Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

tulucy 11:21, 23 lut 2016

Będę dzielić jakby co teraz jeszcze mam powierzchni do obsadzenia trochę
MirellaB 11:24, 23 lut 2016

Toszka napisał(a)

W kwestii obornika tylko szybciutko wyjaśnię podstawową różnicę pomiedzy granulowanym a świeżym/kompostowanym. Pierwszy, granulowany jest tylko i wyłącznie nawozem. Kompostowany/świeży prócz właściwości nawozu jest niezastąpionym polepszaczem gleby i "dawcą" próchnicy. Systematycznie dodawany do ziemi (ideałem by było połączyć go z kompostem i korą) już po trzech latach wyraźnie poprawia się pulchność i wszelkie parametry gleby.

Obornik w każdej postaci albo dodajemy do dołka przed sadzeniem albo na gotowej już rabacie trzeba płytko przekopać z ziemią (tak samo kompost).

Jest jeden wyjątek kiedy można roślinę obłożyć "pączkami" obornika (końskiego) - są to rododendrony i azalie.

I jeszcze dodatek: ptasi obornik podnosi zasadowość gleby, natomiast koński lekko zakwasza.

Dzięki Toszko za wyjaśnienie różnicy Myślę, że dużo odwiedzającym mój wątek się przyda

Ja będę w dołek dawała i trochę będzie ziemia przekopana z obornikiem pod nowe nasadzenia
MirellaB 11:24, 23 lut 2016

tulucy napisał(a)
To ja bym tylko dopytała o krowie placki - bo do nich mam dostęp - co poza zalewaniem można z nimi zrobić? Na kompost? Przekopywać na rabacie?

Ja bym przekopywała z ziemią
MirellaB 11:25, 23 lut 2016

Kawa napisał(a)

super streszczenie

Kamilko taka pora roku i pogoda niezbyt, że wiesz na różne tematy się gada
MirellaB 11:26, 23 lut 2016

tulucy napisał(a)
Będę dzielić jakby co teraz jeszcze mam powierzchni do obsadzenia trochę

Ooooo to bardzo dobry pomysł, ale w pierwszym czy drugim roku nie sądzę, żeby roślina była tak bardzo ekspansywna
Agatek 11:42, 23 lut 2016

A ze mnie M się śmieje jak biegam (jak sąsiadów nie ma) i zbieram to złoto
anbu 11:49, 23 lut 2016

Agatek napisał(a)

He he super, też bym zbierała
olga80 11:51, 23 lut 2016

Toszka - bezcenne te informacje
Makao_J 12:04, 23 lut 2016

Toszka napisał(a)

W kwestii obornika tylko szybciutko wyjaśnię podstawową różnicę pomiedzy granulowanym a świeżym/kompostowanym. Pierwszy, granulowany jest tylko i wyłącznie nawozem. Kompostowany/świeży prócz właściwości nawozu jest niezastąpionym polepszaczem gleby i "dawcą" próchnicy. Systematycznie dodawany do ziemi (ideałem by było połączyć go z kompostem i korą) już po trzech latach wyraźnie poprawia się pulchność i wszelkie parametry gleby.

Obornik w każdej postaci albo dodajemy do dołka przed sadzeniem albo na gotowej już rabacie trzeba płytko przekopać z ziemią (tak samo kompost).

Jest jeden wyjątek kiedy można roślinę obłożyć "pączkami" obornika (końskiego) - są to rododendrony i azalie.

I jeszcze dodatek: ptasi obornik podnosi zasadowość gleby, natomiast koński lekko zakwasza.

Od razu odradzam obornik koński bo przyciąga turkucia podjadka. W dobie dzisiejszych opuchlaków chyba nikt nie chciałby spotkać u siebie jeszcze tego gościa a się zdarza.
tulucy 12:30, 23 lut 2016

Agatek napisał(a)

Mój musi zdzierżyć przewiezienie towaru od rodziny, dobrze że jest autostrada to się szybko jedzie : D