Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 22:03, 16 wrz 2016

kasia_w napisał(a)
Reniu, wspaniale! Idealnie dobrane drzewka do ścianki,
Ogród jak marzenie

ren133 22:09, 16 wrz 2016

Marta napisał(a)
Pastelka piękna, wygląda tak, jakby żadnej przeprowadzki nie było. O jakie kostki w grabach chodzi?

Na rabatę przy ściance będziesz dawała korę? Dzięki Tobie zdecydowałam się na kule, zachwyciły mnie zdjęcia tej rabaty

Chodzi o kostki bukszpanowe, które zrobię przy grabach, które kupię w październiku Drzewa posadzę między różami.
Fajnie, ze zdecydowałaś sie na kulki, zresztą trochę już ich masz ... ładne są Tam gdzie są ŚŚ i kule będzie szary żwirek
Marta 22:27, 16 wrz 2016

ren133 napisał(a)

Chodzi o kostki bukszpanowe, które zrobię przy grabach, które kupię w październiku Drzewa posadzę między różami.
Fajnie, ze zdecydowałaś sie na kulki, zresztą trochę już ich masz ... ładne są Tam gdzie są ŚŚ i kule będzie szary żwirek

Super będzie z tymi kostkami Szary żwirek fajnie wyeksponuje białą ściankę. Właśnie pisałam u siebie o żwirku, bo nie mogę się zdecydować.
ren133 22:41, 16 wrz 2016

Marta napisał(a)

Super będzie z tymi kostkami Szary żwirek fajnie wyeksponuje białą ściankę. Właśnie pisałam u siebie o żwirku, bo nie mogę się zdecydować.

Jak nie jesteś jeszcze zdecydowana na 100% to lepiej poczekać ... bo ze żwirkiem nie jest tak łatwo robić zmiany Ja już w dwóch miejscach żwirek zbierałam ... i nie polecam
A takie kostki trzy juz mam po lewo od wgłębnika na różance będzie powtórzenie
Marta 23:07, 16 wrz 2016

O takie kostki chodzi, śliczne są
Wiem, że ze żwirkiem trudno cokolwiek zmienić, właśnie na tych rabatach też już go miałam, ale taki zwykły otoczak chyba to był.
adom1206 08:49, 17 wrz 2016

Dziewczyny z moich obserwacji traw wynika,ze wszystko zależy od zimy i klimatu.Jeżeli jest ciepło bardzo i zima krótka albo wcale to u mnie nawet zebrinus kwitnie.Jeżeli większe mrozy to ani na gracku ani na zebrinusie kwiatostanów nie ma.Więc može to właśnie anomalie pogodowe mają wpływ na zachowanie pewnych roślin.U mnie np.tak jest z werbeną patagońską.U was całe łany a u mnie ni w ząb.Rosła kwitła a potem śmierć i nie ma co liczyć na siewki.To samo mam z lawendą.Mimo tego że uwielbiam pewne rośliny to wiem że one nie dla mnie.Tym sposobem odbiegłam zupełnie od tematu kwitnących gracków bo aż mi szkoda.Ja swojego nie zdążyłam wykopać i leży biedny pod strefą gruzu.Cudem będzie jeżeli na wiosnę przeżyje.
kasja83 11:35, 17 wrz 2016

ren133 napisał(a)

A ja myślałaś, że Ty to ściankę od dawna miałaś w planach?
No chyba nie zasłużyłam aby stawiać mnie obok Oli ... chociaż miłe to dzięki

Bo myślałam, ale o gabionowejA teraz namąciło mi trochę w planach. Czy jednak nie będę miała zbyt gabionowo... A taka biała jest elegancka w swej prostocie.
ren133 12:42, 17 wrz 2016

Marta napisał(a)
O takie kostki chodzi, śliczne są
Wiem, że ze żwirkiem trudno cokolwiek zmienić, właśnie na tych rabatach też już go miałam, ale taki zwykły otoczak chyba to był.

Zastanawiam się tylko czy pojść w takie pełne czyli wypełnione w środku bukszpanami czy jednak zostawić takie po obwodzie?
Ja bym z tym żwirkiem jeszcze poczekała ... sama teraz na froncie nie mam go ... do czasu aż doprowadzę do ładu mniejsza rabatkę ze stożkami ... także żwirek pewnie pojawi się dopiero na wiosnę
Ale to mi nie przeszkadza ... bo jestem o tyle do przodu, że już wiem jak chcę żeby mój ogród wyglądał, co mi się podoba i co w związku z tym dominuje w nim ... z taka wiedzą jest naprawdę lżej
ren133 12:44, 17 wrz 2016

adom1206 napisał(a)
Dziewczyny z moich obserwacji traw wynika,ze wszystko zależy od zimy i klimatu.Jeżeli jest ciepło bardzo i zima krótka albo wcale to u mnie nawet zebrinus kwitnie.Jeżeli większe mrozy to ani na gracku ani na zebrinusie kwiatostanów nie ma.Więc može to właśnie anomalie pogodowe mają wpływ na zachowanie pewnych roślin.U mnie np.tak jest z werbeną patagońską.U was całe łany a u mnie ni w ząb.Rosła kwitła a potem śmierć i nie ma co liczyć na siewki.To samo mam z lawendą.Mimo tego że uwielbiam pewne rośliny to wiem że one nie dla mnie.Tym sposobem odbiegłam zupełnie od tematu kwitnących gracków bo aż mi szkoda.Ja swojego nie zdążyłam wykopać i leży biedny pod strefą gruzu.Cudem będzie jeżeli na wiosnę przeżyje.

W takim razie poczekamy do przyszłego sezonu ... może zima będzie w końcu normalna?
ren133 12:46, 17 wrz 2016

kasja83 napisał(a)

Bo myślałam, ale o gabionowejA teraz namąciło mi trochę w planach. Czy jednak nie będę miała zbyt gabionowo... A taka biała jest elegancka w swej prostocie.

Myślę, że taka biała będzie na pewno bardziej uniwersalna ... ale o tym chyba juz Ci pisałam