Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Mala_Mi 16:26, 10 maj 2015

Pamajo napisał(a)
Aniu nie będzie zbierania Zidentyfikowałam już szkodnika.

To CYDALIMA PERSPECTALIS

Tu przeczytasz co pisze o tym Figa

https://www.ogrodowisko.pl/watek/407-choroby-i-szkodniki-bukszpanow?page=54

Chyba będę płakać przy ich wycinaniu

Jak masz mało bukszpanów to może zastosuj chemię... ubijesz i więcej nie wrócą.
Czytam na zachodnich źródłach co może je ubić i jest to substancja cypermethrin, deltamethrin. Zawarta jet ona w środkach Draker, Ascyp, Fastac, Cyperkil, Alfa, Decis i inne. Stężenie trzeba zrobić 2 razy większe i dokładnie pokryć cieszą , gównie liście od spodu i w środku. Usuniesz bukszpana, ale nie usuniesz robali.
To tak jak ze ślimakami, jedno i drugie nie mają naturalnych wrogów u nas.. i w tym cały problem
Leje u mnie jak z cebra... wieczorkiem idę na łowy... trzeba pomóc naturze
rozajerycha 17:13, 10 maj 2015

Zachwycam się jak zawsze,męczę się bez tej roboty,ale dobrze,że jest gdzie oko zawiesić .
Pozdrawiam Cię Anno ciepło.
Martek
Magda70 17:33, 10 maj 2015

Mala_Mi napisał(a)
I bez jednego szczegółu ogród od razu wygląda o niebo lepiej.. jedyna zaleta braku... Everesta
Jakby to miało znaczenie.. wolałabym ten płot.. ale taka kolej w życiu.. ludzkim i psim.. nie mam kochanego psa, ale mam ładny widok.. coś na pocieszenie..

Do tej pory fotki robiłam ale tylko fragmentami.. bo płot wyglądał okropnie..
a teraz ta dam... nawet jak stwierdziłam do eMusia, że wsiowa wreszcie wygląda i chyba pora zmienić jej nazwę ze wsiowej rabaty na angielską

Ta dam... wreszcie nowe pole do fotografowania Niech żywopłocik podrośnie, sadzony w zeszłym roku wiec mizerny

Jedno kosztem drugiego i życie toczy się dalej...
Faktycznie rabata angielska jest teraz
Pamajo 17:51, 10 maj 2015

Mala_Mi napisał(a)

Jak masz mało bukszpanów to może zastosuj chemię... ubijesz i więcej nie wrócą.
Czytam na zachodnich źródłach co może je ubić i jest to substancja cypermethrin, deltamethrin. Zawarta jet ona w środkach Draker, Ascyp, Fastac, Cyperkil, Alfa, Decis i inne. Stężenie trzeba zrobić 2 razy większe i dokładnie pokryć cieszą , gównie liście od spodu i w środku. Usuniesz bukszpana, ale nie usuniesz robali.
To tak jak ze ślimakami, jedno i drugie nie mają naturalnych wrogów u nas.. i w tym cały problem
Leje u mnie jak z cebra... wieczorkiem idę na łowy... trzeba pomóc naturze

Nie ma szans na chemię.
Mały przydomowy ogródek otoczony innymi ogródkami, w których są place zabaw dla dzieci, psy, koty, wiewiórki i mnóstwo ptactwa.
Chyba nie chciałabym aby sąsiad w ogródku obok używał takiej ciężkiej chemii podczas gdy u mnie np. bawią się małe dzieci.

Poczytałam co tu piszą na ten temat i raczej jestem bez szans w tej walce.
Przez Polskę maszerują pomrowy a tu fruwają motylki. Wszystko to gatunki zawleczone. Uboczny efekt globalizacji.

Tu piękne słońce.
Wczoraj i przedwczoraj "sponiewierałam" się ogrodowo więc dziś mogłabym podziwiać efekty mojej pracy gdyby nie Buchsbaumzuensler.

Chciałam Cię jeszcze prosić o identyfikację roślin ale poradziłam sobie sama.
Zidentyfikowałam u siebie hiacynta hiszpańskiego i różanecznik kosmaty

Wieczorne łowy obowiązkowe
butterfly 18:13, 10 maj 2015

Aniu, nicienie na stołówce - mam nadzieję że znajdą duzo... tzn. wolałabym żeby nie było tego paskudztwa ale jak już mają miec wyżerkę to na maxa

Pogoda nam pomaga - fajnie - i powiem ci że nastepnym razem (jak bedzie trzeba) to pisze się od razu na 1/2... 1/4 wystarczyła mi na styk...

Bolestraszyce zaliczone nawet deszcz nam nie przeszkodził bo zaczeło padac jak wracaliśmy

fajna impreza bedzie w noc świętojańską - zwiedzanie w nocy
Gabriela 18:19, 10 maj 2015

Ania, jak tam rabata pod oknem? Już coś wsadzone z zaplanowanych rzeczy? Bardzo jej jestem ciekawa.
Rabata "wsiowa" vel angielska piękna, trawnik wzorowy, ja dopiero wczoraj nasze pierwszy raz nawiozłam. Dzisiaj słusznie na nie leje deszcz.
A tak w ogóle w tym roku nie nadążam ogrodowo.
Urszulla 19:00, 10 maj 2015

Pięknie wykończona ta angielska rabata obwódką bukszpanową- ideał u mnie popołudniu się wypogodziło i się wyżyłam na chwastach i mojej glinie ta glina jednak mnie wykańcza.
Iggia 19:42, 10 maj 2015

Aniu, piękne te rabaty bez płotka
Jeżeli będziesz wystawiać werbeny na sprzedaż - chętnie przygarnę sobie z 4-5
agata19762 20:46, 10 maj 2015

Mala_Mi napisał(a)

Ania cudowny ten pełnik zestawienie kolorystyczne fantastyczne !!!
Olili 21:05, 10 maj 2015

Ciekawiła mnie katalpa po wypadku i już wiem,że z nią wszystko w porządku-fajnie.
Widoki pięęęęęękne!!!