Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

siakowa 14:02, 24 wrz 2015

eeee wczerwcu to chyba rozplenica a reszta chyba szybciej.moze nie beda od razu wysokie ale takie zeby zasłonic to juz tak...wczesniej i tak nie siedzisz tyle na tarasie żeby to widziac
Olili 14:04, 24 wrz 2015

ren133 napisał(a)

On miałby być z tyłu, tam gdzie trochę tego pustego miejsca i ziemię widać ... dalej jest kostka

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Widzisz ja taka co nie doradzi to się przywlokła a Malgosik zwiała
ren133 14:04, 24 wrz 2015

siakowa napisał(a)
eeee wczerwcu to chyba rozplenica a reszta chyba szybciej.moze nie beda od razu wysokie ale takie zeby zasłonic to juz tak...wczesniej i tak nie siedzisz tyle na tarasie żeby to widziac

Ale mi namieszałaś
ren133 14:06, 24 wrz 2015

Olili napisał(a)

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Widzisz ja taka co nie doradzi to się przywlokła a Malgosik zwiała

Hi hi hi ... ale poczucie humoru to Cię nie opuszcza?I tak trzymaj Niedługo i z Twoją rabatą wszystko się wyklaruje
siakowa 14:20, 24 wrz 2015

ren133 napisał(a)

Ale mi namieszałaś

końcówka maja
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4085-moja-przyziemna-pasja?page=774
Margarete 14:57, 24 wrz 2015

ren133 napisał(a)

Dziękuję bardzo Przemku Namęczyłeś się trochę ... więc tym bardziej dzięki
Czyli od przyszłego sezonu będę ograniczać świerka ... wzór już mam

Kurcze ale to trzeba robic od razu jak jest malutki....mój sie rorósł, jest szerokachny u podstawy, cieniuje mi dopływ słonca do hortensji.....ale teraz jak bym go pocieła to bedzie brzydactwo....od srodka ma brązowe igły albo nie ma ich wcale, a do tego jest wysoki i szeroki na dole to do górnych głezi nie ma dostepu, nawet z drabiny.........że też ja od razu tak nie ciełam..........ale wtedy jeszcze nie wiedziałam o tym, ba nie miałam żednych planów na robienie ogrodu........
Malgosik 15:00, 24 wrz 2015

Już mnie przywiało, choć tylko na chwilę.
Miskanty nie dadzą takiej przegrody jak ekran z cisa, który jest zimozielony. Bo jakiś czas będzie łyso. Podoba mi się pomysł pociągnięcia go po łuku. Tylko nie można go przerwać w połowie łuku, nie powinien zacieniać roślin i pytanie jak daleko są opory betonowe kostki, które ograniczają możliwość posadzenia go.

Dla mnie jest za mało zdjęć, ale w środku szałwii prosi mi się o drzewo.
Nie jestem przekonana co do konieczności przesadzenia śliwy. Może magnolię dać do szałwii, ale nie przemyślałam tego.

Dużą tuję można wysadzić, ale z tyłu do 3 gracków to nie jestem przekonana, dlatego że masz już tak po sąsiedzki ML. Będzie podobnie i może nudno?

Ja bym nie przedłużała ani szałwii ani rozchodników, ale dała coś nowego.
Podoba mi się pomysł z jeżówkami i stipą, aczkolwiek to są znowu trawy, a masz już je po dwóch stronach. Trzeba to przemyśleć (daj zdjęcia na wprost).

Pomysł bergenii niestety podoba mi się, dlatego że ma duże liście i to coś nowego w stosunku do traw i kwiatów które tutaj są.

Trzeba wziąć jeszcze pod uwagę żółty kolor małych tujek.

A azalie?
Pomyśl o roślinach których jeszcze nie masz a lubisz.
Margarete 15:10, 24 wrz 2015

ren133 napisał(a)

No właśnie 60cm byłoby ok Ciekawe tylko czy są takie cisy w moim co? A co ile sadzi się takiego cisa? No to mnie zaskoczyłaś, że bergenie nie ... W sumie to to miejsce może poczekać ... najpierw muszę wsadzić tulipanowca ... mam obiecanego na początek października Interesuje mnie jeszcze jak widzisz/cie układ aurea nana ... jak dla mnie ten duży z tyłu (przesadzany ze starej rabaty) mi tam nie pasuje ... może dam go na drugą działkę a z tyłu za aurea nana 3szt gracillimusa?

O,o, o to juz lepiej, jak możesz to przesadż tego dużego aurea nana i będzie git, i znajdziesz miejsce na wymarzone gracki...

Ja swoje cisy (mam ich całe 6 sztuk) kupowałam u naszej/twojej pani bylinowej, doradziła mi własnie takie na ekranik, z tym że ja wtedy miałam ograniczenia finansowe i nie tylko gatunek ale i rozmiar wybierałam pod kątem kasy jaka mogłam na to przeznaczyc, moje mają teraz około 50cm wysokości od ziemi, przez 1i pól sezonu trochę pogrubiały ale tez nie za duzo, bo je cięłam 2 razy w tym czasie, widac że to lubią bo po cięiu ładnie odbijają w tych miejscach ( gatunku nie pamietam - mam w notatkach gdzies)

Z brgenii nie rezygnuj, to wdzięczna roslina, łatwa w uprawie, kwitnie wiosną na rózowo i przebarwia liście na jesien, zobacz jak ładna jest u Mandżen... ja mam u siebie pod lasem ale nie kupowałam - dostałam od Karoli- podpytaj ja mże znów bedzie rozsadzac - moja jeszcze za mało urosła na rozsadzanie wiec ci nie zaproponuje póki co.
lindsay80 15:17, 24 wrz 2015

Renia,
chcesz zrobię Ci fotkę poglądową jak wyglądałby miskant ML za Amazon Mist - bo mam akurat do wsadzenia jednego więc mogę go przystawić - mi się wydaje, że to się zleje kolorystycznie dlatego obstawiam cisy, ale może się mylę.

No i koniecznie dorzuć zdjęcie zrobione tak, żeby było widać jak duża jest ta środkowa częśc, o której mowa.
lindsay80 16:30, 24 wrz 2015

Renia, obiecana fotka - ta sama tonacja kolorów, z daleka to będzie wyglądało jakby tam jeden rodzaj trawy był - a teraz to jest pytanie, czy Tobie się to podoba czy wolisz kontrasty?
Miałam nawet przytachać mojego cisa za tego AM, żeby Ci to drugie rozwiązanie zwizualizować, ale jego doniczka tak wysoka, że dobrego zdjęcia i tak nie udało by się zrobić.

AM a za nim ML.