Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

AsiaK_Z 08:53, 12 paź 2015

O rajusiu, tu też już pierwszy śnieg? U mnie tylko bardzo zimny wiatr i lekki mróz. Póki co świeci słońce, ale ma niby padać deszcz.
Pozdrawiam poniedziałkowo
Mala_Mi 12:24, 12 paź 2015

eee_taam napisał(a)
zima coś wsześniej nadchodzi ...ja też cebule muszę do ziemi dać ...nie wiele ale jednak!

śnieg na trawniku mam.

Justyna... jakie wcześniej????? Normalnie.. październik to zawsze pierwsze przymrozki, a nawet i opad śniegu. Śnieg nie jest mile widziany, bo jak spada na drzewa co mają liście to zaraz je łamie ;( ;( Przy okazji łamią się słupy elektryczne i siedzimy bez prądu..

Zerknęłam do archiwum i pierwsze większe przymrozki miałam:
12.10.2015
27.10.2014
30.09.2013 to był wrzesień!!!
12.10.2012 /wielki opad śniegu 29.10.2012/
16.10.2011
10.10.2010
13.10.2009 /wielki opad śniegu/

Wcześniejszych zapisków brak.. z powodu braku ogrodu
Teraz leje deszcz i wytopił śnieg.. nie jest źle.. jak na tę porę roku.. nie lubię z tego powodu jesieni (chociaż lubię jesienne kolory liści).. nie lubię z powodu zimna zimy... nawet jak lubię narty.

Pamiętam że na Wszystkich Świętych zwykle był już śnieg, był mróz i dorośli wyciągali futra z szaf.. i wszędzie śmierdziało naftaliną. W kościele był koszmar... smród naftaliny... do dziś mam uraz do tego smrodu.

lojalna_ 12:30, 12 paź 2015

Anka i wszystko jasne uspokoiłas nas swoja droga te zapiski z ogrodu to cenne info w wielu kwestiach naszego zycia
Kasya 12:32, 12 paź 2015

W 2013 to u mnie pierwsze przymrozki były ok 5 września
Potem było jeszcze ciepło ale co zmrozilo to zmrozilo...
Mala_Mi 12:35, 12 paź 2015

Gardenarium napisał(a)
Nie przejmuj się, pamiętam jak spadł kiedyś taaki śnieg w październiku, a ja miałam jeszcze róże posadzić.,. mróz siarczysty był, skrzyło się aż. Potem stopniał i było jeszcze nieźle. Ale szkody narobiło..

A ja będę zakładać siatkę na furtkę i bramę, bo niestety do mnie lecą wszystkie liście z ulicy, jakoś tak zawiewa dziwnie...

Powiem tak: nadchodzi najbardziej znielubiona pora...i czekanie na wiosnę...

ale zacytuję z Judyty (mówi Frycz):

Danuta, nie dramatyzuj, masz nieznośną tendencję do robienia scen...

Danusia.. mój największy dramat to to, że ja nie cierpię zimna... tak jak większość narzekała na upały, to ja narzekam na zimno. I będę narzekać...
Jak co roku zimno przyszło za szybko a ja jak zwykle nie przygotowałam się do śniegu/mrozu. Lato zlatuje zdecydowanie za szybko...
Ogólnie to szlag mnie trafia, bo po takim załamaniu pogody przychodzą piękne, ciepłe dni... ale w ogrodzie kwiaty zmarzły.
Zostaje czekania pół roku do ciepełka..

Za to będzie czas na forum i na odgruzowanie domu

A deszcz przed zimą jest potrzebny... niech pada.... bo po ciepłym lecie susza jest nadal..

Lecę po kolejną kawę..

Z szałwii nasion nie pozbierałam Może spróbuję je wykopać i przezimować w domu..

hanka_andrus 12:43, 12 paź 2015

Chyba nie było miejsca w kraju, gdzie by nie przymroziło. Dołączam do tych co nie cierpią zimna. Razem raźniej i cieplej!

Buźka i tuliski!
Mala_Mi 12:48, 12 paź 2015

Kasya napisał(a)
W 2013 to u mnie pierwsze przymrozki były ok 5 września
Potem było jeszcze ciepło ale co zmrozilo to zmrozilo...

