Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

hanka_andrus 13:57, 07 lis 2015

Z trzmieliną zaobserwowałam, że jest tak: Latem młode przyrosty musiały trochę przywiędnąć. No i teraz straciły turgor i opadły. Ale wiosną na tych łysych badylkach wyrastają z kącików nowe listki. Cierpliwości, kochana. Będzie dobrze. A jak nie? Wiosna zdążysz nabyć nową.
Hogata 15:47, 07 lis 2015

Mala_Mi napisał(a)

Jej spadło 90% liści a te 10 % pozostałe się wybarwiło jeszcze przed mrozami,zresztą u mnie mrozów nie było. I jak mrozy to wszystkie 3 reagowałyby tak samo. I nie martwi mnie kolor, a brak liści Szkoda, bo na zimę był fajny akcent na rabacie.

Z trzmieliną też tak miałam w tamtym roku, wyłysiała, a w tym roku się odbudowała i sie trzyma.
Hogata 15:49, 07 lis 2015

Mala_Mi napisał(a)

Ja nie fachowiec, ale przycięcie powoduje, że roślina dostaje sygnał aby rosnąć.. ... a ona ma się utulić do spania. Dlatego nie tniemy by nie pobudzać do życia. To tak na mój babski rozum.

Sąsiadka ma róże i co roku tnie jesienią.. i róże żyją. Ale jakby nie cięła to może byłyby jeszcze ładniejsze.

No mnie się też sąsiadka czepiła na wiosnę czemu róż na jesień nie obciełam, bo zawsze się na jesień obcina.
hanka_andrus 17:27, 07 lis 2015

Widziałam w HORTULUSIE, że róże były przycinane wiosną w maju. I tego się trzymam. Mróz uszkodzi górne niezdrewniałe pędy, i wtedy wiadomo na jakiej wysokości przeprowadzać cięcie.

Jak wczesna wiosna u kogo, to ciut wcześniej.
Olili 19:25, 07 lis 2015

Jejku....napracowałaś się ,a u mnie padał deszcz i było zimno.
Dorota123 19:30, 07 lis 2015

Też myślę, że trzmielinie nic złego się nie dzieje. Na wiosnę będzie znów żółciutka. Robota to jednak lubi ogrodników. Myślałam, że tylko ja mam ciągle coś do zrobienia w ogródku, ale widzę, że każdy coś sprząta, przesadza. Też się dzisiaj utyrałam, jak ja to mówię - miałam bliski kontakt z naturą.
sylwia_slomc... 21:02, 07 lis 2015

A ja moje róże tnę każdej jesieni okrywowych tylko nie ruszam, ale tnę wyżej , żeby wiosna móc dociąć to co ewentualnie nadmarznie, żadnej do tej pory nie uśmierciłam, kwitną i powtarzają kwitnienie Nigdy nie kopczykuje ziemia tylko zawsze zasypuję liśćmi z drzew
Urszulla 09:53, 08 lis 2015

Aniu, z jednorocznymi jest robota. Ciebie ta robota lubi a liście kolorowe lubię na trawce. Brązowe szuranie też A wiesz że mój duży pies uwielbia się wylegiwać na stercie zgrabionych liści. Wczoraj została mu zabranaPozdr. niedzielnie.
Karol99 10:02, 08 lis 2015

Obejrzałem fotki na poprzednich stronach. Ogród w jesiennej szacie slicznie sie prezentuje.
malkul 10:08, 08 lis 2015

Mala_Mi napisał(a)
I moje najlepsze foty z dziś..

Faktycznie dla mnie to tez z dziś najładniejsze ujęcia