Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czasem słońce czasem deszcz

Czasem słońce czasem deszcz

Toszka 20:39, 27 maj 2015

Luki napisał(a)
To ja już nie wiem jak to jest z tą Everillo bo Danusia po tej zimie wszystkie wymieniała bo wymarzły, a zima słaba, więc tą informacją się kierowałem

Trzy lata temu, jak były mrozy -27, -30 u Danusi wyginęły Ice dancery. U mnie rosły na podwyższeniu ok 20-30cm, w pseudodonicy, której ściany stanowi panel od betonowych płotów. Bez ocieplenia. U mnie bez szwanku. Zachodziłam w głowę jak to się stało, bo mieszkamy rzut beretem. I teraz już wiem. Nie mam nawadniania. Dbam by było w miarę sucho, gleba luźna, przewiewna (co jest sztuką, bo naturalna u mnie gleba jest ciężka, zbita). Problemem nie jest wymarzanie sensu stricto, a wygniwanie. Przy dużych mrozach zasypuję sypkim śniegiem, lub nakładam stroisz. I to wszystko. I tak też cały czas trąbię, że musi być rozluźniona korą ziemia pod carexy, Barona i Hakonechloa.
lindsay80 23:58, 27 maj 2015

Toszka napisał(a)

To alchemilla alpina, czyli przywrotnik alpejski

pooglądałam sobie jego zdjęcia w necie, bardzo urokliwa roślinka - będę jej szukać w szkółkach, bo bardzo mi się spodobała
justajusta 06:04, 28 maj 2015

Toszka napisał(a)

Trzy lata temu, jak były mrozy -27, -30 u Danusi wyginęły Ice dancery. U mnie rosły na podwyższeniu ok 20-30cm, w pseudodonicy, której ściany stanowi panel od betonowych płotów. Bez ocieplenia. U mnie bez szwanku. Zachodziłam w głowę jak to się stało, bo mieszkamy rzut beretem. I teraz już wiem. Nie mam nawadniania. Dbam by było w miarę sucho, gleba luźna, przewiewna (co jest sztuką, bo naturalna u mnie gleba jest ciężka, zbita). Problemem nie jest wymarzanie sensu stricto, a wygniwanie. Przy dużych mrozach zasypuję sypkim śniegiem, lub nakładam stroisz. I to wszystko. I tak też cały czas trąbię, że musi być rozluźniona korą ziemia pod carexy, Barona i Hakonechloa.

Toszka, a w jakiej proporcji tą ziemię zmieszać?
polinka 07:17, 28 maj 2015

Rady Toszki bezcenne! Uwielbiam Cię Iwonko czytać Pod Barona dałam wszystko co polecasz, mam nadzieję, że będzie mu dobrze.

Macham Dziewczyny
Kuba 07:34, 28 maj 2015

Stwierdziłam że będę polować i na Everillo (ale nie za 57 zl)i na Aurea, a może i na tę u Juzi się skuszę- mam jeszcze miejsca żeby je wszystkie zagospodarować. Mrozowrażliwości bardzo się nie boję, jak nie przetrwają będę wymieniać

babka- tak to wrzosy, ale akurat najmniej atrakcyjne, chyba dlatego zwróciłaś na nie uwagę

Dziewczyny macham Wam zbiorowo i życzę miłego dnia!

Kuba 07:37, 28 maj 2015

rady Toszki odnośnie sadzenia carexów, barona, hacone bezcenne, pewnie to jest przyczyna dlaczego tak im żle u mnie, ale poprawię im podłoże
Toszka 08:57, 28 maj 2015

justajusta napisał(a)

Toszka, a w jakiej proporcji tą ziemię zmieszać?

Na oko i na wyczucie - to tak jak z przyprawianiem obiadu. Na pewno mniej niz pół na þół... może ze 20-30% dodatku kory... wszystko zależy od gęstości gleby.
Asiuniaa 09:06, 28 maj 2015

Kuba napisał(a)
rady Toszki odnośnie sadzenia carexów, barona, hacone bezcenne, pewnie to jest przyczyna dlaczego tak im żle u mnie, ale poprawię im podłoże

Tak Toszki rady na wagę złota - zakodowane
babka 09:08, 28 maj 2015

Kuba napisał(a)

babka- tak to wrzosy, ale akurat najmniej atrakcyjne, chyba dlatego zwróciłaś na nie uwagę

Dziewczyny macham Wam zbiorowo i życzę miłego dnia!

Zwróciłam uwagę bo mają już ładne odrosty w porówmaniu z moimi.

Również miłego dnia życzę
Malgosik 09:11, 28 maj 2015

ja to się obawiam czy ta kora nie zakwasza
bo mieszam ją z glebą pod borówki + torf kwaśny
tam się jej nie obawiam