Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Mala_Mi 12:43, 10 maj 2015

Milka napisał(a)

sadź kepami, lepszy efekt

Moja w szklarni kwitnie Ale foto brak.. za duży bajzel w szklarni.

Lilia himalajska dobrze rokuje w tym roku, w zeszłym co wypuściła listki to je szlag trafiał i wybujała na 30 cm.. a w tym roku już mi po dupsko sięga.. będzie ogromna Obwód łodygi też już zacny

Mala_Mi 12:47, 10 maj 2015

Pamajo napisał(a)
Dzięki Aniu.
Jutro będę działać bo dziś jest wszystko pozamykane.

Tak się cieszyłam z mojego pierwszego bukszpana.
Ładnie przezimował, pokrył się śliczną zieloną czuprynką a tu taka niespodzianka.

Buuuuuuuuuuuu........... idę na wojnę

Bukszpany niestety nie są pancerne i jak nie robal to grzyb je potrafi załatwić.. nasadziłam sobie obwódek i nie jestem przekonana czy to był dobry pomysł. Z drugiej strony narzekam na bukszpany i żurawki, ale z drugiej strony jak bez tego w ogrodzie??

To parocja. Tej nic sie nie chwyta..

elzbieta_g 12:47, 10 maj 2015

Mala_Mi napisał(a)

piękny ten potfor
ślimaki u mnie wygrywają niestety, już nie mam siły do nich, a dziś jeszcze pada to dopiero mają raj
Mala_Mi 12:51, 10 maj 2015

popcorn napisał(a)
Jakie piwonie! Moja koperkowa się obraziła, bo nie kwitnie drugi rok:/ a kwitnącą kupiłam, więc to ja coś źle robię. Co?
cudnie u Ciebie, ta bujność!!
czekam na siewki werbeny, bo na razie mam na parapecie z siewu domowego (dostane, bo moje nie wzeszły, jak zwykle
kiedy ją wysadzić? bo się bojam że Zośka załatwi...

Werbenę już posadziłam do gruntu, niech się hartuje, ona nie jest taka wrażliwa na mróz.. Wychodzę z założenia, że jak siewki same teraz rosną, to znaczy, że przymrozków się nie boją Natura wie kiedy rosnąc by przetrwać.

Przesadzane wielkie egzemplarze dzień były zwiędłe, a teraz stoją na baczność..

I serduszkowo.. pogubiłam się co wstawiałam a co nie

Pamajo 12:52, 10 maj 2015

Mala_Mi napisał(a)
I bez jednego szczegółu ogród od razu wygląda o niebo lepiej.. jedyna zaleta braku... Everesta
Jakby to miało znaczenie.. wolałabym ten płot.. ale taka kolej w życiu.. ludzkim i psim.. nie mam kochanego psa, ale mam ładny widok.. coś na pocieszenie..

Do tej pory fotki robiłam ale tylko fragmentami.. bo płot wyglądał okropnie..
a teraz ta dam... nawet jak stwierdziłam do eMusia, że wsiowa wreszcie wygląda i chyba pora zmienić jej nazwę ze wsiowej rabaty na angielską

Ta dam... wreszcie nowe pole do fotografowania Niech żywopłocik podrośnie, sadzony w zeszłym roku wiec mizerny

Łałłłłłłłłłłł ale widoki Z tej perspektywy nie widać ślizgaczy
Sielsko anielsko:
Mala_Mi 12:59, 10 maj 2015

elzbieta_g napisał(a)

piękny ten potfor
ślimaki u mnie wygrywają niestety, już nie mam siły do nich, a dziś jeszcze pada to dopiero mają raj

W nocy znów czołówka na głowę i bleee... aż mnie ciary przechodzą..

Coś ładniejszego.. i uciekam z kompa.. miała być godzina siedzę 2

Mala_Mi 13:04, 10 maj 2015

bacowa napisał(a)
Super, chociaż jestem przerażona ilością siewek , nie myślałam że ona tak łatwo się rozsiewa i w takich ilościach.

Ewa.. one dopiero kiełkują, co się dzieje zobaczysz za tydzień-dwa

A ja tyle sadzonek przezimowałam na handelek. I nie mam czasu nawet dać ogłoszenia Wczoraj przesadzałam ze szklarni do doniczek.. i widzę, że mam wysianą wszędzie, ale ta wysiana zakwitnie dość późno. Ktoś pytał czy zakwitnie w tym roku. Zakwitnie większość tego samego roku.

Pamajo 14:08, 10 maj 2015

Aniu, znalazłam winowajcę.
Zaczęłam oglądać wszystkie bukszpany jakie mam w ogrodzie (całe cztery) i odkryłam zielone gąsienice z czarnymi paskami wzdłuż ciała. Zdjęłam ich już 16 szt. Bukszpany są pokryte jakby pajęczynom.
Przeszukuję internet żeby znaleźć nazwę tej francy.
Mala_Mi 14:34, 10 maj 2015

Metodą dedukcji dobrze określiłam winowajcę.. ... coś zżera liście pierwszy werdykt.. ale zwaliłam winę na ślizgacze Możesz pozbierać ręcznie, a jak nie, to jakiś środek na gąsienice, ale przy 4 szt. wyzbierasz.... U mnie leje jak z cebra... cieszę się
Pamajo 15:57, 10 maj 2015

Aniu nie będzie zbierania Zidentyfikowałam już szkodnika.

To CYDALIMA PERSPECTALIS

Tu przeczytasz co pisze o tym Figa

https://www.ogrodowisko.pl/watek/407-choroby-i-szkodniki-bukszpanow?page=54

Chyba będę płakać przy ich wycinaniu