Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Luki 20:42, 11 mar 2017

Bukszpan nabierze kolorów, na pewno miał jakieś brak pokarmowe bo jeszcze zapewne nie odbudował systemu korzeniowego bo o ile dobrze pamiętam te bukszpany miałaś kopane z gruntu.

Zapytaj Toszki o Cisy, ale ja myślę, że da radę z nich stożki zrobić tylko czeka cię bardzo drastyczne cięcie i czekanie z dwa sezony na efekt.
nawigatorka 20:46, 11 mar 2017

Płaczą tak ze leci z nich woda. Widać np mokry pień. Nie da się raczej nie zauważyć. Moje te nowe po ucięciu gałązki plakaly
nawigatorka 20:47, 11 mar 2017

A może walce zrób z tych cisów skoro już taki kształt maja? By były stożkami musisz pewnie dół zapuścić a górę ciąć w szpic
AngelikaX 20:52, 11 mar 2017

ren133 napisał(a)
Pozostały mi jeszcze cisy do wsadzenia (wysokie bo mają ok 170cm ale chude)... chcę z nich zrobić stożki ... może bardziej doświadczeni mogliby się wypowiedzieć czy da radę?

Nie wiedziałam, że takie wysokie masz te cisy - ja bym spróbowała, ale raczej na fajny efekt stożków trzeba będzie trochę poczekać

Ps. Wg mnie trzeba by z wysokości sporo ściąć aby wyszedł sensowny stożek
ren133 21:51, 11 mar 2017

Luki napisał(a)
Bukszpan nabierze kolorów, na pewno miał jakieś brak pokarmowe bo jeszcze zapewne nie odbudował systemu korzeniowego bo o ile dobrze pamiętam te bukszpany miałaś kopane z gruntu.

Zapytaj Toszki o Cisy, ale ja myślę, że da radę z nich stożki zrobić tylko czeka cię bardzo drastyczne cięcie i czekanie z dwa sezony na efekt.

Łukasz Sprawdzałam w środku - jest zielony także myślę tak jak Ty że nie nadążał pobierać pokarmu bo się jeszcze dobrze nie ukorzenił ... dobrze pamiętasz te duże były kopane ... zresztą dużo mam kulek bukszpanowych kopanych z gruntu

Dobry pomysł zapytam Toszki.
ren133 21:52, 11 mar 2017

nawigatorka napisał(a)
Płaczą tak ze leci z nich woda. Widać np mokry pień. Nie da się raczej nie zauważyć. Moje te nowe po ucięciu gałązki plakaly

No da się ... ja nie zauważyłam ...
ren133 21:54, 11 mar 2017

nawigatorka napisał(a)
A może walce zrób z tych cisów skoro już taki kształt maja? By były stożkami musisz pewnie dół zapuścić a górę ciąć w szpic

Chyba zostanę przy stożkach ... właśnie tak górę w szpic a dół zostawić ... a nawet myślałam żeby dosadzić ze dwie, trzy małe sadzonki ... co myślisz?
anulajda 21:55, 11 mar 2017

ren133 napisał(a)

Trzeba zajrzeć do Danusi żeby się przekonać
Jeśli chodzi o ściankę teraz jestem zależna jedynie od eMa i fachowca, który zrobi lej ... potem tylko czeka mnie pomalowanie całej ścianki na biało i rozsypanie żwirku ... może uda się do końca marca

Podziałałaś dzisiaj w ogrodzie?

Nie bo pracowita sobota w firmie była,eMa niema to ja nadrabiam,ale u mnie dziś zimno to nie ma żalu,inne rzeczy zrobione to teraz czekam spokojnie na pogodę w ogrodzie
ren133 21:55, 11 mar 2017

AngelikaX napisał(a)

Nie wiedziałam, że takie wysokie masz te cisy - ja bym spróbowała, ale raczej na fajny efekt stożków trzeba będzie trochę poczekać

Ps. Wg mnie trzeba by z wysokości sporo ściąć aby wyszedł sensowny stożek

Spróbuję nad nimi popracować
ren133 21:59, 11 mar 2017

anulajda napisał(a)

Nie bo pracowita sobota w firmie była,eMa niema to ja nadrabiam,ale u mnie dziś zimno to nie ma żalu,inne rzeczy zrobione to teraz czekam spokojnie na pogodę w ogrodzie

U mnie było dziś coś koło 7stopni ale i tak cieplej niż w tygodniu
A jak tam sadzonki bukszpanowe?