Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 22:12, 04 maj 2016

Makao_J napisał(a)
A może puść jakieś pnącze na tą ścianę, ale tak pod kontrolą aby całej nie zakryć - głównie dół i trochę po skosie.

No to też już rozważałam
Powiedz mi tylko jak to zrobić ... na czym rozpiąć? tam jest przejście do drzwi ...
ren133 22:12, 04 maj 2016

nawigatorka napisał(a)
A moglabys dorysowac mniej wiecej w w proporcji wysokosci i szerokosci te przyszła scianke.moze ona wypada wlasnie w tej wolnej przestrzeni

zrobię ... jak mi się uda
nawigatorka 22:13, 04 maj 2016

ren133 napisał(a)

No właśnie ja to wiem i Ty to wiesz ... tylko nie wiem czy Pszczółka doczytała o ściance wodnej ... a temat staje się coraz bardziej aktualny ... fachowiec już w piatek chciał fundament wylewać ... tylko, że ja jeszcze nie wiem co i jak ... więc dał mi week-end na zaplanowanie wszystkiego i przesadzenie roślin

Pewnie ze pamietam.u mnie dyskusja o trawie z bagien.u Ciebie o rabacie.

Dobrze zabaezpuecz rosliny przed "fochowcem" no chyba ze to milosnik roslin.bo uslyszysz;oj a ja myslalem ze to jakis chwast

Ja bym swidisliwy nie dokladala.bedzie to wtedy wygladalo jak "krzaki,chaszcze" a nie jak wyraznie oddzielne wielopniowe drzewa
ren133 22:19, 04 maj 2016

lindsay80 napisał(a)
patrząc na pierwsze zdjęcie, ja podtrzymuję wersję, że więcej drzew jest nie potrzebne.
Ten tulipanowiec jest tam teraz od czapy, a jak ścianka dojdzie to już w ogóle nie będzie wyeksponowany.
Jałowce są ogromne i dominują w tym miejscu, ale poczekaj z jakąkolwiek decyzją w ich temacie do czasu aż ścianka powstanie, bo z nią cała ta rabata znowu będzie inaczej się prezentować i po co teraz wykonywać jakieś gwałtowne ruchy, które bedą już nieodwracalne.

Dobra ... chyba muszę najpierw ... wrysować tą ściankę
Edytka ścianka rusza od przyszłego tygodnia!!!
ren133 22:21, 04 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)
O ściana wodna - umknęło mi? Tak ta biała ściana, to taki wyłom. To świdośliwa, będzie "poprawnie" i bardzo koncepcyjnie.

EDIT: to może śliwę wiśniową ale taką rozłożystą?

Jeśli już to ŚŚ
ren133 22:23, 04 maj 2016

nawigatorka napisał(a)

Pewnie ze pamietam.u mnie dyskusja o trawie z bagien.u Ciebie o rabacie.

Dobrze zabaezpuecz rosliny przed "fochowcem" no chyba ze to milosnik roslin.bo uslyszysz;oj a ja myslalem ze to jakis chwast

Ja bym swidisliwy nie dokladala.bedzie to wtedy wygladalo jak "krzaki,chaszcze" a nie jak wyraznie oddzielne wielopniowe drzewa

Idę naskrobać tą ściankę ...
A najpierw jeszcze do Izy i Iwonki bo obiecałam ...
ren133 22:26, 04 maj 2016

Od 16tej pada non stop ... szkoda tylko, że nie zdążyłam nawozu na trawnik sypnąć ... ale dobrze, że syn ten trawnik zdążył skosić
ren133 22:32, 04 maj 2016

amelia_b napisał(a)
A ściana wodna Reniu będzie biała?

Ścianka będzie biała. Tylko z tą ścianką kolejne dylmaty sie pojawiają - bo eM uważa, ze jak zrobimy ją z maxów i otynkujemy to po kilku latach pod wpływem wilgoci może ten tynk odpadać. I nie wiem co o tym myśleć? A jesli tak faktycznie mogłoby być to jak to zrobić żeby było nie tylko ładnie ale i funkcjonalnie i na lata?
amelia_b 22:41, 04 maj 2016

Reniu ja bladego pojęcia nie mam,chociaż temat mnie ciekawi,planujemy robić za dwa trzy lata taką ściankęfajnie że ścianka będzie biała może Ci się doskonale zgra że ścianą budynku gospodarczego na pocieszenie mogę Ci powiedzieć że u nas tynk strukturalny po dwóch latach zaczyna na słupach tarasowych pękać, musiała się gdzieś woda dostać
lindsay80 22:48, 04 maj 2016

ren133 napisał(a)

Dobra ... chyba muszę najpierw ... wrysować tą ściankę
Edytka ścianka rusza od przyszłego tygodnia!!!

Idziesz jak burza, będzie się działo, będą emocje!