Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

ana_art 09:52, 07 maj 2015

ZbigniewG napisał(a)
Ania nie wiem co gorsze ślimory czy pędraki które zjadły mi całkowicie trawnik
Zbyszek, a to nie Ty walczyłes z pędrakami w trawniku ze dwa lata temu?
Malgosik 09:53, 07 maj 2015

Witaj

Współczuję ślimorów.
A próbowałaś lać wywarem z czosnku?
Niszczy jaja ślimaków.
W grę wchodzi też oprysk roślin, ale deszcz go zmyje.
Rench 10:34, 07 maj 2015

Żebym nie zapeszyła,ale u mnie takiej ślimaczarni jeszcze nie ma, zaraz jadę po kuleczki na wszelki wypadek. Bo popadało i mogą wyłazić teraz.

Czy ten heliotrop miałaś w gruncie i ci marniał.
Mala_Mi 13:00, 07 maj 2015

ZbigniewG napisał(a)
Ania nie wiem co gorsze ślimory czy pędraki które zjadły mi całkowicie trawnik

W trawniku mam komarnice czyli koziułki. Trawnik w placki i wygląda jak ... nie napiszę..bo wyrażam się bardzo nieelegancko. Zdzierałam darń pod rabatę to najwięcej czasu zajęło mi tępienie tego dziadostwa.
Ogrodnik ma zawsze pod górkę .. jak nie urok to sraczka. Ręce czasami opadają.

Z niewielkiego fragmentu wydarłam tego dziadostwa brrr a potem jeszcze ślimory... obrzydzenie do ogrodu można dostać.
Miała być róża - piwonia-róża -piwonia.. itd.. zmieniłam.
Seslerie Pszczółki i Magnolii podzielone i posadzone.
To nie jest docelowy kształt rabaty, to tylko minimum by posadzić róże i piwonie.
Wylądowała tu kulka cisowa.. by nie było zimą pusto.

Mala_Mi 13:03, 07 maj 2015

Rench napisał(a)
Żebym nie zapeszyła,ale u mnie takiej ślimaczarni jeszcze nie ma, zaraz jadę po kuleczki na wszelki wypadek. Bo popadało i mogą wyłazić teraz.

Czy ten heliotrop miałaś w gruncie i ci marniał.

Miałam w gruncie.. ale strajkował.

Elmshorn w pąkach

I rugosa

Mala_Mi 13:13, 07 maj 2015

Malgosik napisał(a)
Witaj

Współczuję ślimorów.
A próbowałaś lać wywarem z czosnku?
Niszczy jaja ślimaków.
W grę wchodzi też oprysk roślin, ale deszcz go zmyje.

Hmmm... a kto obierze tyle czosnku na wywar??? Mam się z pracy zwolnić???

Wywar z czosnku
Jak przygotować: 200g ząbków roztartego czosnku zemleć, zalać 10 L wody na 24 godziny, gotować 20 min., nie rozcieńczać,
Kiedy stosować: wiosną i letem zapobiegawczo oraz przy porażeniu,
Miejsce zastosowania: nma rośliny,
Działanie: wywar z czosnku działa na mszyce, połyśnicę marchwiankę, wielkopąkowca porzeczkowego, przędziorki oraz choroby bakteryjne i grzybowe,

10 litrów (konewka) do podlania wystarczy na ok 3m2. Na jedno podlanie skuteczne muszę obrać 70 000 g czosnku to 70 kg. Podleję tylko rabaty i grządki ... a te cholery są i w trawniku i w kostce i kamieniach koło oczka.. chcąc wszytko gdzie są ślimaki podlać to muszę obrać 210kg. Pomijam że cholery masowo przełażą z sąsiednich nieużytków i łąk.

Dziękuję ale nie skorzystam z porady.

Nie obraź się ale jak czytam takie porady to mi ręce opadają. To dobre zastosować na ogródek działkowy lub malutki ogródeczek i tam gdzie ślimaków jest troszkę..

Mala_Mi 13:27, 07 maj 2015

ana_art napisał(a)
Zbyszek, a to nie Ty walczyłes z pędrakami w trawniku ze dwa lata temu?

Jak nie urok to przemarsz wojska..
Śliczne tulipki.. tylko co ja kupiłam i jak się zwą

Mala_Mi 13:30, 07 maj 2015

popcorn napisał(a)
współczuję! u mnie atak z pół i łąk za ogrodzeniem, widzę że przełażą paskudy... fuuj.

Nie żartuj, że już do Was dotarły???
Z 3 jabłonek jedna inna Hmm i co z tego wyrośnie??

I Twoja piwonia na pierwszym planie ... już znalazłam jej miejscówkę.. w sobotę może posadzę.

Mala_Mi 13:36, 07 maj 2015

yolka napisał(a)
Jeju Ania, chyba do tego wszystkiego to tylko sraczki brakuje, masz totalny brak czasu na ogród, a tu jeszcze dziadostwo sie przypałętało, ciekawe skąd, bo stonka wiadomo z Ameryki. Teraz zamiast odpoczywać przy łopacie to zbierasz dziadostwo, ale nie jest to przyjemne, ani śmieszne jak odpoczynek przy łopacie. Zimy ostrej nam chyba potrzeba.

A ja coż... wywczasowałam się na krzesełku od 6.00 i teraz chyba pokopię.

Dzisiaj smutny dzień...

Te dziadostwo nęka nasz rejon od iluś lat.. mówią, że sady w okolicach Rz. sprowadziły ślimaki do zjadania spadów z drzew... ale to chyba plotka głupia. Raczej przyjechały ślimaki z sadzonkami nowych odmian drzewek.. Nie mają naturalnych wrogów w przyrodzie to się szybko mnożą. Plaga niestety ruszyła z naszych rejonów

Kiedyś wytrułam wszytko i potem pilnowałam tylko granic z sąsiednimi działkami.. Niestety brak zimy i to, że słabo ostatnie 2 lata pilnowałam.. .. i znów mam tak jak na początku jak zaczęłam budowę domu.

Ale tak łatwo nie oddam ogrodu na pożarcie.

Kaliny zaczynają kwitnąć.. a ja wracam do kreseczek.

rozark 13:59, 07 maj 2015

przeżywasz prawdziwą plagę, u mnie też wyjątkowo dużo w tym roku tego paskudztwa