Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

popcorn 14:40, 06 mar 2015

Jakby ktoś się wybierał z okolicy, wiosną, do Keukenhof i Amsterdamu, to da się tanio z Łodzi polecieć też na długi majowy weekend

http://www.fly4free.pl/forum/lodz-amsterdam-na-letni-weekend-za-403-zl,232,67234&start=0
popcorn 18:23, 06 mar 2015

Zimno było, ale coś ogarnęłam Zkulkowałam resztę bukszpanów i wycięłam rozplenice, aż mi się isio zmęczył. Znowu go muszę ładować. Nie wiem czy to normalne, żeby nowy sprzęt po godzinie pracy ledwo zipiał?? Jakie macie doświadczenia?

Pozbierałam ścinki buksików, wetknę gdzieś w cień te większe. Kolejną taczkę suchych badyli wywiozłam. Ścięłam kocimiętki częściowo, liście bodziszkom wspaniałym (tych jeszcze nie widać) i na majeranku wzdłuż podjazdu rosnącego skończyła się bateria w nożycach. A sekator ręczny mam tępy okrutnie, muszę znaleźć jakieś miejsce gdzie się da go naostrzyć.

Fajnie że weekend, może coś się uda zrobić jeszcze, powoli przesuwam się ku frontowi działki. Jeśli jutro nic nie zrobię (a pewnie tak będzie, bo dzień od rana do wieczora wypełniony), to w niedzielę zajmę się kawałkiem za płotem. Muszę obciąć przesadzaną tam aronię (ciekawe czy żyje w ogóle). Wygrabić resztki z kawałka uprawianego. Jak starczy sił, pasek 60 cm pod skrzynie z warzywami wydrę chwastom może choć częściowo.
Posieję pietruszkę, rzodkiewkę i groszek zielony (ten ostatni raczej nie tam, bo tam był w zeszłym roku).

Ale fajnie że powoli zaczyna się sezon!
Mala_Mi 18:40, 06 mar 2015

Krogulec jak raz przyleci to już będziesz go mieć na stanie... my mamy codziennie.

Topinambur jest niedobry, ale to może kwestia smaku... przyrządzenia... rozgotowane, przemrożone ziemniaki, w dodatku łykowate. Posmaku orzechów to ja tam nie czułam.
U mnie tak pod 4 metry wybujał... tyle, że się pokładał, a kwiatuszki to ma , ale bardzo późno i ledwo dostanie to już przymrozek je zetnie.

Dziki nie będą chyba wybrzydzać... w zeszłym roku dziki wdarły się nam na działki przez siatkę i zryły ogródki.. na szczęście zatrzymały się ogródek przede mną, mi tylko ścieżkę dojściową przeorały. Ach ,mieszkam w mieście
Mala_Mi 18:48, 06 mar 2015

A z bukszpanami to cię chyba poniosło... nie za wcześnie??

Elektryczne nożyce akumulatorowe z grubsza wystarczają na ok. godzinę cięcia. Od razu poszukaj nożyc zapasowych bo szybko się tępią, a nikt nie chce ich ostrzyć.. W Rzeszowie w żadnej firmie nie podjęli się tego zadania Obleciałam wszytko nawet z warsztatami które zajmują się mechanicznymi rzeczami. Koszt nożyc jest ogromny. U mnie eMuś ostrzy, ale ostatnie dwa lata nie mógł, wiec mam kilka nożyc i wszystkie tępe
Kasya 18:48, 06 mar 2015

popcorn napisał(a)
to ja się jeszcze zastanowię czy to w ogóle posadzić hehe

Karola, posadz za płotem
Wrzucilam ci fotke w warzywniaku
Krys 18:54, 06 mar 2015

popcorn napisał(a)
Jakby ktoś się wybierał z okolicy, wiosną, do Keukenhof i Amsterdamu, to da się tanio z Łodzi polecieć też na długi majowy weekend

http://www.fly4free.pl/forum/lodz-amsterdam-na-letni-weekend-za-403-zl,232,67234&start=0

Karolina ja chce leciec ale nie umie nic znalesc,myslimy z Romkiem pojechac samochodem z jednym noclegiem ale ja tu przelot taki tani,pomozesz zaplanowac?
TeresaSz 19:26, 06 mar 2015

popcorn napisał(a)
Słonko nawet wyszło, może popołudniu coś pogrzebię w ogródku Lawendę będę ciąć? Czy jeszcze za wcześnie??

Moja lawenda ścięta od połowy lutego
popcorn 19:34, 06 mar 2015

Dziki? W mieście? Ja nie chcem!!
Posadzę za płotem i to na granicy działki-kiedyś-do kupienia.

Buksiki pociachałam, pewnie ze wcześnie, ale obserwuję forsycję u sąsiadki i za cholerę nie chce kwitnąć Jeszcze z tydzień? Może nie będzie już dużych mrozów
To mnie Aniu załamałaś z tymi nożami ech... Tato mi naostrzy w warsztacie, ale mam do Niego daleko mus zamówić nowe noże.. ech.

Kasia, zaraz idę zobaczyć to paskudztwo

Krysiu, nie wiem czy we dwójkę to autem nie będzie Wam jednak lepiej. Bo ten lot to ponad 800zł, benzyny tyle nie spalicie/winiet nie kupicie, a niezależni będziecie, no i z Amsterdamu do Keukenhof i z powrotem jeszcze jakoś dojechać trzeba. W jakim terminie chcecie jechać? Bo od tego zależą noclegi, poszukam ale napisz coś więcej

Tereso, zanim dotarłam do lawendy to nożyce już ledwo chodziły, może jutro lub w niedzielę podziałam

pozdrawiam!

jankosia 20:46, 06 mar 2015

Wiesz co Karolina mam pomysł. Masz te bulwki już to zjedz najpierw parę i wtedy zdecydujesz czy ci to smakuje czy nie. Koleżanka która go uwielbia uczuliła mnie tylko na jedno: żeby w żadnym razie nie obierać ze skórki tylko wyszorować. No i pewnie, jak wszystkie warzywa, w widzie straci smak więc lepiej upiec po prostu. A potem powiedz jak smakuje Bom ja też ciekawa a dopiero w tym roku odkryłam że to jadalne A przy nożycach to normalne że tyle pracują, chociaż moje chyba ciut dłużej. Najlepsze wyjście to mieć zapasowy akumulator: jednym tniesz, a drugi się ładuje i tylko zmieniasz. Ja nie lubię tego używać bo mi się wydaje że ręcznymi nożycami jakoś tak dokładniej się pracuje. Poza tym mój czasami szarpie końcówki jak trafi na coś grubszego, ale darowanemu koniowi...
paniprzyroda 21:29, 06 mar 2015

Topinambur dziki bardzo lubią, nawet specjalnie się go dla nich sadziło
Ależ się rozpędziłaś Z lawendą jeszcze trochę poczekaj, jak zetniesz za wcześnie, będzie długo się zbierać, różnica między nami a Wielkopolską to ok. dwa tygodnie wegetacji. U siostry już przebiśniegi przekwitły, a moje jeszcze na dobre kwiatków nie otworzyły.