Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

gierczusia 18:56, 15 mar 2015

Cześć Reniu .. Przybiegam z rewizytą przeleciałam początek ,żeby zobaczyć co i jak Koffana , Ty to masz pole do popisu zielona i zimozieloną ramę już masz , teraz tylko rarytaski ... Ojj fajnie będzie
Ps..i nie pisz ,żeś juz w " takim wieku " przeca my fffszyscy młodzi .. Chociaż duchem buziole
Danucha 19:11, 15 mar 2015

Reniu co do rabaty z brzozami w 100% popieram pomysł Any. Będzie cudnie. Ta druga rabata też bardzo fajnie wygląda, ale czy jodły nie zaslonią Ci przejścia?.
ren133 19:14, 15 mar 2015

gierczusia napisał(a)
Cześć Reniu .. Przybiegam z rewizytą przeleciałam początek ,żeby zobaczyć co i jak Koffana , Ty to masz pole do popisu zielona i zimozieloną ramę już masz , teraz tylko rarytaski ... Ojj fajnie będzie
Ps..i nie pisz ,żeś juz w " takim wieku " przeca my fffszyscy młodzi .. Chociaż duchem buziole

Miło mi słyszeć takie fajne rzeczy
Ale się wesoło zrobiło i optymistycznie ... i jakaś młodsza się poczułam
Dziękuję i zapraszam częściej
ren133 19:22, 15 mar 2015

Danucha napisał(a)
Reniu co do rabaty z brzozami w 100% popieram pomysł Any. Będzie cudnie. Ta druga rabata też bardzo fajnie wygląda, ale czy jodły nie zaslonią Ci przejścia?.

Dziękuję, że mnie odwiedziłaś
I fajnie, że Ci się podoba "brzozowa"
A jeśli chodzi o tę drugą to... no nie wiem jaka może być średnica takiej jodły? Ja przewiduję ok 1,20m jak będzie wchodziła na kostkę/przejście to może będę przycinać Jak myślisz?
Mysza 19:48, 15 mar 2015

Reniu mi też te plany z brzozową rabatką się podobają.
Od jutra słoneczko
Danucha 20:13, 15 mar 2015

ren133 napisał(a)
Witajcie
Rabata brzozowa w miarę ogarnięta
Czas na tę przy garażu

Coś takiego wymyśliłam:

* zielone kulki po lewo to kosodrzewina
* między nimi jakaś najmniejsza jasnozielona trawka?
* paski bordowe i zielone po prawo to wrzosy i wrzośce
* 3 stożki po prawo to Aurea nana a przed nimi planuję jeszcze coś bordowego (? żurawki)
* całkiem po lewo rozchodnik okazały bordowy i dalej hortensje bordowe

Pomóżcie kochani, proszę

A może tak:

Pomiędzy iglakami hortensje, po prawej i po lewej czerwone to te rozchodniki, bordowe niskie to żurawka, zółte niskie to wrzosy, zielone niskie to wrzośce, albo zamiast wrzosów żólta niska trawka, zamiast wrzośców zielona żurawka, niskie bordowe to żurawka.
Danucha 20:21, 15 mar 2015

1.2 szerokości, to musi być jakaś jodła na diecie cud. A tak poważnie, to ja również za wąską się rozglądam. Jutro dokładnie wybadam tę koreankę kolumniaris i dam Ci znać. Świerk serbski mozna ciąc i jest ładny, ale nie wiem czy tak wąsko. Ana ma serba z żółtymi przyrostami, picea omorica aurea, on chyba jest mniejszy od picea omorica, ale nie wiem czy węższy.
ana_art 20:40, 15 mar 2015

Danucha napisał(a)
1.2 szerokości, to musi być jakaś jodła na diecie cud. A tak poważnie, to ja również za wąską się rozglądam. Jutro dokładnie wybadam tę koreankę kolumniaris i dam Ci znać. Świerk serbski mozna ciąc i jest ładny, ale nie wiem czy tak wąsko. Ana ma serba z żółtymi przyrostami, picea omorica aurea, on chyba jest mniejszy od picea omorica, ale nie wiem czy węższy.
1,20 to raczej kiepsko z iglakiem no chyba że thuja shmaragd Bogdzia ma dużą piękną jodłę można spytać jaką ma śrenice na dole. Moja picea omornika orientalis nana jest na pewno węższa od zwykłego serba, jeden rośnie obok drugiego i widzę że serb zajmuje więcej miejsca
jankosia 20:49, 15 mar 2015

Jak się będziesz upierać na "choinkowego" iglaka i weźmiesz na siebie cięcie to zawsze możesz posadzić daglezję albo choinę kanadyjską. Któreś z nich chyba szefowa ma u siebie cięte. Tylko że nożyce musisz mieć zawsze gotowe moim jednak zdaniem (chyba się powtarzam) to miejsce jest za ładne na "choinkę". Coś wyjątkowego liściastego byś posadziła. Bo jak nasadzisz tych iglaków... Myślę o tym po prawej stronie gdzie ściana garażu odkryta oczywiście. Widziałaś jakie piękne są chociażby ambrowce? W klonach masz taki wybór że głowa mała... Tyle jest piękna do wyboru
makkasia 21:23, 15 mar 2015

Ja jeszcze wszystkiego nie zobaczyłam, ale zobaczę i poczytam. Jedno wiem skoro Ana właczyła się w planowanie rabat u Ciebie to będzie perfecto !!!
Odezwę się jak wszystko przetrawię
ściskam