Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Mala_Mi 12:04, 10 maj 2015

leon60 napisał(a)

pięknie bez płotka !

Nio Chodziłam wczoraj i cmokałam z zachwytu... ale przy różach stwierdził, że sama sobie mogę go likwidować.. bo on nie będzie..
Lewa karagana (i wyrwa w bukszpanie, trzeba dosadzić )

Prawa karagana

Mala_Mi 12:08, 10 maj 2015

Kasya napisał(a)

A co to za pasiasta konwalia ? W życiu takiej nie widziałam
Może coś złe widzę w tel ? Listki bardzo ozdobne

też nigdy takiej nie widziałam i ciekawa jestem..

Olili napisał(a)

też nigdy takiej nie widziałam i ciekawa jestem..

Konwalia majowa Polish Beauty Kupiłam w zeszłym roku ... dla liści

Parnik kwitnie.. mus przesadzić .. bo go prawie nie widać.. a jest śliczny

Kokoryczki wysokie do nieba.. wyjątkowo wysokie w tym roku.. z metr mają może więcej..

Mala_Mi 12:13, 10 maj 2015

rozark napisał(a)
Lawendę ja bym raczej zostawiła jak jest, przytniesz ją mocniej w przyszłym roku, na pędach 2 letnich. Będziesz mieć i pokrój i kwitnienie. Teraz jak ciachniesz to może zakwitnąć w sierpniu-wrześniu, ale to mocno zależy od pogody.

Dzięki, w takim razie niech czeka .... wrzośce wczoraj też kończyłam ciąć.. a przyrosty już po 5 cm były

Tulipany powoli kończą.. jesienią muszę dosadzić nowych, bo jakoś mi brakowało ich w tym roku.

Nie lubię różowego z żółtym, a ciągle wychodzą mi takie połączenia
Azalia pontyjska zaczyna kwitnąć.. a tulipki różowe

I różowe tulipany wśród żółci i pomarańczy.. jeszcze takie wysokie urosły.. jutro je chyba wyciepię..

Pamajo 12:18, 10 maj 2015

Zdjęcia robione telefonem. Przepraszam za jakość ale u mnie dziś wściekłe słońce.
Mala_Mi 12:20, 10 maj 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Bo to chaber wielkogłówkowy od Ciebie. Pszczoły muszą mieć żółtki w ogrodzie.

Pajholas - sprawdzę - on ciągle w dołowniku (ale nie warzywnikowym tylko po kompostowym).

Moja Pjholas do tego roku była w fatalnym stanie.. myślałam że padnie.. i się pozbierała.. dobrze Bogdzia mówi, RH dobrze posadzony da radę.. tylko potrzebuje czasu.

Mala_Mi 12:34, 10 maj 2015

Pamajo napisał(a)

Zdjęcia robione telefonem. Przepraszam za jakość ale u mnie dziś wściekłe słońce.

Jola obawiam się, że to nie są przędziorki
Przędziorki (nie zawsze jest pajęczyna).. nie powodują zjedzenia liści.. liście żółkną, są cętki żółte, liście się deformują, ale nie są zjadane.. liście spadną a tu są po prostu wyżarte.
I albo grzyb (ale ja nie jestem w tej materii wyszkolona, pytaj Irenkę lub Madżen) albo ślizgacze. Mi te france nawet hortensje zjadały.. zbierałam z hortek z wysokości 1 metra ..

Raczej obstawiam grzyba.. dziewczynom na bukszpanach jakoś tak liście leciały.

Na przędziorki to Magus najlepszy bo atakuje wszystkie stadia rozwojowe.. i trzeba powtórzyć oprysk. A na grzyba nie mam pojęcia co. Danusia na wątku o bukszpanach pisała na co kiedy robić opryski na bukszpanach.

Mam skopiowane czym trzeba..

SCORE + TOPSIN dobra mieszanka

ROVRAL 20 ml + TOPSIN 10 ml

SCORE 5 ml / 10 l + TALSTAR 5 ml

Sarfun 0,1% podałbym na początku lipca lanca doglebową

Na robale Magus (przędziorki), i inne Mospilan, Nimrod
Mala_Mi 12:35, 10 maj 2015

ana_art napisał(a)
Ania ale orliki u Ciebie już w pełnym rozkwicie cuda!!!

Orliki tylko niektóre kwitną, większość jeszcze w pakach.
I jakieś inne foty

Mala_Mi 12:38, 10 maj 2015

Borbetka napisał(a)
Aniu, w tym roku dałam ciała z lawendą. Za wcześnie przycięłam. Przymarzła. Teraz sobie poczekam do lipca.
Z plagą walczę ... ślimaczą. Jeżówki mi wrąbały.

U mnie z powodu mokrej zimy chryzantemy padły, wrzosy, wrzośce, troche lawend...

A ślizgacze dopełnią reszty.. z niektórych lilii nic się nie zostało, jeżówki niektóre do ziemi..

Jak nie urok to sraczka.. Wiec cieszmy się tym co zostało..
Crimson potforowaty na maksa.. chyba latem będę go ciąć...... jak przez sezon urośnie znów ponad metr, bo mi chałupę rozwali..

Mala_Mi 12:40, 10 maj 2015

zbigniew_gazda napisał(a)
Aniu a jak się ma katalpa. Czy już ruszyła po wypadku?

Zbysiu ruszyła i ma się dobrze.. a na odłupanej połówce rosną nowe gałązki.. to mocne drzewo

Specjalnie dla Ciebie zrobiłam foto..
Pamajo 12:42, 10 maj 2015

Dzięki Aniu.
Jutro będę działać bo dziś jest wszystko pozamykane.

Tak się cieszyłam z mojego pierwszego bukszpana.
Ładnie przezimował, pokrył się śliczną zieloną czuprynką a tu taka niespodzianka.

Buuuuuuuuuuuu........... idę na wojnę