Nio Chodziłam wczoraj i cmokałam z zachwytu... ale przy różach stwierdził, że sama sobie mogę go likwidować.. bo on nie będzie..
Lewa karagana (i wyrwa w bukszpanie, trzeba dosadzić )
Moja Pjholas do tego roku była w fatalnym stanie.. myślałam że padnie.. i się pozbierała.. dobrze Bogdzia mówi, RH dobrze posadzony da radę.. tylko potrzebuje czasu.
Jola obawiam się, że to nie są przędziorki
Przędziorki (nie zawsze jest pajęczyna).. nie powodują zjedzenia liści.. liście żółkną, są cętki żółte, liście się deformują, ale nie są zjadane.. liście spadną a tu są po prostu wyżarte.
I albo grzyb (ale ja nie jestem w tej materii wyszkolona, pytaj Irenkę lub Madżen) albo ślizgacze. Mi te france nawet hortensje zjadały.. zbierałam z hortek z wysokości 1 metra ..
Raczej obstawiam grzyba.. dziewczynom na bukszpanach jakoś tak liście leciały.
Na przędziorki to Magus najlepszy bo atakuje wszystkie stadia rozwojowe.. i trzeba powtórzyć oprysk. A na grzyba nie mam pojęcia co. Danusia na wątku o bukszpanach pisała na co kiedy robić opryski na bukszpanach.
Mam skopiowane czym trzeba..
SCORE + TOPSIN dobra mieszanka
ROVRAL 20 ml + TOPSIN 10 ml
SCORE 5 ml / 10 l + TALSTAR 5 ml
Sarfun 0,1% podałbym na początku lipca lanca doglebową
Na robale Magus (przędziorki), i inne Mospilan, Nimrod
U mnie z powodu mokrej zimy chryzantemy padły, wrzosy, wrzośce, troche lawend...
A ślizgacze dopełnią reszty.. z niektórych lilii nic się nie zostało, jeżówki niektóre do ziemi..
Jak nie urok to sraczka.. Wiec cieszmy się tym co zostało..
Crimson potforowaty na maksa.. chyba latem będę go ciąć...... jak przez sezon urośnie znów ponad metr, bo mi chałupę rozwali..