Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Mala_Mi 10:48, 10 maj 2015

Bogdzia napisał(a)
Widze że u Ciebie takie problemy jak u mnie . Koty.....

Wczoraj miałam gości z ogrodowiska po odbiór nicieni.. na spółkę kupiłyśmy duże opakowanie Pokazałam pierwszą trawę z brzegu, i na 100% kupa kocia tam była.. bo osrane jest wszytko. Trawy , wrzosy i wrzośce.. regularna kuweta dla sierściuchów. Nie mam nic przeciwko kotom, ale uważam , że koty i psy powinny mieć swojego właściciela który o zwierzęta dba.. Na rower strach wsiąść i jechać, bo dzikie burki chcą odgryźć nogę (niestety na wsi pies lata gdzie chce i jak chce), a dzikie koty łażą i polują.. i srają. Nie mam nic do zwierząt ale mam pretensje do właścicieli. Weźmiemy kotka a potem niech mnożą się na potęgę po wsi..

Koniec tematu, bo niby o ogród zahacza, ale.. jak pies był sprawny to koty łaziły, ale nie aż tak.. nie gonił kotów, ale miałam 3 oswojone koty, a teraz mam chyba wszystkie z całej wsi. A w pobliżu jest dom gdzie stoi ze 100 budek kocich z czego się da.. Polować i srać chodzą do mnie.. Przykład źle pojętej miłości do zwierząt..

Azalia Melina.. mówiłaś że twoje ulubione, kupiłam 2 szt w miejsce starych wrzosów.. jest śliczna, wyciepię resztę starych wrzosów i dokupię więcej. Całą górke obsadzę nimi.Tylko nie pamiętam gdzie je kupiłam

Mala_Mi 10:54, 10 maj 2015

Kasya napisał(a)
Ja tam na wszystkich fotkach widze słoneczko
Mieszko bardzo przystojny
Ja juz nie mam miejsca na wiecej (chyba)

Kasiu, nie narzekam na deszcz, jest potrzeby bo chcę podlać nicienie, a nie chce mi się podlewać ogrodu tzn nie mam czasu
Co prawda opuchlaki w tym roku znalazłam tylko pod jedną żurawką, ale by zwalczyć dziadostwo to trzeba systematycznie tępić.. W zeszłym roku miałam zeżarte co się da.. a w tym odpukać... jest dobrze.. nicienie i wrotycz.. pomogły

Irysy tylko z daleka, bo podziubane przez ślimaki.. też je wytępię.. sąsiedzi z nimi też walczą.. Kiedyś się udało uda się i tym razem... ale mam już odruchy wymiotne
Ostatnie wiadro ze ślimakami stoi.. jakoś nie mogę ich zakopać, bo zasypane solą tak śmierdzą i są tak obleśne, że co podchodzę do wiadra to mi żołądek też podchodzi..ale do gardła.. Czekam, aż przetrawię śniadanie.. szkoda je zmarnować

Mala_Mi 11:00, 10 maj 2015

Mathildis napisał(a)
Z niecierpliwością czekam na pokaz piwonii...
Aniu, ty masz jeszcze kompostownik? Bo jak dobrze kiedyś u Ciebie czytałam pisałaś, że likwidują ze względu na ślimaki. ..

Jeden mam, taki podręczny.... ale większość wywożę na kompostownię.. bo kompostownik to rozmnażania ślimaków.. i nie ma jak ich stamtąd wykurzyć.. Kilka razy dziennie obchód przy kompostowniku konieczny. Jak dalej będą mi wszytko zjadać to zlikwiduję i ten. Zastanawiałam się czy jest sens wogle cokolwiek sadzić.. wczoraj eMuś mi zrobił grządki.. chyba zaryzykuje i posieję, nasiona mam, ale sąsiadom zjadły ślizgacze wszytko do ziemi.. i pilnują, chodzą kilka razy dziennie... a i tak są szybsze.
W rogu mały, plastykowy, szybki do przerzucenia i posprzątania.. trwałego nie zrobię z powodu ślimaków .

