Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

popcorn 08:44, 26 sty 2016

ren133 napisał(a)

Aaa zapomniałam podróżniczko
A jaką miałaś odmianę?
nie mam bladego pojęcia
ren133 08:52, 26 sty 2016

Iwk4 napisał(a)
Ścianka - to jedno, zbiornik - druga sprawa. W tej inspiracji ścianka zatopiona jest w zbiorniku. Jak zrobić szczelny zbiornik? Wiem, że jest specjalna folia, którą używa Danusia, nie znalazłam jednak przedstawiciela, aby zamówić w necie. Nie wiem, jak wygląda to cenowo? Zwykłą folia - to za mało. Nie wytrzyma więcej, niż dwa sezony. Co w zamian? Łatwiej zrobić zbiornik, za którym stoi ścianka, nie opiera się ciężarem o dno zbiornika, co zwiększa trwałość izolacji.
Może ktoś coś podpowie w tej sprawie?

A to nie jest na takiej zasadzie jak zrobiła Ola? Ona dawała taką czarną folię. Uważasz Iwonko, że to powinno być coś innego? I dlaczego ścianka nie może spoczywać na dnie zbiornika? Przecież pod nią będzie fundament zbrojony.
No właśnie może ktoś coś podpowie?:
ren133 08:53, 26 sty 2016

Luki napisał(a)
Oczywiście najlepszym materiałem do takich zbiorników jest EPDM i można go kupić na różne sposoby. Można pójść w technikę basenową, dobre jakościowo folie PCV, które też trochę wytrzymają, jest również kilka technologii wykonywania szczelnych zbiorników bez użycia folii, ale to się nie będzie opłacać przy ściance wodnej. Jak zbiornik będzie z betonu można pomalować farbą chlorokauczukową lub epoksydową. Jest sporo możliwości

Łukasz
I jeśli się pomaluje dno basenu taką farbą to wystarczy?
ren133 08:54, 26 sty 2016

Iwk4 napisał(a)
Farba chlorokauczukowa wystarczy?

ren133 08:58, 26 sty 2016

AnnaCh napisał(a)
Mi ani w pracy, ani w domu nie działają. Piszę, że jakiś błąd techniczny i przekierowuje na stronę główną
Ja właśnie dzisiaj późno dotarłam z miasta do domu i już nie było jak Ci napisać, o której będziesz No nic, jak będziesz znowu, to daj znać
Jak mi nie działają wiadomości, to tu zapytam: W Łodzi jest giełda kwiatowa, mój M tam po jakieś rzeczy do akwarium jeździł, a roślinki ogrodowe tam też sprzedają?

Spoko Aniu Jak będę jeszcze jeździła wiosną to wtedy się umówimy Na razie jest szaro-buro ... Jeśli chodzi o giełdę kwiatową to nigdy jeszcze tam nie byłam ... wiem, że kwiaty cięte i doniczkowe typu storczyk są na pewno także różne akcesoria florystyczne ... ale czy są roślinki ogrodowe? tego nie wiem
ren133 09:02, 26 sty 2016

waldek727 napisał(a)

,,Bo jak nie Ty to kto?
Bo jak nie Ty to kto o o o?
Bo jak nie TY to nikt tego lepiej nie zrobi tu!"

Waldku
Ja, tak optymistycznie jak Ty, tego nie widzę Ale to miłe, że ktoś we mnie wierzy
leon60 09:23, 26 sty 2016

ren133 napisał(a)

A to nie jest na takiej zasadzie jak zrobiła Ola? Ona dawała taką czarną folię. Uważasz Iwonko, że to powinno być coś innego? I dlaczego ścianka nie może spoczywać na dnie zbiornika? Przecież pod nią będzie fundament zbrojony.
No właśnie może ktoś coś podpowie?:

u mnie jest folia PCV gr. 1,2 mm sprawdzona w poprzednim oczku
magnolia 09:32, 26 sty 2016

niektórzy niewielkie zbiorniki robią wykorzystując po prostu kastry budowlane- można mu brzegi najwyżej czymś przesłonić/obudować. Koszt to chyba kilkadziesiąt zł. Trzebaby go ładnie obmurować, żeby niiebyło widać że jest prostokątny, a nie w kształcie ścianki.

Ren-kwestia drzew- masz tulipanowca wąskiego. Może wybierz świdośliwy o wąskim kształcie- nie będa tak 'grzeczne' jak tulipanowiec, a nieduże i nawiążą do jego kształcie. Np świdośliwa Obelisk.

ren133 12:28, 26 sty 2016

leon60 napisał(a)

u mnie jest folia PCV gr. 1,2 mm sprawdzona w poprzednim oczku

I u mnie wystarczyłaby taka folia?
leon60 12:33, 26 sty 2016

ren133 napisał(a)

I u mnie wystarczyłaby taka folia?

pewnie