Ja nie podaję lekkich przymrozków, bo pierwsze w tym roku u mnie były już kilka dni temu.. wszystkie dalie, pomidory w gruncie inne wrażliwe poszły się paść.. ja podaję już takie konkretne ochłodzenia co większość załatwiały w ogrodzie.

I nie mam co narzekać, bo u mnie i tak wiosna szybciej, zima później..co daje miesiąc lepszej pogody w skali roku do takiego np Podlasia. Wiem jakie przymrozki były u Was.... bo u Mamy mojej było w mieście -10 ... marchewka w gruncie zamarzła. Wiem kiedy u mnie wiosna a kiedy u Mamy....

Większego oziębianie nie zapowiadają u mnie na 10 dni... popada-podleje, a potem zacznie się spektakl kolorowych liści, słoneczko się pojawi i posadzę cebulowe, wykopię dalie..

A teraz i tak nie mam czasu bo mam robotę pilną.. wiec zwiewam i z forum...
Pokażę tylko jak pięknie wybarwiają się piwonie jesienią.. to drugi czas kiedy nimi się zachwycam... na zdjęciu nie widać tych wszystkich odcieni i kolorów od borda do złotego.. ciągle myślę gdzie zrobić szpaler tylko z piwonii.. wydrzeć te co mam z zakamarków i dać im rabatę..
Kasya 13:04, 12 paź 2015

No takie obrazki jesienne to wesołe są
Czekalam na takie kolorki ... I sie nie doczekałem
13:17, 12 paź 2015
skrupulatność twoja ....podziwiam cię
andziurex 13:25, 12 paź 2015

Mala_Mi napisał(a)

Justyna... jakie wcześniej????? Normalnie.. październik to zawsze pierwsze przymrozki, a nawet i opad śniegu. Śnieg nie jest mile widziany, bo jak spada na drzewa co mają liście to zaraz je łamie ;( ;( Przy okazji łamią się słupy elektryczne i siedzimy bez prądu..

Zerknęłam do archiwum i pierwsze większe przymrozki miałam:
12.10.2015
27.10.2014
30.09.2013 to był wrzesień!!!
12.10.2012 /wielki opad śniegu 29.10.2012/
16.10.2011
10.10.2010
13.10.2009 /wielki opad śniegu/

Wcześniejszych zapisków brak.. z powodu braku ogrodu
Teraz leje deszcz i wytopił śnieg.. nie jest źle.. jak na tę porę roku.. nie lubię z tego powodu jesieni (chociaż lubię jesienne kolory liści).. nie lubię z powodu zimna zimy... nawet jak lubię narty.

Pamiętam że na Wszystkich Świętych zwykle był już śnieg, był mróz i dorośli wyciągali futra z szaf.. i wszędzie śmierdziało naftaliną. W kościele był koszmar... smród naftaliny... do dziś mam uraz do tego smrodu.

Ten 2009 to pamiętam. Na drzewach były jeszcze liście i oblepione mokrym śniegiem gałęzie łamały się jak zapałki. Pozrywało linie energetyczne, prądu 2 dni nie miałam na budowie i roboty mi stały, więc klęłam na potęgę. Tego roku była też bardzo ostra i śnieżna zima, mrozy u mnie były do -32. Też pamiętam, bo mi dzieci na ospę zapadły i 3 tygodnie garowałam z nimi w domu Ciekawe jak to będzie w tym roku? Zauważyłam, że im większa inwazja myszy jesienią, tym mroźniejsza zima. W tym roku było ich sporo, że 30 sztuk złapałam w garażu, ale to tylko taka moja osobista obserwacja, więc nie wiem czy jest miarodajna.
Szkoda tylko że w zasadzie nie było prawdziwej jesieni, takiej z kilkunastoma stopniami, z babim latem. Tylko krótki rękaw i od razu zimowa kurtka w ciągu kilku dni. Może to już to ocieplenie klimatu, gdzie pozostaną tylko 2 pory roku? Podobno od niedzieli ma się ocieplić.
A futra na 1 listopada to już taka tradycja chyba. Nawet jak jest +15 to i tak widzę nieraz na cmentarzu panie w futrach, kozaczkach i kołnierzach z lisa. Jest okazja do przewietrzania