Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 12:37, 19 lut 2017

leon60 napisał(a)

masz na myśli sąsiadów ? lepiej chyba zapuścić wyższy żywopłot

Nie Olu tą bialą ścianę za wgłębnikiem ... żywopłot będę prowadzić tak do wys 3m ... a ten żółty dom po lewo zamierzam zasłonic dodatkowo drzewem na działce za żywopłotem (bo należy do nas)
Madzenka 12:38, 19 lut 2017

Chyba lepiej fajny mały parasol postawić lub żagiel ?
leon60 12:41, 19 lut 2017

ren133 napisał(a)

Nie Olu tą bialą ścianę za wgłębnikiem ... żywopłot będę prowadzić tak do wys 3m ... a ten żółty dom po lewo zamierzam zasłonic dodatkowo drzewem na działce za żywopłotem (bo należy do nas)

namów właściciela białego muru żeby bluszcz puścił
jak masz tam działkę posadź pasem świerki
ren133 12:52, 19 lut 2017

Madzenka napisał(a)
Chyba lepiej fajny mały parasol postawić lub żagiel ?

Ale ja mam zadaszony taras ... słońce doskwiera po południu
ren133 12:57, 19 lut 2017

leon60 napisał(a)

namów właściciela białego muru żeby bluszcz puścił
jak masz tam działkę posadź pasem świerki

To jest ściana domu, naszego drugiego domku, który jest w linii ogrodzenia ... tuż przed nią rosną właśnie tuje ... może coś źle tłumaczę ... nawet jeśli tuje podrosną to będą taką wysoką zieloną ale jednak monolityczną ścianą ... tak sobie wyobraziłam, ze korona drzewa rozproszyłaby tą jednolitość żywopłotu czy ściany ...
Margarete 13:15, 19 lut 2017

Planowanie.....Ale stęskniona estem za wszystkimi ogrodowymi pracami, w tym za planowaniem też chociaż na tym się nie znam inwazja nie lubię planowania
Ja bym dała to drzewo, będzie ciekawiej ale dałabym je bliżej tarasu i nieco bardziej w stronę domu, tak żeby uniknąć uciążliwości przy przemieszczaniu się do wgłębnika i aby ominąć wrażenie że jest na środku trawnika. Tylko czy wtedy osiągniesz efekt cieniowania tarasu...Nie wiem, nie pamiętam jak tam u ciebie ze stronami świata jest.

Czy to musi być grab? Czy inne wielpniowe ? Jakaś cudna magnolia na przykład....

U mnie tak samo jak u ciebie, śniegu w ogrodzie wciąż dużo i wolno topnieje...
Czekam na wiosnę i przebieram nogami z niecierpliwością. Do tego wczoraj złapał mnie przykry ból gardła....Cóż .... Przedwiośnie....Myślałam że ten sezon ominie mnie infekcja, a jednak nie ....
Kasya 13:45, 19 lut 2017

No wlasnie... Ja bym chyba zalowala ze te 2 graby nie są magnoliami
A trzeciego drzewa bym nie sadzila
AnnaCh 14:14, 19 lut 2017

A ja tak jak Małgosia, posadziłabym, tylko może nie tak na środku
U mnie tony śniegu jeszcze, mówiłam, że do maja się nie stopi
ren133 16:27, 19 lut 2017

Margarete napisał(a)
Planowanie.....Ale stęskniona estem za wszystkimi ogrodowymi pracami, w tym za planowaniem też chociaż na tym się nie znam inwazja nie lubię planowania
Ja bym dała to drzewo, będzie ciekawiej ale dałabym je bliżej tarasu i nieco bardziej w stronę domu, tak żeby uniknąć uciążliwości przy przemieszczaniu się do wgłębnika i aby ominąć wrażenie że jest na środku trawnika. Tylko czy wtedy osiągniesz efekt cieniowania tarasu...Nie wiem, nie pamiętam jak tam u ciebie ze stronami świata jest.

Czy to musi być grab? Czy inne wielpniowe ? Jakaś cudna magnolia na przykład....

U mnie tak samo jak u ciebie, śniegu w ogrodzie wciąż dużo i wolno topnieje...
Czekam na wiosnę i przebieram nogami z niecierpliwością. Do tego wczoraj złapał mnie przykry ból gardła....Cóż .... Przedwiośnie....Myślałam że ten sezon ominie mnie infekcja, a jednak nie ....

Małgosiu i Ciebie dopadło mnie pomogło łóżeczko, wit C i gorące napoje ... życzę szybkiego powrotu do zdrowia
Miło mi, że w takiej sytuacji zaglądasz i doradzasz
Cieszę się, że jesteś za drzewem bo bardzo mi się go tam chce
Też dzisiaj jeszcze obserwowałam przez okno to miejsce i dumałam czy nie byłoby lepiej przesunąć drzewa bliżej domu? żeby nie zaburzać komunikacji ale dokładnie pojawia to samo pytanie, które Ty zadałaś czy uzyskam cień w tym miejscu co potrzebuję?
Jeśli ma być drzewo to tylko grab!!!

ren133 16:28, 19 lut 2017

Kasya napisał(a)
No wlasnie... Ja bym chyba zalowala ze te 2 graby nie są magnoliami
A trzeciego drzewa bym nie sadzila

Kasiu
Wiem, ze kochasz magnolie może będzie jedna na froncie?