Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

Kasya 17:16, 08 mar 2015

Juz salate siejesz ? nie zmarznie od przymrozkow ?

Karola, zerknij na moją rukolę na 202, czy ona dobrze wyglada ? kiedy bedzie można dać ją do gruntu ?
popcorn 18:34, 08 mar 2015

Justynko, mój ogródek ma prawie 5 lat, wiec za 2-3 lata i u Ciebie bedzie busz i sporo odpadów No i tym masz sporo iglaków, których ja nie mam prawie wcale - z nich odpadów nie ma, za to z bylin i traw całe mnóstwo. Roślin mam... hmm sporo kiedyś kilkaset doniczek oddalam jednemu ogrodnikowi, teraz znowu mam sporo hmm.

Kasia, ja większość - w tym sałatę - posiałam do skrzynek - na spód sporo obornika, kompost, ziemia, całość przykryta pleksi. Od spodu na pokrywie zbiera się woda, znaczy ciepło tam jest od obornika Tak do gruntu jednak jest ciut za wcześnie. Prosto w gruncie mam tylko szpinak, bób, groszek i wczesną marchewkę.

Kasiu, dzisiaj czytałam o rukoli; najlepiej siać do gruntu, bo szybko rośnie (dzisiaj swoją posiałam). Ale możliwa jest także uprawa na parapecie w doniczkach. Spróbuj - i tak i tak. Jeśli ją zahartujesz (codziennie na chwilę na dwór, do cienia, codziennie dłużej o ok 1h i po tygodniu możesz ją posadzić, tylko miej klosz albo chociaż obciętą 5l butelkę w pogotowiu, bo noce są jeszcze zimne.
Juzia 18:53, 08 mar 2015

Z reguły iglaków się nie tnie.... ale ja będę swoje cięła.
Pewnie z roku na rok taczek będzie więcej
popcorn 18:56, 08 mar 2015

no pewnie hihi
pozdrawiam!
KasiaWB 20:08, 08 mar 2015

Karolka, u mnie krokusy to dopiero kiełki pokazują a co tu mówić o kwitnieniu. Będę cięła może za tydzień lub dwa W międzyczasie pooglądam co u Was kwitnie )
Pozdrawiam
mira 20:58, 08 mar 2015

Fajnie się w ogrodzie pracuje jak tyle kwitnie wkoło co?
Kiedy siałaś te bratki
popcorn 07:46, 09 mar 2015

Kasiu, a ja wbrew Twojej radzie pocięłam i lawendę i hortki, wczoraj.. Pąki wielkie, różami też się chyba powoli zajmę, tylko sprawdzę prognozy... jednak są całkiem duże różnice między poszczególnymi regionami kraju...

Mira, witaj! Bratki siałam ze 2-3 tygodnie temu, powoli wyrastają im właściwe liście, potem pokażę na fotce. Ciekawe czy mi się uda żeby w tym roku zakwitły hihi
Pewnie że super się pracuje, po tylu miesiącach nudy

Dzisiaj od rana słonko, okna trzeba myć ale to może w sobotę, bo za chwilę do pracy!
miłego dnia!
iwonadm 10:25, 09 mar 2015

mam pytanko co to za róża z avatarka?
popcorn 10:27, 09 mar 2015

hej, niestety nie wiem, to angielka NN, z targu u nas, hodowana przez amatora ze stopniem doktora przed nazwiskiem
popcorn 11:04, 09 mar 2015

Abraham Darby mi znowu zmarzła, do zera. Rok temu to samo, odbiła, ale była ciągle marna:/ chyba ją przeniosę do donicy, bo cudnie kwitnie, ale na zimę trzeba zabierać - kopczykowanie nie pomogło :/