Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

popcorn 09:43, 08 mar 2015

Kasya 10:17, 08 mar 2015

Slicznosci
Zaraz idę powiedzieć moim krokusom ze koledzy juz wszędzie kwitną
Może tez się w końcu ogarną
popcorn 13:19, 08 mar 2015

hehe u Ciebie naprawdę jeszcze nic? W sumie od 2 tyg już są, odkąd wróciliśmy z urlopu.
Teraz słonko grzeje, krokusy i cała reszta otwarła się maksymalnie

Ścięłam jednak lawendę. To było sporo pracy, do grubszych gałązek użyłam ręcznych nożyc, bo isio nie wyrabiało. Nie ma na co czekać, gotowała się do wzrostu, a po co się ma wysilać na te gałązki które i tak ścięłam. Dokończyłam też kulkować pozostałe bukszpany i obcinać bukszpanowe obwódki. uch

M spalił górę resztek za płotem. Wygrabiłam suche trawy tamże - z grubsza - i dorzuciłam do ogniska. Kopciło okropnie, ale dzisiaj przynajmniej nikt nie wietrzył pościeli Od razu lepiej.

Z różami i hortensjami się jeszcze wstrzymam, do przyszłego tygodnia.
Juzia 15:54, 08 mar 2015

U mnie krokusy dopiero kły pokazały. Też se jeszcze poczekam... z Kasią razem

Sebek 16:11, 08 mar 2015

O rany ile u Ciebie juz kwiatów Ciemierniki mniam!
Kasya 16:48, 08 mar 2015

Juzia napisał(a)
U mnie krokusy dopiero kły pokazały. Też se jeszcze poczekam... z Kasią razem

jak to milo ze nie bede czekać sama
Kasya 16:49, 08 mar 2015

a ja dzisiaj przycielam roze
najpierw jedną bo tak sie prosila a potem juz jakos tak poszlo ...samo

a hortki to juz mi rosną z przyciętych patyczkow w donicy
Juzia 16:54, 08 mar 2015

Też przycięłam róże....ale ja mam okrywowe...więc luzzz

popcorn 17:00, 08 mar 2015

hmm, dziwne, Dziewczyny że są aż takie rozbieżności między kwitnieniem! U mnie niektóre krokusy już leżą na płask - przekwitły... to te pierwsze, które kwitły jak wróciliśmy, 2 tygodnie temu. Liczę że u Was będzie wiosna szast-prast, szybciuteńko już teraz

Skosiłam hortki Szpaler limkowy wzdłuż płotu. Tym sposobem jeszcze tylko róże zostały do obcięcia, plus kilka hortek wzdłuż drugiej granicy działki - nie dotarłam tam. Paluchy mnie bolą od sekatora
Zapełniłam trzecią skrzynię pod warzywa za płotem - musiałam wykopać kilka kęp chwastów, wygrabić, ustawić skrzynię, napełnić ją warstwą obornika, potem kompostem na na koniec 3 wiadrami ziemi zebranej z różanych kopczyków. Nanosiłam się dzisiaj
W tej skrzynce 3 rządki groszku 6cio tygodniowego + 1 rządek sałaty dębolistnej. To ostatnia skrzynka którą nakryłam pleksą - mam tylko 3 pokrywy. Pozostałe skrzynki napełniać będę wolniej, w kwietniu następne siewy - buraczki, marchew (tu muszę pamiętać by nie dawać obornika na spód!). I końcem kwietnia fasolki w odmianach.

Wywiozłam też kopiastą taczkę ścinek z lawendy - w końcu krokusy widać jutro zrobię fotkę. I kopiastą kolejną taczkę gałązek z hortek. I jeszcze jedną taczkę resztek bylinowo-trawiastych z rabaty przed domem. Został mi najtrudniejszy kawałek - obsadzony różami, pod nimi kocimiętka też się prosi o ścięcie. Ale nie mam już siły, plus brak kurtki którą mogłabym przeznaczyć na pocięcie przez róże Polar tylko taki mam = musi być ciut cieplej. Chociaż dzisiaj kilkakrotnie w samym polarku zostawałam, bo w słonku było za ciepło w krótkiej puchówce.

miłego!
Juzia 17:11, 08 mar 2015

Ja sobie nie mogę nawet wyobrazić ile Ty musisz mieć roślin...skoro masz tyle odpadów teraz

U mnie to jedno wiaderko na jedną rabatę. A taczka to by z całego ogrodu wyszła

Różnica jest mega. Ja się tylko dziwię, że u Kasi też tak późno wszystko startuje....bo u mnie to normalka.