Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czasem słońce czasem deszcz

Czasem słońce czasem deszcz

babka 21:39, 10 kwi 2016

Kuba napisał(a)

No musiałam spróbować bo nie dawały mi te róże spokoju, w dodatku termin teraz na kupowanie dobry, bo można kupić z gołym korzeniem o połowę taniej, jak polegnę więcej róż nie będzie

Krótka jesteś, szast prast i zdecydowane
Kuba 21:43, 10 kwi 2016

Justyna i Marta

W temacie drzew nie poruszam się swobodnie, więc miło że Marta zechciała wspomóc. Mi jeszcze do głowy przyszedł kolumnowy ambrowiec, w sezonie ma zielono- limonkowe liście natomiast jesienią przybiera wszystkie barwy tęczy.

Odnośnie grujecznika odm. Rotfuchs to ja nie jestem nim zachwycona właśnie przez kolor liści- bordowo-ciemnobutelkowy, poza tym w porównaniu do formy bezodmianowej liście ma grube, ciężkie, podczas gdy u tego drugiego delikatne listki drżą na wietrze; no rzecz dla mnie kluczowa-Rotfuchs nie pachnie

Judaszowca niestety nje znam ale wygląda zachęcająco
Kuba 21:43, 10 kwi 2016

babka napisał(a)

Krótka jesteś, szast prast i zdecydowane

No jak, rok mi zeszło
Kuba 21:45, 10 kwi 2016

Madzenka napisał(a)
Dajcie brzozom w ten sezon poszaleć

A jak szaleją brzozy? zaintrygowało mnie
Zielona 21:48, 10 kwi 2016

Kuba napisał(a)
Justyna i Marta

Odnośnie grujecznika odm. Rotfuchs to ja nie jestem nim zachwycona właśnie przez kolor liści- bordowo-ciemnobutelkowy, poza tym w porównaniu do formy bezodmianowej liście ma grube, ciężkie, podczas gdy u tego drugiego delikatne listki drżą na wietrze; no rzecz dla mnie kluczowa-Rotfuchs nie pachnie

Masz rację. Rotfuchs ma większe liście. Ale kolor bywa różny w zależności od nasłonecznienia. Takie ciemnobutelkowe są te najbardziej zacienione. Muszę się jednak zgodzić, że gatunek ma znacznie ciekawsze liście. Zaproponowałam Rotfuchsa kierując się tym, że Justyna pisała z jednej strony o grujecznikach, a z drugiej o bordowych liściach.
Na potwierdzenie tego, że jednak bardziej lubię gatunek napiszę, że mam ich w ogrodzie 5 sztuk
stychaz 21:51, 10 kwi 2016

Kuba napisał(a)
Justyna i Marta

W temacie drzew nie poruszam się swobodnie, więc miło że Marta zechciała wspomóc. Mi jeszcze do głowy przyszedł kolumnowy ambrowiec, w sezonie ma zielono- limonkowe liście natomiast jesienią przybiera wszystkie barwy tęczy.

Judaszowca niestety nje znam ale wygląda zachęcająco

Dzięki Ewo za cenne uwagi. Mnie trochę w tej odmianie grujecznika zniechęca właśnie ten podwójny kolor liści. Chyba muszę do B.K. pojechać i zrobić rozeznanie.
Kacha123 21:59, 10 kwi 2016

Zielona napisał(a)

W formie drzewka o "pendulowatym" kształcie - judaszowiec kanadyjski "Ruby Falls"
https://www.google.pl/search?q=judaszowiec+ruby+falls&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjWnf_314TMAhXI1SwKHWEaBc4Q_AUIBygB&biw=1366&bih=657

Ten mi się bardzo podoba i nawet ma być w mojej zaprzyjaźnionej szkółce. Tylko miejsca brak
nawigatorka 22:21, 10 kwi 2016

Kacha123 napisał(a)

Ten mi się bardzo podoba i nawet ma być w mojej zaprzyjaźnionej szkółce. Tylko miejsca brak

Oj tam oj tam.gdzies wcisniesz
Kuba 19:54, 11 kwi 2016

Zielona napisał(a)

Masz rację. Rotfuchs ma większe liście. Ale kolor bywa różny w zależności od nasłonecznienia. Takie ciemnobutelkowe są te najbardziej zacienione. Muszę się jednak zgodzić, że gatunek ma znacznie ciekawsze liście. Zaproponowałam Rotfuchsa kierując się tym, że Justyna pisała z jednej strony o grujecznikach, a z drugiej o bordowych liściach.
Na potwierdzenie tego, że jednak bardziej lubię gatunek napiszę, że mam ich w ogrodzie 5 sztuk

Rzeczywiście z tym kolorem może być jak piszesz czyli ładniejszy odcień w słońcu, u mnie za karę dostał cieniste miejsce bo mnie nie zachwycił na poprzednim miejscu gdzie słońca miał dużo więcej
Kuba 19:55, 11 kwi 2016

stychaz napisał(a)

Dzięki Ewo za cenne uwagi. Mnie trochę w tej odmianie grujecznika zniechęca właśnie ten podwójny kolor liści. Chyba muszę do B.K. pojechać i zrobić rozeznanie.

Jeszcze mi przyszły do głowy klony, np. Sunset Red, ale tu korona będzie kulista, nie wiem czy by Ci odpowiadał