Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 15:00, 23 lut 2016

anbu napisał(a)
Toszka dzięki, jak zwykle
Ty sobie pracujesz w ogrodzie a u nas śniegiem sypie i to mocno

Ania u Ciebie znowu śnieg?
Ty chyba ten śnieg z nart przywiozłaś

U mnie ładnie, nawet słoneczko świeci
MirellaB 15:02, 23 lut 2016

Warmia napisał(a)

Mirellko mój jest różowy, ale przebarwia się na łososiowy, więc na jednym krzaczku masz kwiatki w różnych kolorach.

To super, pewnie jest ładny i ciekawy Na wiosnę się go wykopuje?
anbu 15:02, 23 lut 2016

MirellaB napisał(a)

Ania u Ciebie znowu śnieg?
Ty chyba ten śnieg z nart przywiozłaś

U mnie ładnie, nawet słoneczko świeci

No śnieg, śnieg ale na szczęście nie wieje Ja tam lubię taką marudną pogodę - spokój, cisza, roślinki dostają piciu Luty w końcu mamy
MirellaB 15:04, 23 lut 2016

anbu napisał(a)

No śnieg, śnieg ale na szczęście nie wieje Ja tam lubię taką marudną pogodę - spokój, cisza, roślinki dostają piciu Luty w końcu mamy

Jasne przecież to jeszcze zima - idzie luty podkuj buty, a w marcu jak w garncu Luty zobowiązuje

Ale u mnie teraz piękne słońce
Warmia 15:09, 23 lut 2016

MirellaB napisał(a)

To super, pewnie jest ładny i ciekawy Na wiosnę się go wykopuje?

Tak. Jak będę robiła z nim porządek na rabatach to dam Ci znać.
MirellaB 15:15, 23 lut 2016

Warmia napisał(a)

Tak. Jak będę robiła z nim porządek na rabatach to dam Ci znać.

Ok. Dzięki
Asiuniaa 15:23, 23 lut 2016

A ja nabyłam nasiona krwawnika we wszystkich kolorach mieszane. Chciałam terakottę i czerwone ale dostałam tylko mieszankę. Inne nabytki u mnie na wątku. Zapraszam
MirellaB 15:39, 23 lut 2016

Asiuniaa napisał(a)

A ja nabyłam nasiona krwawnika we wszystkich kolorach mieszane. Chciałam terakottę i czerwone ale dostałam tylko mieszankę. Inne nabytki u mnie na wątku. Zapraszam

Oby zakwitły tego roku

Lecę już do Ciebie oglądać
Makao_J 15:52, 23 lut 2016

Toszka napisał(a)
na chwilę wpadłam z ogrodu zrobić sobie kaffci i wyjaśniam w telegraficznym skrócie kwestie obornika
primo - koński, wyłącznie koński "uprawiam" od ponad 6 lat i turkuci nie mam, bo prawda jest taka, że jak turkuć jest to czy będzie obornik czy go nie będzie to turkuć jak ma być to będzie i tak. Zwłaszcza w świeżym, cieplutkim, pracującym, grzejącym oborniku, bo tego turkuć szuka -ciepełka. Przekompostowany jak puch koński obornik nic dla turkucia nie znaczy.
sekundo wynikajace z pkt 1 - obornik musi być przekompostowany (sypki, przyjemnie pachnący, łudząco podobny do torfu niskiego), czyli każdy świeży obornik, placki też wrzucamy do kompostownika i min. raz na miesiąc widłami przerzucamy, mieszamy jak w mikserze. Taki kompost to jest coś - proszę mi wierzyć Można moczyć pączki, placki i tym w rozcieńczeniu podlewać ale... ja osobiscie zbyt leniwa jestem i "świeżonkę obornikową" (ptasi też - teść ma gołębie) wrzucam do kompostownika.

Kolejna sprawa - do dołka nie możemy dać czystego obornika, bo tenże koniecznie musi być przemieszany z ziemią. KONIECZNIE!!!

Kwestia ptasiego - narobił wam kiedykolwiek ptak na samochód? Wiecie zapewne jak to żre lakier... to żre silna zasada i ją trzeba przerobić w kompostowniku też. Koniecznie. Granulat to insza inszość i w tej postaci można podsypywać rosliny wg. zaleceń na opakowaniu.

chyba na wszystko odpowiedziałam... jeśli nie proszę pytać, bo pisałam w pośpiechu (lecem do ogrodu póki pogoda)

O to samo nam chodzi tylko że dla mnie obornik to świeżynka a kompost to oczywiście już "przetworzone odpady".
olga80 15:54, 23 lut 2016

Toszka jak ja Ci zazdroszczę tej pracy w ogrodzie, u mnie wieje co chwile pada i o pracy w ogrodzie nie ma mowy