Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

popcorn 13:14, 19 sty 2016

Ranniki do odebrania w paczkomacie Wieczorkiem podjadę
Kasya 13:24, 19 sty 2016

nie zmarzna ci ?

cio mozna wysiewac juz w lutym oprocz papryki ?
popcorn 13:30, 19 sty 2016

Kasiu, nie ma wyjścia, dadzą radę, zresztą to same bulwki, nie powinny ucierpieć!

Ja nic więcej prócz poziomek nie wysiewam teraz. No może jeszcze werbenę? Bo ona u mnie tragicznie kiełkuje.. ech.

poprzeglądaj wskazówki nt siewu pod osłonami na opakowaniach nasion, wiele tego na luty nie ma, trochę jest na marzec, ale najwięcej na kwiecień

Całą resztę wysieję po feriach, tj po 9tym marca. Jeszcze nad karczochem się zastanawiam, muszę wrócić do artykułu który czytałam, czy luty czy marzec...
Kasya 13:35, 19 sty 2016

a stipa ?
jankosia 13:38, 19 sty 2016

Karola, jeśli mogę coś doradzić w sprawie karczocha to zacznij w lutym, bo one baaardzo ociężale wschodzą. I bardzo różnie. Ja mam zawsze nasiona świeże a i tak czasem wzejdzie jedno, czasem dwa nasionka na dziesięć. I trwa to id dwóch tygodni do miesiąca. A czasem wzejdzie 9 na 10 pi półtora tygodnia. Strasznie nieprzewidywalne są. Wysiewając w lutym masz jeszcze szansę na ewentualny dosiew w marcu.
Ja u ciebie nie nadążam. Jak ty nadążasz? Ledwo wróciła a tu już za pomidory, tu myśli o porach, a w międzyczasie jeszcze papryki i aha, imprezę młodej trzeba wyprawić... Weź no sprzedaj mi trochę tej energii co? Przydałoby mi się, bo taki leń mnie dopadł

A wracając do karczochów to przypomniałaś mi że ja swoich zeszłorocznych nie przykryłam cholera... To już pewnie padły bo było z -15 nie?
popcorn 13:38, 19 sty 2016

myślę że można wysiać, ona się nie wyciąga do słońca, tylko bardziej podrośnie jak będzie miała czas
kurde gdzie ja to zmieszczę? papryki pojechały do Teściów, ale i tak nie mam miejsca, a co dopiero będzie ech
popcorn 13:40, 19 sty 2016

Monika, dzięki za info, to wysieję jednak, już. I karda zamówiłam, masz jakieś doświadczenia?
Biedne te w gruncie (gdzie je miałaś? nie kojarzę?), pewnie po nich ale może jeszcze okryj, może akurat??
13:43, 19 sty 2016
Pszczelarnia napisał(a)

Karola, naciowy Ci się udawał? Mnie żaden. W tym roku będę walczyć o selery!

Tak groch do gruntu, jemu zimno nie przeszkadza.

jak to będziesz walczyć o selery???? ...ja kupuje na targu sadzonki i jeszcze nie było roku żeby mi nie urosły ... potrzebują dużo wody (ostatnie dwa wyrwałam przed świętami)

z naciowym nie mam doświadczenia kupuje w sklepie.
popcorn 13:45, 19 sty 2016

No właśnie, tam gdzie sucho średnio się udają, są łykowate że szyby można tłuc
jankosia 13:46, 19 sty 2016

Z karczochem mam takie doświadczenia że nie uwierzysz Zawsze miałam piękne, ale do czasu. Pierwsze to kupiłam sadzonki. Zimowały i rozmnażałam je z nasion i oddzielałam te nowe rozetki i wszystko rosło. Aż pewnego razu zorientowałam się że to karczoch przecież. Wcześniej uprawiałam jako oset ozdobny nn bo tak mi to na rynku sprzedano I jak zdobyłam tą wiedzę tak teraz nic mi z nim nie wychodzi Tylko w zeszłym roku przezimował ale że był brzydki a ja miałam świeże ładne sadzonki z siewu to stare wykopałam. Dmucham i chucham a i tak kiepsko rośnie Mszyca włazi na niego regularnie. Nie wiem co jest grane. Ostatnie zdjęcia ładnych karczochów mam gdzieś z 2013 ego chyba. Potem mnie olśniło i przestały rosnąć
Nieźle co? Ale walczę dalej