Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

frezja 11:53, 23 lip 2017

ren133 napisał(a)

Ewa wiem no ale co zrobić z rdzą na trzcinnikach np?

Nie wiem Wydaje mi się, że chorują rośliny słabe, którym czegoś na starcie zabrakło; tutaj wina może być po stronie szkółki. Nie pomyśl, że u mnie wszystko kipi zdrowiem...dla wzmocnienia roślin stosuję OW i HT. Dla przykładu dam moje floksy, ciągle zagrzybione i o dziwo w tym roku zdrowe.
Pomidory w donicy mają za to okropne liście, ale owoce są.

Reniu, w Twoim pięknym ogrodzie to rzeczywiście strach, gdyby coś się przyplątało...zdrowia dla niego
babka 12:00, 23 lip 2017

Twoje kulkowisko robi piorunujące wrażenie, nie można oczu oderwać. Coś fantastycznego! I wielkości i układy i usytuowanie i połączenie z innymi roślinami, to wszystko sprawia że się gapię i gapię
Ja moje bukszpany raz w tygodniu polewam florowitem. Wiosną dostały troszkę azofoski. Na szczęście (tfu tfu tfu ...) nic się z nimi nie dzieje.

A! wygooglowałam sobie tę Twoją hakonę, śliczna na jesień jest, muszę popatrzeć jak to u Ciebie będzie wyglądało
Ja mam mało popoularną na forum odmianę ale podoba mi się taka żarówa, też ją sobie rozmnożyłam i to z powodzeniem, sadzonki już rosną.

A tak w ogóle to szałwia w trawach jest MEGA !! Pozdrawiam niedzielnie
AnnaCh 13:50, 23 lip 2017

ren133 napisał(a)
Dzięki Aniu
Pewnie wczoraj opryskałaś buksy? bo pogoda sprzyjała ... ja miałam gościnny dzień więc znowu ogród pozostawiony sam sobie ... ale nie narzekam bo ciągle zbiera pochwały

Idealny materiał na kulki i jakaś bedzie satysfakcja za rok, dwa
No właśnie nie opryskałam, bo miałam cały dzień bardzo leniwy, nie ruszyłam palcem w ogrodzie, a wieczorem poszliśmy z M na kolację u nas na Rynek Starego Miasta Jestem w szoku, bo dawno nie byłam, a u nas Rynek kipi życiem, pełno wszędzie knajpek, ogródków
Dzisiaj wieje i jadę do mamy zaraz na obiad i dzieci odebrać
Mój ogród ostatnio też pozostawiony sam sobie, ale co tam, musi sobie radzić, a podlewa z nieba ciągle
Kulki zapolickie mam nadzieję, że nam fajniutkie wyjdą U mnie na razie mało kulkowate są, ale myślę, że za rok będą już malutkie kuleczki przypominać
16:35, 23 lip 2017
ren133 napisał(a)

Dzięki Justyna
U mnie jest tylko jedna odmiana cisa baccata ... podjęłam się zrobienia tych kulek bo sadzonki są tanie a dojrzałe kule nie do zakupienia w mojej okolicy ... mam nadzieję, że już za rok będą przypominać kulki

w mojej okolicy dorodne kkule cisowe widziałam po 200-500zł w zaleznosci od rozmiaru ...kupienie 3-5szt uwazam za fanaberie ...kupiłam celowo kilka odmian roznych kolorach o rożnym tepie wzrostu ...sadzonki zwykego gabarytu w zwyklej cenie kilkunastu złotych ...wiec życz mi wytrwałości bo ze 3 sozony zejdzie za czym cos sensownego zobacze

kupiłam tez graby zywopłotowe w tym samym celu ...Magda70...ma juz takie wypasione kulki grabowe więc odgapiłam pomysł
Johanka77 23:46, 23 lip 2017

ren133 napisał(a)

Kostki widoczne w tle też ogarnięte

I przy okazji mam pytanie w kwestii seslerii heufleriany ... w jednej donicy przycięłam ją nieco i nie wiem czy dobrze jej to zrobi? I czy w drugiej też ciachnąć?

Mistrzostwo świata! Piękne masz bukszpany.
Beni Kaze, o które prosiłaś, obfociłam.
Makusia 07:49, 24 lip 2017

ren133 napisał(a)
I jeszcze obiecałam makusi zdjęcia tworzących się kulek cisowych
Kulki formuję od maja z zapolickich cisów ... większość z1 sadzonki może 2sztuki z dwóch. Obecnie szału nie ma ale za rok, dwabędą, mam nadzieję, pełnymi kulkami

Mam nadzieję, że zachęciłam a nie zniechęciłam do zabawy w tworzenie cisowych kulek

Reniu na Twoich cisach już widać kulki- przede wszystkim są rozgałęzione mocno. Moje przyjeły się niemal wszystkie (wyskoczyły może trzy), ale to głównie jeden patyk w dodatku sztywny- ja z nich kulek nie widzę, ale może przyszły rok mnie przyjemnie zaskoczy. W tym sezonie to raczej była walka o nie, niż spektakl rozrostu
AnnaCh 08:08, 24 lip 2017

Makusiu, zawsze możemy jesienią skoczyć do Reni po takie kulkowe
Makusia 08:33, 24 lip 2017

AnnaCh napisał(a)
Makusiu, zawsze możemy jesienią skoczyć do Reni po takie kulkowe

Ale, że od Reni z ogrodu?
To ja bym tam jeszcze parę rzeczy zabrała ze sobą bardzo chętnie
AngelikaX 08:50, 24 lip 2017

Reniu kulki boskie... jak z linii produkcyjnej

ps. Odbierz priv
babka 08:56, 24 lip 2017

Reniu, ogród Ci szabrują a Ty śpisz ??