Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

nawigatorka 21:42, 09 sie 2017

jankosia napisał(a)
Renia, bosko masz babo jedna, a że się na święcie kwiatów nie pojawiłaś to wiesz co? Żałuj

Ponadrabiałam więc się wypowiem
To drugie palenisko sama miałam kupować jak taras skończyliśmy ale stwierdziłam że do mnie to raczej misa będzie pasować. Moim zdaniem rozmiar akurat. Zobacz jaki masz rozmiar wkladu kominka albo zwykłego grilla. I daje radę no nie? Większe na tak małej przestrzeni będzie tylko przeszkadzać. No i najważniejsze, może się mylę ale eaczej kiełbachy czy innych szaszłyków za często na tym robić nie będziesz prawda? Podejrzewam że raczej chodzi ci o żywy ogień do posiedzenia przy winku wieczorem. Zresztą, kiełbasa w naszym wieku niewskazana Więc rozmiarem bym się tak nie przejmowała.
A z drewna leci żywica bo nie leżakowane czy to się sezonowaniem nazywa odpowiednio długo. Calkiem suchego drewna się na zewnątrz nie daje bo pęka. No chyba że to jakiś gatunek dlugo żywiczący. Na przykład modrzew który tak wielu lubi nie nadaje się na siedziska bo potrafi i przez 7 lat żywicę wydzielać. Na pocieszenie dodam że jak to jakaś sosna czy świerk to ten pierwszy moment najgorszy a potem przestaje

No i za ładnie masz tak w ogóle
P.S. Czy ty robiłaś może tą pufę z opony i sznurka? Chciałam o coś podpytać.

Ale ty mowa była nie tylko o kiełbasie ale i ognisku na sprzątanie ogrodu itp. Jeśli ma być do winka bo nawet nie ogień wystarczy ale czy to fajne... wątpię.
No wlasnie Renia w jakim celu będziesz go używać? Na kije ognisko jak Pan Big przylazal czu dla ładności?
ren133 21:55, 09 sie 2017

jankosia napisał(a)
Renia, bosko masz babo jedna, a że się na święcie kwiatów nie pojawiłaś to wiesz co? Żałuj

Ponadrabiałam więc się wypowiem
To drugie palenisko sama miałam kupować jak taras skończyliśmy ale stwierdziłam że do mnie to raczej misa będzie pasować. Moim zdaniem rozmiar akurat. Zobacz jaki masz rozmiar wkladu kominka albo zwykłego grilla. I daje radę no nie? Większe na tak małej przestrzeni będzie tylko przeszkadzać. No i najważniejsze, może się mylę ale eaczej kiełbachy czy innych szaszłyków za często na tym robić nie będziesz prawda? Podejrzewam że raczej chodzi ci o żywy ogień do posiedzenia przy winku wieczorem. Zresztą, kiełbasa w naszym wieku niewskazana Więc rozmiarem bym się tak nie przejmowała.
A z drewna leci żywica bo nie leżakowane czy to się sezonowaniem nazywa odpowiednio długo. Calkiem suchego drewna się na zewnątrz nie daje bo pęka. No chyba że to jakiś gatunek dlugo żywiczący. Na przykład modrzew który tak wielu lubi nie nadaje się na siedziska bo potrafi i przez 7 lat żywicę wydzielać. Na pocieszenie dodam że jak to jakaś sosna czy świerk to ten pierwszy moment najgorszy a potem przestaje

No i za ładnie masz tak w ogóle
P.S. Czy ty robiłaś może tą pufę z opony i sznurka? Chciałam o coś podpytać.

Nie byłam bo odbieraliśmy Kingę z kolonii w Zamku Czocha ... ale może to i dobrze bo zaoszczędziłam sobie nieplanowanych zakupów

Jeśli chodzi o palenisko to biegałam dzisiaj z miarką i wydaje mi sie, że nie mam wyjścia i muszę pozostać przy tym mniejszym bo naprawdę mam mało miejsca we wgłębniku a ,tak jak mówisz, raczej posłuży do ogrzania się bardziej niż pieczenia kiełbasek więc takie 75cm w zupełności wystarczy ... zastanawiamy się teraz jak to rozwiązać żeby był tam i stół i palenisko?

