Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

leon60 19:54, 19 maj 2015

Może zawilce japońskie z ML ?
katarzynkak 21:57, 19 maj 2015

A może byliny jakieś z trawkami?
Zalezy jaki charakter ma miec ta rabata.

Mysza 22:06, 19 maj 2015

Oj ciekawe co zaplanujecie
Podglądam, bo w doradzaniu to ja wiesz...
ren133 22:14, 19 maj 2015

popcorn napisał(a)
Tawulka musi miec wilgo i polcien; jak ma za sucho to wystarczy dzien-dwa nieuwagi i nie ma co zbiera - tak szybko cala sucha:/ chyba nie polecam tawulek
carex elata aurea mi sie tam widzi

a wypas to juz jest

Carex elata aurea bardzo mi się podoba

Może tez dam ją do jednej z donic

Śliczna jest
ren133 22:27, 19 maj 2015

jankosia napisał(a)
A nie zastanawiałaś się nad innym miejscem? Bo to jest tak: masz szpaler szmaragdów, potem wąski pas niczego (nad czym teraz główkujesz) i potem obwódka z bukszpanu. Obwódkę zazwyczaj stosuje się aby uporządkować czy zamknąć coś optycznie a tu nagle dwa takie wagoniki: jeden mniejszy, drugi większy. Nie wiem czy to ma sens. Szczerze. to tak trochę od doopy strony zaczęłaś Nie gniewaj się za to co piszę. Tyle konstruktywnej krytyki
Jeśli upierasz się na taki wąziutki pasek między wagonikami to ja bym poczytała które luźne trawki wytrzymają w cieniu czy półcieniu. Z tych wysokich, ale lekkich, potarganych. Do tego dałabym cały busz roślin o drobniejszych kwiatach ale w jednej gamie kolorystycznej. Gdybym była na twoim miejscu to dużo rutewek, zawilców japońskich... orlików... co tam jeszcze...może pluskwice? Możesz uderzyć do paniprzyrody- ona specjalistka od bylin. Ja nie mam za dużo cienia żeby coś więcej podpowiedzieć. Tylko nie dawaj nic o dużych kwiatach, chyba że pojedynczo, gdzieniegdzie, bo jak dasz znowu trzeci rządek to moim zdaniem będzie mega sztywno

A co mam się gniewać
Moje rabaty przy tujach takie są ... wąskie ... muszę się dostosować
Noo wymyśliliśmy bukszpany ... bo bardzo nam się podobają
Przejrzę sobie wszystkie Twoje propozycje bylin ... nad trawką pomyślimy ... padło już sporo fajnych propozycji
Dzięki
ren133 22:28, 19 maj 2015

szemusia napisał(a)
Poczytałam lekturę o bukszpanach
I faktycznie to uniwersalne roślinki - u mnie bardzo ładnie rosną pod dachem, podlewane sporadycznie (jak mi się przypomni ), niemal pod samą ścianą i w pełnym słońcu od południa. Przyrosty maja na 10cm

To fajnie
Wrzuć jakieś zdjęcia u siebie piss
Krys 22:34, 19 maj 2015

jankosia napisał(a)
A nie zastanawiałaś się nad innym miejscem? Bo to jest tak: masz szpaler szmaragdów, potem wąski pas niczego (nad czym teraz główkujesz) i potem obwódka z bukszpanu. Obwódkę zazwyczaj stosuje się aby uporządkować czy zamknąć coś optycznie a tu nagle dwa takie wagoniki: jeden mniejszy, drugi większy. Nie wiem czy to ma sens. Szczerze. to tak trochę od doopy strony zaczęłaś Nie gniewaj się za to co piszę. Tyle konstruktywnej krytyki
Jeśli upierasz się na taki wąziutki pasek między wagonikami to ja bym poczytała które luźne trawki wytrzymają w cieniu czy półcieniu. Z tych wysokich, ale lekkich, potarganych. Do tego dałabym cały busz roślin o drobniejszych kwiatach ale w jednej gamie kolorystycznej. Gdybym była na twoim miejscu to dużo rutewek, zawilców japońskich... orlików... co tam jeszcze...może pluskwice? Możesz uderzyć do paniprzyrody- ona specjalistka od bylin. Ja nie mam za dużo cienia żeby coś więcej podpowiedzieć. Tylko nie dawaj nic o dużych kwiatach, chyba że pojedynczo, gdzieniegdzie, bo jak dasz znowu trzeci rządek to moim zdaniem będzie mega sztywno

Majac na uwadze moje doswiedczenie z podobna rabata u mnie a Ty masz o wiele mniej miejsca Monika ma racje ale mam taka zasade slucham wszystkich a robie po swojemu
ren133 22:48, 19 maj 2015

Wklejam zdjęcie problemowej rabaty

Malgosik 22:51, 19 maj 2015

daj spację między zdjęciami
masz tu dużo miejsca na coś ładnego i małą jeszcze obwódkę
w jakich godzinach jest słońce?
Jagodaa 23:03, 19 maj 2015

leon60 napisał(a)
Może zawilce japońskie z ML ?

To jest super połączenie, tylko trzeba trochę poczekać i na ML, ok maja, i na zawilce, późne lato.