Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 00:23, 27 lut 2017

tulucy napisał(a)
Janko, czy Tradescant pachnie? Masz może fotkę kwiatu w rozkwicie z bliska? Bo tak myślę, czy ta moja nn to nie to ewentualnie...

Pachnie.

Niektóre zdjęcia kolorystycznie są przekłamane- ona jest najpierw bardziej bordowo-brązowa, dopiero pod koniec kwitnienia pojawiają się fioletowe nutki.

Więcej zdjęć Tradescant zobaczysz tu
Kasia_CS 07:21, 27 lut 2017

Hmm czylo jak u mnie juz bywaly jednodniowe temperatury rzedu 9st to już nie ma po co stosować miedzianu ?
Zagajanka 08:23, 27 lut 2017

Wlasnie odwrotnie - stosujemy miedzian od 5c, wcześniej nie zadziala.
Wiec to jest odpowiednia pora na oprysk.
Tylko roze bede pryskac po rozgarnieciu kopczykow i cieciu.
oliwka 09:52, 27 lut 2017

Janko, zamowilam w R. roze okrywowa Knirps do donic. Kolor nie do konca mi pasuje, ale podobno to najbardziej wytrzymala roza do pojemnikow. Wydaje mi sie ze nie masz jej u siebie, to nie jest najpiekniejszy krzew, ale podobno obficie kwitnie i nie powinno byc z nia problemow ? A moze cos o niej slyszalas ?

I mam pytanie czy ty masz moze u siebie jarzmianki ? Napalilam sie na nie. Chce je posadzic z rozami i trawami, ale nie wiem czy wytrzymaja w sloncu.
Kasia_CS 12:59, 27 lut 2017

O rety Janko, cos mi na oczy padło i zamiast od przeczytałam do +5st.. i tak sobie myślę, kurczę mały margines temperatury ma ten miedzian
asiak 13:51, 27 lut 2017

Janeczko, jeszcze jedne małe pytanko...
Który zestaw róż mam posadzić bliżej wejścia, który będzie mniejszy (niższy)?
- Queen of Sweden z Munsead Wood czy
- Aphrodite z Falstaffem?
Zagajanka 18:35, 27 lut 2017

oliwka napisał(a)
Janko, zamowilam w R. roze okrywowa Knirps do donic. Kolor nie do konca mi pasuje, ale podobno to najbardziej wytrzymala roza do pojemnikow. Wydaje mi sie ze nie masz jej u siebie, to nie jest najpiekniejszy krzew, ale podobno obficie kwitnie i nie powinno byc z nia problemow ? A moze cos o niej slyszalas ?

I mam pytanie czy ty masz moze u siebie jarzmianki ? Napalilam sie na nie. Chce je posadzic z rozami i trawami, ale nie wiem czy wytrzymaja w sloncu.

Oliwko, nie spotkałam się na żywo z Knirpsem do tej pory, ciężko mi cokolwiek powiedzieć o jej wytrzymałości. A nie chcesz jednak jś mniejszej różyczki? Coś z serii Veranda Kordesa - chociaż Pashminę albo nawet Marietheresie? Z opisu Knirps potrafi mieć nawet 1-1,2 metry szerokosci, to typowa róża okrywowa, średnio ją widzę w donicy.
A tak w ogóle o uprawach róż w donicach wiele powie Ci Anda/Ewa - ona jest specjalistką w tym temacie

Jarzmianki mam, są wytrzymałe - mało je podlewam, są zawsze w słońcu u mnie. Urocze roślinki
Zagajanka 18:37, 27 lut 2017

Kasia_CS napisał(a)
O rety Janko, cos mi na oczy padło i zamiast od przeczytałam do +5st.. i tak sobie myślę, kurczę mały margines temperatury ma ten miedzian

Dodam że, co najmniej tydzień po miedzianie, jak już t>12C można pryskać na ssące, np Promanalem.
Zagajanka 18:40, 27 lut 2017

asiak napisał(a)
Janeczko, jeszcze jedne małe pytanko...
Który zestaw róż mam posadzić bliżej wejścia, który będzie mniejszy (niższy)?
- Queen of Sweden z Munsead Wood czy
- Aphrodite z Falstaffem?

Asiu, oba zestawy są podobnej wysokości, ponieważ zarówno Queen jak i Falstaff potrafią osiągnać 150 cm. Ale diametralnie różnią się pokrojem krzaczka. Tak jak pisałam, QoS to wyprostowany bukiet, Falstaf ma zdecydowanie luźny pokrój. Więc moze zestaw z Queen dać bliżej wejścia, by robił szybsze wrażenie? No i będzie dodatkowo od razu uderzał zapachem Munstead Wood
asiak 19:00, 27 lut 2017

Tak zrobię... dziękuję Ci bardzo