Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 09:41, 26 lut 2017

oliwka napisał(a)

A widzisz, a ja myślałam ze już wszystko można kupić w Polsce. Ale jestem dopiero na początku przygody z różami :0)

No niestety wybor roz w krajowych szkolkach jest mocno ograniczony.
Ale to swietna zabawa dla takiego kolekcjonera jak ja - szukać i odnajdywac, sprowadzac i sadzic ciezko dostepne gatunki
Zagajanka 09:48, 26 lut 2017

Madzenka napisał(a)
Czyli wiosne mamy na tym samym etapie

Ja tak patrze na zdjecia z zeszlego roku i widze, ze tegoroczna wiosna jest z 3 tygodnie do tylu od poprzedniej.
20 lutego 2016 juz kwitly u mnie iryski cebulowe. W tym roku dopiero co wystawily swoje czubki
Zagajanka 09:50, 26 lut 2017

Margerytka40 napisał(a)
Janka , wpadłam żeby podziękować wiesz za co ,napisałam Ci priv

Spoko, jeszcze nie ma za co
Zagajanka 09:57, 26 lut 2017

nawigatorka napisał(a)
Widzę ze i u Ciebie sporo cebul.bedzie się działo

Sadzilam sporo a ile przetrwalo to zobaczymy - podczas obchodu widzialam tez troche pogryzionych cebulek, pewnie przez nornice - niestety przylazi tego troche z okolicznych pol i nie mam na nich rady
MirellaB 12:36, 26 lut 2017

U mnie cebulowe zdecydowanie większe, a krokusy już zakwitają.
Każde oznaki nadchodzącej wiosny lubię podglądać
Zagajanka 15:23, 26 lut 2017

No widzisz, ewidentnie Wroclaw to juz nie jest najcieplejsze miejsce w Polsce
asiak 15:39, 26 lut 2017

Janeczko, jeszcze mam do Ciebie prośbę
Zdecydowałam się jeszcze na jedno zestawienie, a mianowicie Aphrodita i Tradescant...
Podpowiedz mi proszę, jakie ilości kupić jednej i drugiej, żeby ładnie wyglądały.
Z tego, co wyczytałam Tradescant jest wyższa, więc pójdzie do tyłu za Aphrodite.
Tylko nie wiem, po ile sztuk kupić jednej i drugiej, żeby w miarę ładnie wyglądało.
Nie wiem, jak one rosną, dlatego proszę o pomoc
Zagajanka 16:42, 26 lut 2017

Asiu,
Aphrodite to cudowna róża (chociaz nie pachnie), u mnie w drugim sezonie wcale nie była już niska jak podają niektóre źródła - przekroczyła wysokość 110 cm, szerokości miała z 70-80 cm. Ma wyprostowany kształt krzaczka.

Natomiast Tradescant też w drugim sezonie był max 90 cm i jeszcze nie wiem czy jest w stanie u mnie być wyższy - dopiero się okaże w tym roku. Kwiat Tradescant ma ciekawy, przypomina dalie, wcześnie zakwita, pachnie, lecz jest jedno ale: buduje rozpadajacy się krzaczek, który wymaga podpórek.

Nie wiem jak ma wygladać Twoja rabata by wprost powiedzieć co ma być sprzodu - czy Aphrodite, czy Tradescant, ale po dwa krzaczki każdej tej róży bym na pewno tam posadziła.
asiak 16:49, 26 lut 2017

Janeczko, a co ewentualnie w zamian tej Tradescant, żeby dumnie z tyłu za Afrodytką stała?
Kochana, przepraszam, że Cię męczę pytaniami, ale chcę w końcu zrobić zamówienie, bo spać nie mogę, ciągle myślę, co wsadzić Muszę już się zdecydować, bo moja głowa już tego nie wytrzymuje hihihi...
Zagajanka 17:22, 26 lut 2017

Jeżeli ma być na pewno wyższa niż Afrodytka, to ja osobiście polecę Falstaffa , która nawet w pełnym słońcu się nie przypala, pachnie bananem i ma cudowne kwiaty:

Jeżeli rabata bedzie lekko zacieniona w południe, to możesz też wybrać William Shakespeare 2000 - u mnie jeszcze zbyt młoda, bym mogła osobiście polecić, ale z tego co pamiętam, Madzenka ją lubi i chwali za obfitość kwitnienia i rozmiar kwiatów.

Mozesz rozważyć też róże Souvenir du Docteur Jamain albo Heathcliff (obie są purpurowe i dosyć wysokie), ale u mnie są dopiero co wsadzone jesienią po poleceniu przez innych, więc sama jeszcze nie wiem co z nich u mnie urośnie.