Koperek przesadzony ze szklarni .. może się przyjmie

Edit.. i piwonia dla Ciebie.. prawie, prawie .. w tym roku ma mało pąków

Mala_Mi 11:07, 10 maj 2015

kasiek napisał(a)
Jestem, niemal każdego dnia oglądam choć nie zostawiam sladu pisanego... Zachwycam sie cichutko, podziwiam. Było cieżko ale mam nadzieje że juz jest lepiej...
Piekne połączenia kolorów - niby jak mówisz sama misz masz ale to taki bardzo przemyslany mix kolorów, optymistyczny i miły dla oka, Mała Wielka Mi

Kasiu , niestety nie napiszę, że ja jestem u Ciebie... nie wyrabiam czasowo
Ale myślami jestem z moimi ulubionymi wątkami.. i Twój też do takich należy I liczę na wizytę w tym roku Twoją i Aganii

Tu są wszystkie kolory.. drażnią mnie różowości.. ale to musi się tak zostać, bo nie mam gdzie poprzesadzać i podzielić kolorów.. jeszcze kilka dni i będzie tu kolorowo.. do zgrzytu zębów

Mala_Mi 11:12, 10 maj 2015

popcorn napisał(a)
Jak nie ślimaki to kocie kupy.. współczuję :/ mój osobisty kot też paskudzi czasem, ale przynajmniej broni swojego terytorium i po innych kotach nie sprzątam popadało u nas w nocy.. idę poszukać oślizłych potworów
miłego dnia!

Ja zaraz wracam do pracy .. wczoraj dzień był ogrodowy. Ogórki już mają owoce i siedzą w doniczkach, a szklarnia zawalona Dziś kręgosłup ledwo żyje .. i najśmieszniejsze, że mam wrażenie że nic nie zrobiłam.. pytam się eMusia co ja robiłam, że ledwo żyje, a efektów nie widać.. zacytować odpowiedzi się nie da.. ale sprowadza się wszytko do przerzucania z flanki na flankę

Maj to pachnący miesiąc.. lilaki pachną bosko

A w tej alejce mogę siedzieć godzinami, tak pachnie Niestety .. mogę tylko przebiec na szybko Ależ się rozpadało.. i dobrze, niech pada
Mala_Mi 11:20, 10 maj 2015

Mariusz napisał(a)
Mam pytanie odnośnie weronii, jak mają się u Ciebie po zimie, bo z 5 tylko jedna mi przeżyła.
Miłej niedzieli

Mi z 3 jedna żyje ... i to ta przywieziona przez Pszczółkę od Tomka.. te dwie zdobywane takim wielkim nakładem logistycznym (od Szmitów) sprawiają wrażenie, a raczej nie sprawiają Czekam..

Za to Twoje piwonie ogromne.. i wszystkie w pąkach Do szpaleru dosadziłam dwie prezentowe piwonie.. trochę żal mi było je teraz wysadzać z doniczek, ale w gruncie mają większe szanse na przeżycie . Doniczki zapominam podlewać..
Te największe piwonie mają ok 80 cm wysokości Na foto nie widać wielkości ale naprawdę są duże ..

Między wiązem a trzmielinami je widać ..

Mala_Mi 11:22, 10 maj 2015

monteverde napisał(a)
Ula to trzeba być Małą_Mi pozdrawiam obie Panie

Odpozdrawiam.. miałam zajrzeć na forum na chwilę, a już 1,5 godziny siedzę.. i tylko u siebie

Irys żółty kwitnie w oczku. a syberyjski (chyba) co nie wie, że nie jest wodny znów zakwitnie w oczku

Mala_Mi 11:25, 10 maj 2015

Urszulla napisał(a)
Aniu, podziwiam Cię ja nie mogę małego kawałka ogarnąć i idzie mi jak a Ty takie połacie obskakujesz i masz pod kontrolą

Ula.. to pozory, że pod kontrolą..
Dla Ciebie focie kalinek Eskimo jednak pachnie, słabiutko, ale jak nosa się wetknie w kwiaty to czuć Dla mnie może nie pachnieć, grunt, że jest piękna

A ta co nie jest Watanabe zaczyna i już mnie przerosłą na wysokość .. i szerokość.. Eskimo zresztą też większa ode mnie

yolka 11:26, 10 maj 2015

Kreseczkuję, wklejam znaczki, ale i tak wpadam co chwilę - do Ciebie żeby bzy wąchać

O pladze nie będę pisać, od czytania ma sie dość, współczuję, bo jak czasu nie ma to zasze sie jakieś g... przypląta
Mala_Mi 11:34, 10 maj 2015

agniecha973 napisał(a)
To by było dla mnie idealnie, jakby liście znikały. Tu gdzie wymyśliłam będą liliowce i trawki, które zawładną za chwilę rabatą,ale teraz mi czegoś brakuje. Genialny pomysł! Dzięki.

I ostatnie podrygi floksów ..

Floks Paparazzi Britney