Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 10:34, 01 lut 2016

leon60 napisał(a)

jest obawa o choroby grzybowe

No dobrze ... to nie będę ryzykować
lindsay80 10:37, 01 lut 2016

pięknie to Renia rozrysowałaś, nie mogę się doczekać tej twojej ścianki, bo zapowiada się coś niebanalnego i innego.
ren133 10:40, 01 lut 2016

popcorn napisał(a)
Trochę szkoda by było buksów..
projekcik super, masz zdolności
ja też lubię mieć wszystko zaplanowane, ale tutaj bym posadziła co narysowałaś a resztę by się wymyśliło w trakcie - łatwiej projektować "na żywo" oglądając rabatę z różnych miejsc..

podglądam

No no ... tak zorganizowana jak Ty jesteś to ja nigdy nie będę ale się staram
Wiem, ze wiele wychodzi w praniu ale chociaż jakąś listę roślin przydałoby się przygotować
ren133 10:43, 01 lut 2016

lindsay80 napisał(a)
pięknie to Renia rozrysowałaś, nie mogę się doczekać tej twojej ścianki, bo zapowiada się coś niebanalnego i innego.

Edytko
Najpierw kończymy wgłębnik ... później dopiero ta rabata idzie w ruch Jeszcze nawet nie zaczęłam przekonywać eMa
magnolia 11:03, 01 lut 2016

ren133 napisał(a)
A oto szkic mojej rabaty przy jałowcach

Proszę wszystkich zaglądających o opinie

Podpis Purpurea Nana po prawej poz kołem, jest do czego?

Masz tam tulipanowiec- to jest dośc mocna rzecz.
Może Nawiązać do niego i wziąc świdosliwy które tez będa smukłe?. Np Obelisk. Ponieważ to świdosliwy, to i tak będa miały troszkę wiecej lekkości i bedą bardziej azurowe i niwielkie, więc zmieszcza się dwie, a może nawet jeszcze trzecia, gdzieś poza kołem ( chyba że poz kołem juz coś dużego jest).
Zamiast buksów wzdłuż wody, dałabym trawy, żeby była lekkośc. Albo trawy i byliny, czyli to co będzie 'matrycą' nasadzeń, tylko nie w 1 rządku, a bardziej takim 'językiem' podobnym do tych po bokach.

ren133 11:40, 01 lut 2016

Magnolio
Przepraszam, że ten rysunek jest taki niewyraźny
Po prawo są 4szt Aurea Nana
Zamiast bukszpanu mogą być jak najbardziej trawki Tylko jakie?
Świdośliwa podoba mi się właśnie taka wielopienna Myślisz, że nie będzie pasować do tulipanowca? A jesli dwa drzewa to w tych miejscach co narysowałam?
Na tym trawniku nie ma już dużego drzewa.
A jaką trawkę polecałabyś posadzić między kulkami? I co dać w tych miejscach po prawo i lewo ze znakami zapytania?
I jeszcze zastanawiam się jaki żwirek? Jasny czy ciemniejszy szary?
magnolia 12:09, 01 lut 2016

Aurea nana?- ale jaki gatunek?- cyprysik?

Trawki- jesli tam jest dość dobra ziemia, nie jakiś suchy piach i jeszcze będzie lekko wysłonięte drzewami to może hakonehloa? Tylko ja bym zieloną wzieła. Tylko wiosną będzie trochę brakować jej.

A między byliny, tam gdzie trawa powinna mieszać się \ nimi można dać inna trawę, która nie da tak mocnych kęp.
Można molinię, może można brizę ( ta byłaby super)- tylko o nie warto się dowiedzieć jak się zachowa po kwitnieniu, czy kępa nie brzydnie ( ja nie wiem tego niestety)

świdosliwa obelisk tez będzie wielopniowa, tylko będzie raczej wąska, więc byłaby nawiązanie do tulipanowca- będzie bardziej pasować do niego, ale nie opieram się że musi być ta forma. Możne też dać zwykłą.
Jedną z nich bym posuneła bliżej murka, żeby uniknąc symetrii, i żeby widok na to koło by bardziej otwarty.
A czy po prawej, za kołem zmieściłaby się tam jeszcze 1 świdosliwa?

