębiłam swoja wiedzę i na wątku u Any i w artykule, który przesłałaś
MirellaB 22:53, 23 sty 2016

ewa004 napisał(a)

To dobrze, że od strony północnej, bo tak jak dziewczyny pisały na południowej by rady nie dały.

Mój sukces hortensji ogrodowych: rosną od strony północnej, jak zaczynają wypuszczać wiosną obcinam zeszłoroczne kwiatostany, na start w kwietniu dostają azofoskę, po miesiącu nawóz do hortensji, dużo podlewane i to wszystko
Zawsze pięknie kwitną i nigdy nie przemarzły

Edit: wczesną wiosną oprysk miedzianem, a następnie promanalem

Twoim daj czas, nie przesadzaj ich z miejsca na miejsce

inag 00:22, 24 sty 2016

Hej! czytałam o Twojej miłości do róż Moje uczucie do nich dopiero nieśmiało kiełkuje. Mam pomponelle i herzogin christiany a i jeszcze zapomniałam o jednej red leonardo daVinci. Korci mnie munstead wood. Będę wpadała po różane porady do Ciebie
Filemon24 07:53, 24 sty 2016

MirellaB napisał(a)

To dobrze, że od strony północnej, bo tak jak dziewczyny pisały na południowej by rady nie dały.

Mój sukces hortensji ogrodowych: rosną od strony północnej, jak zaczynają wypuszczać wiosną obcinam zeszłoroczne kwiatostany, na start w kwietniu dostają azofoskę, po miesiącu nawóz do hortensji, dużo podlewane i to wszystko
Zawsze pięknie kwitną i nigdy nie przemarzły

Twoim daj czas, nie przesadzaj ich z miejsca na miejsce

Piękne są te twoje ogrodówki u mnie niestety za zimno jest dal nich taki mam mikroklimat na działce.