Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Mala_Mi 08:12, 20 sie 2015

eee_taam napisał(a)
a jeszcze w tzw. miedzyczasie napisz ..jak się mają odmianowe napartnice? kwitną jeszcze? ...czy to już bardzo odległe wpomnienie

Niektóre kwitną, ale już tak beznadziejnie, że nie ma co pokazywać. Zresztą niewiele jest teraz do pokazywania. Ogród umęczony upałem ledwo dycha. Nawet fotek nie chce mi się robić. To co ładne pokazane, a reszta byle jaka.. Tylko milin daje radę i śmieci na całego.. ogoliłam go nieco..
Mala_Mi 08:21, 20 sie 2015

Peppermint napisał(a)
Podziwiam i ogród i odwagę

Jak się ślizga na nartach ..to ślizganie na wodzie nie wymaga żadnej odwagi. Czy się uczy na śniegu czy na wodzie trzeba swoje powywracać się i tyle. Akrobacji i wyczynu nie planuje.. bo to już nie te kości..

W ogrodzie w takie upały nic robić się nie da. Można wyciąć to co brzydkie i tyle. Pielenie odpada, przesadzanie, przycinanie też.. nawet trawnik do koszenia dużo rzadziej. Wiec nie zostaje się nic innego jak poszukanie innego odgłupiacza od roboty. Na forum marazm..też z powodu upału.... to odbiło i pojechałam się uczyć czegoś nowego. Nawet na rower za gorąco.
Ale się ochłodziło i przedwczoraj uciachałam moje dwa cycki tujkowe .... dziś może da się przyciąć trochę bukszpanów. Miały być cięte w czerwcu.. ale po przycięciu kilku sztuk słoneczko je popaliło, to odpuściłam.

Pszczelarnia 08:26, 20 sie 2015

Mala_Mi napisał(a)

(...) o seslerię.. ja mam posadzona z różami... rabata z lata, wiec jeszcze młoda i rośliny młode.. ale t ona razie jedno z moich ulubionych połączeń w ogrodzie.
(...)

Bardzo ładne, zwłaszcza te kolory róż obok siebie. Bardzo oryginalne.

Te kulki to cisy czy bukszpany?

I Zebrinus kolorystycznie pięknie współgra z seslerią, jest gdzieś obok powtórzony czy sam?
Mala_Mi 08:26, 20 sie 2015

eee_taam napisał(a)
ewsyg - sugeruję żebyś podzieliła na wiosnę i 1 badylek oddała MałejMi - no jak mnie to ciekawi czy będa rózne

do końca sierpnia nadają bez deszczu i ciepło i sucho ...więc roboty ogródkowe zatrzymane!

deska z wodą - dobry wybór na upalne lato bo w tym roku to można odleżyn od leżaka się nabawić

Ja na szczęście mam sporo pracy zawodowej.. walczę z czasem.. i na leżak czasu nie było. W ramach odpoczynku od komputera trzeba coś robić innego niż gapić się w monitor. To padło na deskę. Jeszcze na początku czerwca dawało się pojeździć na rowerze, a potem za gorąco na pedałowanie po naszych górkach.
Zmarzlak jestem na potęgę.. to wykorzystałam ciepłą wodę na żwirowni do nauki surfowania Taka ciepła nie wiem czy jeszcze kiedyś będzie
Dzisiejsze obrazki... chyba nawet 3 zrobiłam.. nie ma nawet na czym oka obiektywu zawiesić

Mala_Mi 08:34, 20 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Bardzo ładne, zwłaszcza te kolory róż obok siebie. Bardzo oryginalne.

Te kulki to cisy czy bukszpany?

I Zebrinus kolorystycznie pięknie współgra z seslerią, jest gdzieś obok powtórzony czy sam?

Za mała rabata na powtórzenia
Zebrinus w ilości 3 kępy obok siebie stanowi plecki dla róży Graham Thomas. Róża trawy pożre... ale nie wiem czy Grahamka nie będę przycinać na dość nisko.

Sesleria stanowi na połowie rabaty tło dla róży Rostock (kwitnie non stop), a na drugiej połowie tło dla piwonii Coral Sunset. Trawki są widziane z dwóch stron rabaty.. dlatego wyższe piwonie i róże z przodu nie przeszkadzają.
Bardziej przeszkadzają za wysokie astry.. ale kolor mają piękny. Astry z nasion od Finki

Edit.. kulki cisowe. Miała kulka iść zamiast poczochrańca na froncie, ale eM zabronił go ruszać.. to dokupiłam drugą i posadziłam na rabacie bylinowej pod oknem salonu.
Pszczelarnia 08:37, 20 sie 2015

Mala_Mi napisał(a)

Za mała rabata na powtórzenia
Zebrinus w ilości 3 kępy obok siebie stanowi plecki dla róży Graham Thomas. Róża trawy pożre... ale nie wiem czy Grahamka nie będę przycinać na dość nisko.

Sesleria stanowi na połowie rabaty tło dla róży Rostock (kwitnie non stop), a na drugiej połowie tło dla piwonii Coral Sunset. Trawki są widziane z dwóch stron rabaty.. dlatego wyższe piwonie i róże z przodu nie przeszkadzają.
Bardziej przeszkadzają za wysokie astry.. ale kolor mają piękny. Astry z nasion od Finki

Nic nie przeszkadza. Chodziło mi o powtórzenie Zebrinusa. Te róże angielskie ponoć trzeba jednak zdecydowanie ciąć.

Astry są bajeczne.

Udana rabatka.
agata19762 09:24, 20 sie 2015

Ania u mnie troszkę popadało, ale zimno się zrobiło
ja u siebie warzywnik uprzątnęłam ...cały
marchewka, cebulka i ziemniaki wykopane

przycinam krzewy, które przekwitły...
i takie tam ...

topolanka 09:27, 20 sie 2015

Aniu, czy Twoim zdaniem to jest milin?

Dostałam w prezencie jako milin, ale te liście?
Podziwiam wszystko - i ogród, i nawodne dokonania - i pozdrawiam.
Agata - ... "Pangloss zaś powiadał niekiedy do Kandyda: - Wszystkie wydarzenia wiążą się z sobą na tym najlepszym z możebnych światów [...]. — Masz słuszność, odparł Kandyd, ale trzeba uprawiać nasz ogródek”.
Mala_Mi 12:06, 20 sie 2015

topolanka napisał(a)
Aniu, czy Twoim zdaniem to jest milin?

Dostałam w prezencie jako milin, ale te liście?
Podziwiam wszystko - i ogród, i nawodne dokonania - i pozdrawiam.

Moim zdaniem to wiciokrzew, a nie milin. Ewentualnie wilczomlecz złoty, ale raczej obstawiam wiciokrzew. Wilczomlecz o tj porze wygląda inaczej.
Na 100% nie milin. Milion ma liście naprzeciwległe, pierzastozłożone i ząbkowane.
Mala_Mi 12:08, 20 sie 2015

agata19762 napisał(a)
Ania u mnie troszkę popadało, ale zimno się zrobiło
ja u siebie warzywnik uprzątnęłam ...cały
marchewka, cebulka i ziemniaki wykopane

przycinam krzewy, które przekwitły...
i takie tam ...

Dziękuję za obrazki, krzewuszka pięknie Ci powtarza kwitnienie... faktycznie wstawiam kwiatków ostatnio bardzo mało. Trochę koloru nie zaszkodzi.
Praca i czas na odrobinę letnich przyjemności zdominowało moją dobę..