Pierumbol w Albanii jeszcze nie byłam ....będę czekała z niecierpliwością aż wrócisz, bo ciekawa jezdem bardzo sti lanki zresztą też, bo szukam czegoś na zamianę dla Dominikany
Buziole gorące i baw się dobrze
Owszem. Znam wiele przypadków unieważnienia małżeństwa kościelnego. W tym w najbliższej rodzinie. Pozew wniósł mąż-oprawca, który maltretował fizycznie i psychicznie żonę i czwórkę dzieci, był nałogowym alkoholikiem, nie pracował, długi zaciągał i z domu wynosił. Jako powód podał ten sam kanon z Prawa kanonicznego (bo tam są kanony, zamiast artykułów). Tyle, że wskazał, iż to on był niedojrzały psychicznie i z tego powodu nie był zdolny do ponoszenia trudów małżeństwa.
To najczęściej przywoływany kanon, jako podstawa unieważnienia. wprowadzono go do prawa kanonicznego dopiero w 1980 roku.
Nie będę opisywać tego, co czułam, gdy się dowiedziałam (sama zadzwoniłam do Kurii, bo mi się to w głowie nie mieściło), że alkoholizm świadczy o tym, że powód jest niezdolny z przyczyn natury psychicznej do podjęcia istotnych obowiązków małżeńskich
Poradziłam mojej kuzynce, żeby nie wstępowała w spór, bo i tak unieważnią to małżeństwo, a ona tylko zszarpie sobie nerwy. Oczywiście unieważnili.
Smaczku temu dodaje fakt, że rzeczony oprawca przez lata nie chodził do kościoła, ale jak wystąpił o unieważnienie, to w pierwszym rzędzie w kościele stał, żeby go proboszcz widział. Dlaczego? Bo sąd kościelny potrzebuje opinii proboszcza o takim wnioskującym. Oczywiście proboszcz pozytywną opinię wydał.
Zaraz pewnie posypią się na mnie gromy, ale od tego czasu przestałam wierzyć w nierozerwalność sakramentu małżeństwa. I jeśli moje dzieci kiedys powiedzą, że nie chcą ślubu kościelnego, słowa sprzeciwu czy oporu z siebie nie wydam.
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Gierczusia, pozdrawiam! co to znaczy pierumbol? Babcia była ze Śląska, ja się urodziłam zresztą w Jastrzębiu Zdrój, ale nie rozumiem Hasiok zapamiętałam i owerol
Ja za to na Dominikanie nie byłam, ale tam nie ma co zwiedzać
Tesia, nawet mi nie mów, nie chce mi się wierzyć w takie historie My nie mamy ślubu kościelnego, na szczęście nikt nie kręcił nosem (za głośno) więc jakby co - nie będę miała kłopotów
Tak długo kwitną u Ciebie róże - obcinasz od razu każdy przekwitły kwiatek?. U mnie dopiero Abraham Darby zaczęla powtarzanie, a reszta kończy przekwitać.
Hortensje ogrodowe są przepiękne, takie grube kwiaty lubię chyba najbardziej. Suszysz je, czy zostawiasz?
hej Gabrysiu!
róże obcinam od razu co 3 dni wynoszę kopiasty kosz resztek różanych
Hortek nie dotykam, a takie zasuszone kwiatki to dla mnie kurzołapki mam wystarczająco wiele innych wycinam resztki na wiosnę, jeśli coś zostanie po wichurach zimowych.
Madżen, no trochę za mało atrakcji na Dominikanie, jak dla mnie, żeby usprawiedliwić ubytek kasy i tyle godzin w samolocie Marsa Alam ma lepszy stosunek jakości do ceny, oczywiście gdy było bezpieczniej
Malkulku, po researchu i przygotowaniach do podróży na Sri Lankę już nie jestem tego taka pewna Zapowiada się naprawdę ciekawie!
Pogryzły mnie mrówki, bo na bosaka podlewałam pół wieczora. Obcięłam też liście truskawkom. Jest masakrycznie sucho muszę sąsiadkę poprosić by podlewała chociaż doniczkowe, bo bez niej padną na pewno:/
Maliny do połowy łyse od dołu od suszy. Limki mają brązowe poskręcane liście od suszy i przędziorka. Nie wygląda na to by ten oprysk pomógł - chyba za późno
Tam gdzie kret przerył i podniósł rośliny, a w krzakach i nie zauważyłam, wszystko poschnięte:/
Jutro bladym świtem wstaję i wyruszam do Karsznic na Święto kwiatów Krysia mówiła że ma być sporo wystawców
Nie porównuj ludnosći Karaibow z Muzułmanami. Płacisz za ich radosć zycia. I sa zupełnie inni niz w Meksyku. Ja bym sie nawet nie zastanawiała. . Poza tym masz tam mnóstwo atrakcji sportów wodnych , wycieczek katamaranami itp. Ale mi wystarczy i ch muzyka i biały piasek na Punta Cana. Sa takie lata gdy nie mam ochoty szalec, che wypocząć wsród przyjaznych ludzi i wtedy D jest idelanym miejscem. Zabytków niewiele ale do ogladania fauny i flory naprawde duzo atrakcji. I naprawde mozesz znalezc wyjazd za przyzwoita cene, na poziomie dobrego hotelu w Grecji. Meksyku w takiej cenie nie ma szansy znalezc.
Ja polecam Karaiby moj M Tajlandię, bo niesty był beze mnie , dlatego teraz musi tam ze mna jechac
A kierunki muzułmańskie zostawie na lepsze czasy,, chcoiaż nie wiem czy tam sie uspokoi przed moja smiercią. Na szczescie główne miejsca tam widziałam .