żwirek jaki?- ja nie lubię białego, wg mnie daje zbyt duży kontrast z otoczeniem i wyglada bardzo sztucznie. Dal mnie szary jeśli murki będą białe, żeby ten kontrast między materiałami nie był mocny, raczej żeby był tłem

Co wokół koła?- tez bym sypneła kilka kulek dla nawiązania- może ze 3 na brzegu, po prawej.
A reszta wokół kulek...- moga być rozplenice hameln i któras z traw lub bylin z koła, może być sesleria jesienna z szałwią albo a bergenią, Może byś pas niewysokiej molinii

ren133 12:58, 01 lut 2016

Tuja Aurea Nana:
(obecnie tej dużej już tutaj nie ma)
Hakone? a ja myślała, że to jakaś mniejsza powinna być Ale hakone ładna jest Tej zielonej jeszcze nie mam. A zamiast tej brizy mogłaby być stipa?
Na podstawie zdjęcia teraz można ocenić czy zmieści się tam jeszcze jedno drzewo
W sprawie żwirku myślałam podobnie jak Ty
Kulki poza kołem to wg mnie bardzo dobry pomysł ... ale max 3szt?
Pomysł z molinią poza kółkiem też mi się podoba ... najlepiej wg mnie pasowałyby na tle smaragdów Jak myślisz?
A tu po prawo poza kołem to byłoby przed tujkami aurea nana - mam tam na razie bordowe żurawki ... a może posadzić tam rozchodniki (widoczne na zdjęciu są do przesadzenia)
Kuba 13:07, 01 lut 2016

Ale plan będzie super
magnolia 13:12, 01 lut 2016

ren133 napisał(a)
Tuja Aurea Nana:
(obecnie tej dużej już tutaj nie ma)
Hakone? a ja myślała, że to jakaś mniejsza powinna być Ale hakone ładna jest Tej zielonej jeszcze nie mam. A zamiast tej brizy mogłaby być stipa?
Na podstawie zdjęcia teraz można ocenić czy zmieści się tam jeszcze jedno drzewo
W sprawie żwirku myślałam podobnie jak Ty
Kulki poza kołem to wg mnie bardzo dobry pomysł ... ale max 3szt?
Pomysł z molinią poza kółkiem też mi się podoba ... najlepiej wg mnie pasowałyby na tle smaragdów Jak myślisz?
A tu po prawo poza kołem to byłoby przed tujkami aurea nana - mam tam na razie bordowe żurawki ... a może posadzić tam rozchodniki (widoczne na zdjęciu są do przesadzenia)

Możnaby może dać jeszcze świdosliwę gdzieś na wys rogu garażu

Stipa zamiast brizy?- na poczatku, póki będzie tam pełne słońce, potem, jak będzie cień od świdosliw już im będzie źle.

Kulki 3 szt, ale możesz jeszcze sypnąc je tak żeby np były na przejściu z nasadzeń wokół koła w to nsadzenie z szałwią. ale nie dawaj ich duzo.
Te tujki aurea Nana możesz tez tam zostawić jak np molinie dasz, ale ja bym je wtedy posadziła nierówno, tak żeby były takimi punktami w trawach.
Jak ułozysz tujki, to wtedy zdecyduj czy tych buksów jeszcze dodawać, bo mało miejsca zostanie na molinie. A jeszcze jak chcesz wpleść rozchodniki, to całkiem ciasno... nie, nie dodawaj juz buksów.
Molinie daj niskie
Zurawki już gdzieś indziej, nawet punktowo w koło, niech wyglądają trochę zza hakone.

Pamiętasz że wiosną molinii nie będzie? wmaju się obudzą. więc chyba warto będzie tez i tu zaminować cebulowymi. Może np krosuky lub irysy żyłkowane , a na później tulipany czy białe narcyzy...