Dziękuję Waldku Masz rację, że bez ładnego trawnika nie byłoby efektu. Muszę tylko dbać aby nie zmarnować tego co jest teraz Dlatego chciałam Cię zapytać co należy zrobić jesienią aby trawnik cieszył tak samo w przyszłym sezonie? Jaki nawóz zastosować? Do kiedy podlewać?
PS Przy poszerzaniu rabat wybrałam jeszcze mnóstwo malutkich pędraków Boję się, że znowu zniszczą mi trawnik ... co robić?
Wczoraj nie mogłam zrobić zdjęć bo karta mi padła ... a zresztą jeszcze wywiadówka i przygotowania do sobotniej imprezy wypełniły mi popołudnie i wieczór Nadrobię po week-endzie
PS Ja jestem zadowolona tylko nie wiem czy i jak dosadzić żywopłot cisowy na rabacie za szałwiami
Reniu ja rabata jestem zachwycona wszelkie luki i polkola a w dodatku cudny roz na przemian z trawa mnie rozwala )) pieknie przemyslane nasadzenia rowniez ich wysokosc kolorystyka ......
Ja kocham szalwie i marze juz jak ja pod platanamimposadze w wielszej ilosci chociaz dziewczyny strasza ze po dwoch latach brzydka sie robi ))
Nie potrafilabym tak doradzic jak Malgosia ja sie gapie na rabate i gapie i czasu potrzebuje a ona popatrzyla na fotke i pomysl sie rodzi )))
Jolu ... przecież u siebie zrobiłaś tak ślicznie - piękne drzeka, buksy trawy, i taras i dekoracje ... wszystko idealnie do siebie pasuje ach Ja tam chętnie poczekam na Twoje rady ... robię sobie obecnie trzydniowy odpoczynek od ogrodu
A za miłe słowa na temat rabaty bardzo dziękuję
Jak umiałam tak pomogłam ... i zdziwisz się ale wczoraj w ogrodzie nie robiłam nic po wizycie u kosmetyczki ... a przed weekendową imprezą
Pozdrawiam i życzę mnóstwa wspaniałych pomysłów
Renatko.
Bukszpany to rośliny które tolerują szeroki zakres odczynu gleby, jednakże optymalnym odczynem jest zakres pomiędzy pH 6,5-7,2. Zbyt zasadowa lub kwaśna gleba nie będzie sprzyjała bukszpanom w pobieraniu pokarmu. W kwaśnym środowisku rośliny te zaczynają chorować i stopniowo obumierają. Siarczan potasu jest nawozem zakwaszającym glebę i najczęściej polecany jest do zastosowania pod uprawę borówek, wrzosowisk i roślin kwasolubnych. Potas możesz uzupełnić w glebie solą potasową lub wraz z dodatkiem fosforu zastosuj nawóz jesienny P-K z ewentualnie małą dawką azotu amonowego.
Na pędraki stosuj naprzemiennie wyciągi z wrotycza, piołunu, glistnika, tymianku lub czosnku. Do 20 litrów jakiegokolwiek preparatu lub nawet gnojówki roślinnej dobrze jest dodać łyżkę melasy. Najwięcej mikroorganizmów, grzybów i nicieni owadobójczych zawiera skoncentrowany napowietrzony wyciąg z kompostu ANHK (compost tea).