Pufy ze sznurka nie robiłam.

Dziękuję babo
beata_m 22:04, 09 sie 2017

Reniu - profesjonalistka z Ciebie w każdym calu poczytałam troszku o nowych planach, weekendowych wyprawach i palenisku jak zwykle ręce masz pełne roboty i nowych planów nie brakuje czyli jeszcze we wgłębniku będzie stolik?
macham ciepło
ren133 22:32, 09 sie 2017

nawigatorka napisał(a)

Ale ty mowa była nie tylko o kiełbasie ale i ognisku na sprzątanie ogrodu itp. Jeśli ma być do winka bo nawet nie ogień wystarczy ale czy to fajne... wątpię.
No wlasnie Renia w jakim celu będziesz go używać? Na kije ognisko jak Pan Big przylazal czu dla ładności?

Asia
Takie miejsce na palenie np traw wiosną mam na działce obok a we wglębniku naprawdę nie ma tyle miejsca żeby takie większe palenisko się zmieścilo i można było swobodnie się przemieszczać ... wydaje mi się, że częściej będziemy się ogrzewać przy tym palenisku ... kiełbaski myślę już z calą resztą na grilu bardziej ... wydaje mi sie, że takie palenisko na kiełbaski to bardziej w miejscu gdzie jest sam żwirek ... może jak "przerobię" ścieżkę to pokuszę się o coś takiego?
ren133 22:34, 09 sie 2017

beata_m napisał(a)
Reniu - profesjonalistka z Ciebie w każdym calu poczytałam troszku o nowych planach, weekendowych wyprawach i palenisku jak zwykle ręce masz pełne roboty i nowych planów nie brakuje czyli jeszcze we wgłębniku będzie stolik?
macham ciepło

Chciałabym we wgłębniku jakiś stolik żeby w większym gronie coś przekąsić itp itd ... bo na tarasie to raczej kawkowo tylko ...

Co myślicie?
nawigatorka 08:51, 10 sie 2017

To może być małe. U nas w palenisko pełni wszystkie funkcje porządkowe,ogniskowe grilla iofnidkabdo winka
mrokasia 09:36, 10 sie 2017

Ależ dylematy paleniskowe. Nie pomogę niestety, bo rozmiar moich włości wyklucza posiadanie wgłębnika z przyległościami więc wiedzy i doświadczenia brak .
Piękny masz ogród, zazdroszczę. I tak sobie myślę - dobrze, że onegdaj uparłaś się na bukszpany...
szemusia 10:03, 10 sie 2017

Renia, burza szkód nie wyrządziła? Pokazują właśnie Łódź i połamane drzewa. Pojawił się też Łask, a to już bliżej...

U mnie dość spokojnie, na szczęscie było.
anna_t 17:19, 10 sie 2017

Renia czytam i nie wierzę..jak Ty to zrobiłaś ze wgllebnik teraz za mały?? inny plan na niego był?
zgadzam się z Asią, musi być praktycznie nie tylko ładnie

czytam uwaznie u ciebie i Iwki i moze uda się bez blędow swój placyk zrobić
kasja83 09:20, 11 sie 2017

ren133 napisał(a)
Kochani
Wydaje mi się, że wybiorę takie zwykłe czarne palenisko ... waham się między tym https://pl.dawanda.com/product/104592151-stalowe-palenisko-ogrodowe-ognisko a tym http://www.sopranodesign.pl/pl/p/Nowoczesne-Palenisko-Ogrodowe-90x90-Blacha-3mm-/23067470

Cały czas po głowie chodzi mi taki stół z paleniskiem ale to raczej daleka przyszłość

Nad poduchami też myślę ... ale chyba na jakiś szary kolor się zdecyduję

I pojawił się jeden mały problem ... z dwóch czy trzech desek na ławkach wycieka żywica ... i nie wiemy co teraz z tym zrobić? spotkaliście się z czymś takim?

Iwonko, zastosowaliśmy lakierobejcę 3v3 kolor szary.

Edytko Grabów wielopniowych nie zamieniłabym na inne ... mimo, że cały czas walczę aby odzyskały swój piękny zielony kolor.

Oba paleniska bardzo mi się podobają-też o czymś takim myślałam-jak już zrobię miejsce na ognisko.