Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

Makao_J 17:08, 03 lut 2016

Bardziej niż tuuu ??
To ja się zastanowię
Iwk4 17:30, 03 lut 2016

MirellaB napisał(a)

Dominiko dzisiaj już największe jajo pomalowane

Nasiona zacznę wysiewać, tylko pojemniczków mi brakuje, bo taka mądra jestem i po lodach wszystkie wywaliłam

Dobrze, że wszystko można dostać to dokupię jakieś do żywności i zacznę w nich wysiewać

Kup lepiej dziecku lody. On będzie miał radochę, a ty pojemniczki
Iwk4 17:36, 03 lut 2016

Makao_J napisał(a)
Bardziej niż tuuu ??
To ja się zastanowię

Najlepiej korzystać równolegle. Jest taka opcja, że oglądasz czyjś ogród. Podoba ci się fotka. Pinujesz do odpowiedniego folderu u siebie. A jak potem klikniesz na tą fotkę, wracasz do ogrodu, skąd fotka pochodzi. Super sprawa. Jedno zdjęcie i wracasz do artykułu, wątku... To takie obrazkowe archiwum. Łatwiej wszystko znaleźć.

Edit: i część folderów może być ukryta dla innych.
Toszka 17:39, 03 lut 2016

Makao_J napisał(a)
Bardziej niż tuuu ??
To ja się zastanowię

tam mozna tylko obrazki ogladac - tutejszych rozmow Pinterest ci nie zastapi

Makao_J 18:00, 03 lut 2016

Wygląda ciekawie. Kompa bym uluźniła.
AGDULA 19:28, 03 lut 2016

Iwk4 napisał(a)

Najlepiej korzystać równolegle. Jest taka opcja, że oglądasz czyjś ogród. Podoba ci się fotka. Pinujesz do odpowiedniego folderu u siebie. A jak potem klikniesz na tą fotkę, wracasz do ogrodu, skąd fotka pochodzi. Super sprawa. Jedno zdjęcie i wracasz do artykułu, wątku... To takie obrazkowe archiwum. Łatwiej wszystko znaleźć.

Edit: i część folderów może być ukryta dla innych.

Oświeć i mnie bo nie bardzo rozumiem jak to działa. Co ja tam moge robić oprócz ogladania zdjęć? Pewnie się tam kiedyś logowałam bo widzę wszsytkie zdjęcia i mogę się między nimi przemieszczać, ale nie bardzo rozumiem to o czym piszesz powyżej Możesz mnie wtajemniczyć? tał łopatologicznie abym zrozumiała.
Może doprecyzuje, chodzi mi o to abyś wytłumaczyła to co pisałaś, że ogladam gdzieś zdjecie np tu na ogordowisku i przypinam pinezkę ale jak to się robi?
MirellaB 19:32, 03 lut 2016

Agatek napisał(a)

po pracy cyknę fotkę
część wysieję w domku, ale np. natkę pietruszki to do gruntu jak czas nastanie

Biegnę zobaczyć czy już fotki są
MirellaB 19:39, 03 lut 2016

iwka napisał(a)
pokaż jajo

Iwka byś nie chciała widzieć. Kuba chciał pomalować na czarno, ale utargowałam z nim, że na inny kolor, więc uparł się na brązowy. Fatalnie wygląda, ale synek się cieszy
Makao_J 19:47, 03 lut 2016

Haha, znam ten ból artystyczny. Córcia dostała świnkę skarbonkę do własnoręcznego zdobienia. Zaczęła ładnie od różowych kwiatków, zielonych listków. W efekcie końcowym jest cała czarna ale zabawę miała pół dnia.
MirellaB 20:15, 03 lut 2016

Toszka napisał(a)

Sama dalas sobie odpowiedz co jest do doopy.
Zelazna zasada - tak jak zaprawisz dolek tak beda ci rosliny rosly.
W Polsce ponad 60% gruntow to jak to nazwalas ciezka, zbita ziemia. Myslisz, ze jaka ja mam lub np. Madzenka, Tessa, Polinka i tak dalej, i tak dalej
Ale powiem ci, ze to doskonala baza do przygotowania, bogata w mineraly i trzymajaca wilgoc. Trzeba ja tylko rozluznic wzbogacajac o prochnice i maczke bazaltowa. Napisze brutalnie - nic ci na dluzsza mete dobrze rosnac nie bedzie jesli ziemi w swoim ogrodzie nie wypracujesz. Trzeba przekopac z kora, kompostem, obornikiem, a potem systematycznie sciolkowac i przegrabiac z kompostem. Bron Boze torf!
Sama musisz podjac decyzje czy chcesz raz a dobrze w najblizszym czasie poprawic glebe i cieszyc sie bujna roslinnoscia, czy tez zostawic tak jak jest i patrzec najblizsze kilka lat jak ci rosliny choruja i zamieraja.
Mirellko, przepraszam, ze tak sierpowym ci prosto w nos daje, ale jak nie ja (ew. Waldek) to kto?

IMHO - mam chwilowo na kilka dni nie polska klawiature i tak musze belkotac bez polskich liter

Toszka ok Muszę się trochę obronić. Pisząc, że nie mam przygotowanej odpowiednio ziemi miałam na myśli przekopanie całego ogrodu z kompostem, obornikiem, piaskiem, ziemią ogrodową.
Tam gdzie mam szpaler lawendy to mam ziemię odpowiednio przygotowaną tak jak pisałaś u Joli "Lawendowy zawrót głowy" tzn. rozluźniona z piaskiem plus dolomit. Cała część rabaty z mini wrzosowiskiem ma odpowiednio przygotowane podłoże tak samo rododendrony.
Ujmę to tak tam gdzie były zakładane rabaty jak już byłam na O to całe podłoże jest zrobione od a do z.
Natomiast wszystkie sadzone rośliny wcześniej zawsze do dołka miały wsypywaną odpowiednią ziemię dla nich np. do róż, do hortensji, do iglaków, do rododendronów i azalii, czy ziemię ogrodową uniwersalną. Carexy miały właśnie wsypaną uniwersalną.
Myślę, że tak do doopy to u mnie nie jest. Rośliny rosną bardzo dobrze i są zdrowe.
Te Carexy ID nie są u mnie udane, natomiast Carexy Evergold rosną wspaniale Oba rodzaje miały tak samo zaprawione dołki.